Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Hornul Închis (Vâlcelul din Brâul Ciorânga Mare)

Traseu alpin, 2A, 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic2A
Lungime5 LC
Localizare
Durată apropiere3 1/2 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 1/2 ore

Mergem pe Brâul Ciorânga Mare, trecem de Canionul Ciorânga şi de Vâlcelul Spălat.

Prin grohotiş sau prin tăpşane cu iarbă moale, poteca ne conduce în urcuş uşor circa 120 m, socotiţi de la Vâlcelul Spălat, după care traversăm scocul Hornului Închis, chiar în punctul unde acesta primeşte pe stânga un afluent. Albia lui îngustă şi blocată de săritori înalte constituie în amonte de brâu un traseu alpin de dificultate medie.
Descriere
Hornul Închis este numele uneia dintre văile de abrupt adâncită pe versantul nord-vestic al Pietrei Craiului, în zona străbătută de-a curmezişul de Brâul Ciorânga Mare, şi face parte din ansamblu de torenţi ce aparţin Padinei lui Râie. Denumirea foarte sugestivă vine de la săritoarea înaltă şi inaccesibilă ce întrerupe hornul în treimea lui mijlocie, obligând alpinistul la un mic ocol. Pentru alpinişti, Hornul Închis prezintă interes numai în porţiunea centrală, care începe de la 1790 m, alt. (din Brâul Ciorânga Mare) şi sfârşeşte la 2 000 m alt. (pe Brâul de Sus, nu departe de punctul ,,La Amvon”).
Porţiunea superioară, situată în amonte de Brâul de Sus, se parcurge foarte rar.

Din Brâul Ciorânga Mare urcăm ultimele pante înierbate către gura Hornului Închis, aflat în dreapta. Hornul, mărginit de pereţi foarte apropiaţi, este întrerupt frecvent de săritori ce nu depăşesc 10 - 12 m, pe care le trecem fie direct, fie ocolindu-le. În general, obstacolele sunt elementare, dar pun probleme de securitate în timpul umed când roca devine alunecoasă.

La 1940 m alt., Hornul Închis este întrerupt de o săritoare inaccesibilă, înaltă de circa 60 m. Orientându-ne către dreapta, pe versantul stâng al văii, evităm obstacolul, urmând un brâu care se îngustează pe circa 10 m. Cu ajutorul a două pitoane trecem acest pasaj, continuând traversarea până în albia unui vâlcel cu panta înclinată. Urcând de-a lungul acestuia, ajungem pe Brâul de Sus unde de obicei alpiniștii consideră escalada terminată.
Retragere
Putem coborî pe Vâlcelul cu Fereastră până în Brâul Ciorânga Mare. De acolo în 5-10 minute suntem înapoi la Refugiul Speranţelor.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984, p. 235-236
https://www.academia.edu/10276470/Sus_la_munte_la_izvor
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Hornul Închis (Vâlcelul din Brâul Ciorânga Mare)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.