Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Fluturele de Piatră

Traseu clasic, 5B, 6c (6a, A1), 7 LC
Sumar
Pitoane
Tavan
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Lungime7 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+7+/8-
Fr6a6c
BritHVSE2/E3
YDS5.10a5.11a/5.11b
Localizare
Altitudine plecare1750 m
Durată parcurgere4 - 6 ore
OrientareSE
GPS45.42910883089934, 25.497984860794077
Echipament
Bucle echipate18-20
Mobileopţional 1-2 frienduri medii pentru tavan
Cele mai bune luni
Acces

Pentru a ajunge la trasee (de la Refugiul Coștila) trebuie să traversăm Valea Coștilei și să ocolim pe stânga Țancul Mic până la traseul Suzana după care o luăm în stânga pe Vâlcelul Pietros, dar nu mai mult de 200 m pentru că va trebui să părăsim vâlcelul și să o luăm oblic stânga pe o pantă de iarbă până ajungem la un punct de belvedere unde va trebui să coborâm cca. 20 m și să luăm o pantă abruptă în piept vreme de 15 minute. Atenție unele pasaje sunt expuse așa că aveți grijă unde călcați. Ajunşi în Brâna Policandrului veți observa în față Traseul Innominata, iar în dreapta acestuia Narcisiada. La 5 m mai în stânga pornește traseul Fisura Suspendată, iar la 100 m de acesta veți găsi un piton cu inel unde veți regrupa pentru a pleca în traseele Fluturele de Piatră, Policandrului și Fisura Mult Dorită (Atenție primele trei lungimi din Traseul Policandrului sunt comune cu Fisura Mult Dorită, iar prima lungime de iarbă este comună și cu Traseul Fluturele de Piatră).


Descriere
Traseul este practicabil, însă periculos din cauza unui pilier ce stă într-un echilibru precar, la mijlocul traseului și care probabil va cădea într-un viitor apropiat, distrugând și mai mult prima lungime, deja afectată.

LC 1 - Este friabilă și murdară. Au fost bătute 3 pitoane noi, astfel pe brâna Policandrului, la plecare ai două asigurări legate cu o cordelină. Următoarea asigurare se află pe partea dreapta sus la vreo 5-6 m. Al doilea piton se află ușor spre stânga, la fel și cel de-al treilea. Se regrupează la baza fisurilor verticale proeminente, la 2 ancore chimice. Lungimea are aproximativ 40 m, grad 3-4. Lungime comună cu Policandrul.

LC 2 - Se pleacă vertical, pe o mică fisură, asigurându-se un prim piton aflat la vreo 6 m. Se continuă pe sub o mică arcadă asigurându-se încă un piton, apoi se continuă uşor dreapta, spre o surplombă asigurată cu un spit, pas cotat cu 6/6plus. Deasupra surplombei se urcă pe mici praguri uşor nisipoase ajungându-se, după vreo 6-7 m, pe o brînă de iarbă unde există o primă regrupare intermediară, pe pitoane. Noi am regrupat aici pentru că ştiam că următoare lungime e grea şi nu doream să trag corzile greu. Până aici sunt doar 20 m, dar cine vrea poate continua cu lungimea a treia.

LC 3 - Se angajează pe diedrul din partea stângă unde, după ce se asigură primele cuie, suntem întâmpinaţi de un prim pas dificil, cotat pe la 8-. Acesta se poate trece la artificial. Mai sus dificultăţile din diedru scad, căţărarea fiind ceva mai uşoară. Ne orientăm uşor spre dreapta, pe o faţă verticală cu prize bune pe care urcăm până în dreptul unui jneapăn unde se traversează stânga, deasupra acestuia. Aici, pe o brînă largă, se regrupează la două spituri. Lungimea are 35 m şi pas de 8- la intrarea în diedru, apoi 6plus susţinut.

LC 4 - Plecarea originală, este vertical în sus, însă odată trecut pasul (6/6plus) ne întâmpină o zonă foarte instabilă, cu pietriș și nisip, în locul fostei Brâne Suspendate. Mai indicat ar fi să facem stânga, 4-5m, intrând astfel in Policandru, apoi cățărare ușoară prin Policandru, evitând ruptura și revenind dreapta la linia Fluturelui. Lungimea originală avea 27 m şi o dificultate de 6/6plus la trecerea surplombei, cea ocolită pe stânga are aprox 35m, si gradul 4.

LC 5 - Se pleacă diagonal stânga (spre ora 11), pe un diedru căzut la capătul căruia se urcă vertical apoi uşor dreapta spre un umăr de piatră unde se găseşte, probabil, o fostă regrupare formată din două pitoane. De aici se continuă ascendent şi puţin spre stânga pe o placă căzută ajungându-se după câţiva metri la o regrupare pe spituri. Lungimea are 32 m şi grad maxim 5plus.

LC 6 - Din regrupare se urcă diagonal dreapta, pe un mic horn aflat în spatele unui ţanc. De aici ne orientăm pe peretele din faţă, pe o fisură verticală, uşoară, asigurând un prim spit. Se continuă spre un al doilea spit aflat ceva mai sus, pe o faţă verticală, loc unde se iniţiază o traversare spre stânga, spre o fisură paralelă cu prima, fisură ce ne conduce sub tavan şi pe care există două spituri. Ajungându-se sub tavan se traversează spre dreapta folosindu-se de prizele bune de la mâini. Cu 1 m înainte de terminarea tavanului se găseşte o mică, să-i zicem clepsidră, în fapt un bolovan sprijinit sub tavan. Aici se poate trece cablul unei nuci măricele obţinând astfel o asigurare foarte solidă. Se continuă spre dreapta până la terminarea tavanului şi, cu puţină atenţie, se poate asigura spitul de la buza acestuia. Trecerea tavanului nu este foarte dificilă dacă se găseşte poziţionarea corectă şi prizele norocoase. Odată trecut pasajul, se continuă vertical pe o fisură largă, asigurată mai rar, dar cu prize generoase. Mai sus de fisură se trece diagonal dreapta spre o mică brână pe care, dacă se merge vreo 3 m spre dreapta, se dă peste o regrupare veche, pe pitoane. De pe brână, fără a se traversa dreapta, se continuă vertical spre un piton cu cordelină, iar de aici vertical pe o fisură friabilă şi nişte praguri la fel de friabile, orientându-se uşor stânga spre un umăr în care se mai poate observa un piton cu cordelină. De la acesta se traversează spre stânga ajungându-se după vreo 4 m în regruparea cu spituri. Toată lungimea are vreo 56 m, porţiunea dintre regruparea veche şi cea nouă, pe spituri, fiind de vreo 15-17 m. Gradul lungimii 6plus/7-.

LC 7 - Se pleacă diagonal stânga pe un horn friabil, nu foarte dificil, dar de atenţie. Mai sus se observă spre dreapta un soi de grotă la care se ajunge înaintându-se pe o mică prispă de piatră. Aici începe renumitul "Picior de lemn". După mica grotă se ajunge la o cotitură a prispei unde se face o traversare aeriană folosindu-se la mâini de prizele de pe prispă, iar la picioare de prizele de pe feţele verticale. Se continuă în traversare până ce aceasta se termină, loc unde se urcă ascendent câţiva metri ajungând pe un mic ţanc. De aici se urcă o fisură aflată pe o faţă, fisură asigurată cu două cuie, dintre care unul nu e prea solid. După trecerea acesteia se continuă în sus ajungând după câţiva metri în creastă, iar la vreo 5 m după trecerea acesteia se găseşte un piton cu inel la care regrupăm. La 1 m şi ceva diagonal stînga se află o fisură în care se poate monta un friend mai măricel pentru a dubla asigurarea.

ATENȚIE! Lungimea fiind extrem de sinuoasă se recomandă bucle foarte lungi înaintea Piciorului de Lemn. Chiar şi aşa corzile vor veni foarte greu odată trecuţi de muchia crestei. Lungimea are 45 m şi un grad de 6/6plus pe hornul friabil de la plecare.
Retragere

Retragerea din acest perete se face prin mai multe locuri în funcție de trasee astfel: din Innominata se va face un rapel de cca. 20 m în Vâlcelul Pietros, se va traversa vâlcelul prin jnepeni și vreme de 20 de minute se va merge pe o potecă numită și Muchia cu Jnepeni. Se traversează din nou dreapta în Vâlcelul Pietros și se coboară pe o potecă ușoară până la Țancul Mic. Pentru traseele Fisura Suspendată, Fluturele de Piatră și Fisura Policandrului retragerea se va face coborând din Creasta Vulturilor în primul vâlcel după care se va coborî pe firul acestuia (Atenție a nu se devia în stânga vâlcelului pentru că veți întâlni o săritoare fără piton).

Vâlcelul se va bifurca în două fire, iar retragerea este pe firul din dreapta peste niște plăci după care veți ajunge la pitonul de retragere din traseul Innominata. Din traseele Fisura Mult Dorită și din Traseul Surplombelor retragerea se va face prin Brâna Aeriană, Vâlcelul Policandrului, La Pândă (idem ca pentru Peretele Văii Albe).
Hartă
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fluturele de Piatră

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.