Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Brâul de Mijloc (Deubelweg (La Lanturi) - Marele Grohotiş)

Traseu alpin, 1B
Sumar
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic1B
Cele mai bune luni
Descriere
Zona de abrupt, străbătută de Brâul de Mijloc între Peretele Marelui Grohotiş şi traseul turistic “La Lanţuri", este de o sălbăticie rar întâlnită. Puţinii drumeţi ce vin să o cerceteze rămân impresionaţi de frumuseţea şi varietatea peisajului, mult deosebită faţă de cealaltă porţiune a brâului (dinspre nord), desfăşurată între Padina lui Călineţ şi Piscul Baciului. Prin amenajarea cabanei Garofiţa Pietrei Craiului, la care se poate înnopta, marşul de apropiere spre Brâul de Mijloc se reduce la jumătate, ceea ce permite drumeţilor să întreprindă în viitor excursii în această zonă, fără teama de a fi prinşi de întuneric pe traseu.

Din punctul de intrare semnalat în artera de bază urcăm prin grohotiş, ţinându-ne pe sub peretele vârfului Lancea, ridicat în stânga noastră. După circa 20 minute de urcuş obositor, ajungem la baza Peretelui Central, unde, orientându-ne către stânga, urcăm până în şaua care delimitează vârful Lancea de abruptul Pietrei Craiului. Din şaua amintită coborâm în firul principal al Padinei Lăncii, vale care constituie calea de acces spre Poiana Închisă şi Creasta Sudică. Urcând pe versantul opus al văii, ajungem pe linia de cumpănă care o desparte de Vâlcelul Secundar al Padinei Lăncii.
Pentru a continua traseul Brâului de Mijloc, ne strecurăm în coborâre pe la baza Peretelui din Padina Lăncii, înălţat în dreapta şi dispus în amfiteatru, depăşind şi talvegul Vâlcelului Secundar al Padinei Lăncii. În această zonă sălbatică şi neumblată sunt stabilite câteva trasee alpine mai puţin dificile, parcurse foarte rar de căţărători. Conduşi de hăţaşul brâului foarte subtiat, ajungem pe linia de cumpănă a muchiei următoare şi pătrundem în zona de obârşie a văii Tămăşelului, ale cărei fire adâncite puternic în coasta muntelui le traversăm. La sfârşitul intervalului, brâul îşi schimbă înfăţişarea, obligându-ne să urcăm susţinut până deasupra Umărului de jos al Pietrei Craiului, unde, la 1920 m alt., întâlnim Traseul Dunăreanu.
Din punctul unde am întâlnit Traseul Dunăreanu ne strecurăm pe sub Umărul de Mijloc, ridicat în dreapta, trecem pe lângă o lespede cu
înfăţişarea unui acoperiş de colibă, dincolo de care brâul se conturează tot mai bine. În această zonă înaltă şi sălbatică, el este acoperit în bună parte de jnepeni, parcursul traversând viroagele şi vâlcelele de obârşie ale văii Bârsa Tămaşului, unde uneori întâlnim ciopoare de capre negre. După aproape o oră de mers de la Umerii Pietrei Craiului ajungem pe terasă largă, asemănătoare unei grădini suspendate (1900 m alt.), unde brâul intersectează traseul turistic pe “La Lanţuri". În acest loc, traseul nostru ia sfârşit.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Brâul de Mijloc (Deubelweg (La Lanturi) - Marele Grohotiş)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.