Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Fisura Verde

Traseu clasic, 5A, 6 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fisură
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime6 LC
Localizare
Durată apropiere3 1/2 ore
Durată parcurgere3 - 4 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 1/2 ore

De la confluenţa Hornului Adânc, Călineţul înşiră pe firul văii patru săritori, dispuse la anumite distanţe. Primele trei sunt accesibile şi le depăşim prin căţărare liberă, pe cea de-a patra o ocolim, urmând hăţaşul conturat pe malul stâng, care ne readuce în firul văii ceva mai sus.
Deasupra săritorii a patra şi la 10 m în amonte de buza ei (1 702 m alt.) se adânceşte în perete un horn înalt ce sfârşeşte la înălţimea unui brâu de jnepeni. Aici începe traseul Muchia Arinului.

Înaintăm de-a lungul Călineţului circa 33 m (140 m distanţă, socotită din dreptul Brâului de Mijloc), şi ajungem într-o zonă cu mult grohotiş (1720 m alt.). În stânga şi mai sus (pe dreapta văii) se conturează un vâlcel larg, precedat de o săritoare înierbată, dispusă în trepte. Aceasta constituie obstacolul de început pentru patru trasee alpine, printre care şi cel de faţă.
Descriere
Versantul drept al Vâlcelului Secundar din Călineţ este format din doi pereţi pe care i-am denumit Peretele Superior şi Peretele Inferior, despărţiţi între ei de un brâu lat, orientat SV-NE.
Peretele din amonte de brâu (Peretele Superior) formează un intrând enorm, alungit deasupra brâului citat până la Strunga Crestei Frumoase.

Traseul are 6 lungimi de coardă şi este prevăzut cu pitoane jalon, dispuse la mari distanţe.

Traseul Fisura Verde se desfăşoară pe verticala Peretelui Superior. La baza lui ajungem urcând pe Vâlcelul Secundar al Călineţului şi apoi către stânga pe brâul ce conduce spre traseul de pe Creasta Frumoasă. Escalada începe din dreptul a două stânci mari, ieşite vizibil din vegetaţia brâului.
După primele două lungimi de coardă, traseul ajunge la circa 10 m de linia Crestei Frumoase, de unde urmează un vâlcel înierbat, lipsit de interes alpin.
Retragere
Ieşirea din traseu, comună cu a Crestei Frumoase, sfârşeşte în punctul "La Amvon", de unde putem urma în coborâre Vâlcelul cu Smirdar și Vâlcelul cu Fereastră până în poteca turistică triunghi roșu de pe Brâul Ciorânga Mare. De acolo în 5-10 minute ajungem la Refugiul Speranţelor.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984, pag. 263
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fisura Verde

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.