Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Umerii Pietrei Craiului - Traseul Dunăreanu

Traseu alpin, 2B
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Horn
Friabil
Fantastic
Imagini și topo
Umerii Pietrei Craiului - Vâlcelul Umerilor. Sursă foto: Rupi (2014)
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic2B
Cele mai bune luni
Acces
Ajungem în Şaua Tămăşelului pe triunghi albastru, unde, ieşiţi din pădure, privim abruptul vestic al masivului, având în faţă prima lui subdiviziune: Umerii Pietrei Craiului. Urcând spre acest obiectiv prin grohotişul ce-l precede, ajungem la baza numeroaselor hornuri care brăzdează peretele. Unul dintre acestea constituie punctul de intrare în Umerii Pietrei Craiului pe Traseul Dunăreanu.
Indicaţia "Umerii Pietrei Craiului" este scrisă cu vopsea în dreapta punctului de intrare.
Descriere
După ce escaladăm unul din hornurile de la intrare, putem privi în amonte, identificând linia unui vâlcel năpădit de vegetaţie şi în parte presărat cu pâlcuri de jnepeni. Înaintând până la capătul de sus al acestuia, întâlnim o faţă mai înclinată, pe care o escaladăm în cadrul a patru lungimi de coardă. De reţinut că în cea de-a patra l.c. traseul trece de pe faţa corespunzătoare văii Tămăşelului, aflată în dreapta noastră, pe faţa văii Bârsa Tămaşului, aflată în stânga. Regruparea din această ultimă lungime o efectuăm într-o strungă de mici dimensiuni.
Din dreptul strungii coborâm în albia unui vâlcel, pentru ca prin grohotişul lui să urcăm până “La Pridvor" (1820 m alt.), unde firul se pierde, prelungindu-se cu o fisură deschisă, conturată în pereţii umerilor. În continuare, traseul se desfăşoară în lungul unui horn situat pe latura nordică a umărului. Intervalul ia sfârşit într-un punct mai deschis, de unde, pe verticala unei feţe ce nu depăşeşte 20 m înălţime, ne căţărăm până pe eşarfa verde a Brâului de Mijloc (1920 m alt.).

Escalada zonei Umărului de Mijloc începe cu o traversare către stânga, de-a lungul Brâului de Mijloc, vizând o lespede ce seamănă cu un
acoperiş de colibă. Din dreptul acesteia urmăm linia unui horn până la înălţimea Brâului de Sus. Umărul de Sus prezintă un perete greu de
escaladat, ceea ce ne obligă să-l ocolim prin stânga, unde avem posibilitatea de a continua escalada de-a lungul unui horn, prelungit în final cu o muchie. După regrupare escaladăm feţele uşor friabile care sfârşesc pe Creasta Sudică a Pietrei Craiului, la sud de vârful Grindului.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984
Mircea Ordean - Munții Carpați, nr. 19
https://www.academia.edu/10276470/Sus_la_munte_la_izvor
Mugurel Ilie - http://www.carpati.org/jurnal/piatra_craiului_traseul_umerilor/2502/
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Umerii Pietrei Craiului - Traseul Dunăreanu

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.