Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Brâul de Sus (Ciorânga-Râie)

Traseu alpin, 1A
Sumar
Iarbă
Friabil
Fantastic
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic1A
Localizare
Durată parcurgere1 1/2 ore
Cele mai bune luni
Acces
De la Plaiul Foii pe traseul turistic marcaj triunghi galben pe Valea Urșilor până la refugiul Diana și în continuare marcaj triunghi albastru de la Refugiul Diana pe Padina Popii până în creastă.
Descriere
Portiunea cuprinsa intre Vf. Padina Popii si Acul de la Amvon.
Traseu alpin. Este obligatoriu ca cel putin o persoana din grup sa cunoasca bine masivul. 
Dificultatea traseului: 1A, pentru parcurgerea lui nu sunt necesare materiale tehnice.
Timp de parcurgere 1 - 1,5 ore
Observatii importante: desi nu este un traseu dificil, parcurgerea braului se  face in siguranta doar in conditii de vizibilitate buna. 
Pentru o orientare mai facila recomand sensul de mers spre nord, descris mai jos. 

Descrierea traseului:
Poteca Braului de Sus traverseaza fetele vestice ce scapa de sub Varful Ascutit intersectand Braul Cioranga Mare - ramura de Sus la circa 15 minute de coborare de la refugiu.
In acest punct facem la dreapta spre o sea cu vegetatie, parasind marcajul cu momai.
Urmeaza un valcel inierbat. In partea superioara a acestuia este varianta de coborare spre nord a Braului Cioranga - ramura de sus. Intrucat valcelul rupe la final (inainte de confluenta cu Valea Cioranga), poteca paraseste valcelul spre vest deasupra locului in care ne aflam.
Traversam valcelul pe curba de nivel si urcam micul piept de piatra de pe malul opus.
Urmeaza traversarea usor descendenta a unei fete de iarba punctata cu jnepeni, apoi hatasul continua spre NE pe sub peretele crestei nordice. Prispa lata a braului este vizibila din acest punct pe o mare portiune. De mentionat ca se poate intra pe prispa Braul de Sus si din traseul marcat al crestei nordice, orientandu-ne spre vest din prima sea larga (10 minute de coborare de la Varful Ascutit spre nord, intrarea se face prin fata muchiei cu jnepeni ).
Privind inapoi vedem seaua de traversare a primului valcel intalnit si fata de iarba punctata cu jnepeni.
Dupa ce am inaintat suficient pe brau, o privire spre sud lamureste traseul parcurs. In centru este valcelul traversat, de-a lungul caruia coboara un timp poteca Braului Cioranga Mare dar care rupe in final. In stanga lui fata de iarba si jnepeni. Dedesubt se formeaza o padina lata, insa aceasta continua doar pana in talvegul Vaii Cioranga.
Mergem pe sub peretii impresionanti ai crestei nordice, in coborare usoara spre seaua larga de la capatul prispei de iarba.
Odata ajunsi in sea, perspectiva se schimba. Urmeaza traversarea mai multor limbi de grohotis, pentru a ajunga la o rampa ascendenta cu iarba si jnepeni aflata in urmatorul plan aproximativ la nivelul nostru.
In capatul rampei braul se orienteaza usor dreapta (est), urmand linia generala a crestei. Este ultimul loc in care privind inapoi putem admira parcursul braului pe sub pereti.
Traseul continua cu traversarea unui valcel abrupt, ce scapa vijelios si rupe cativa zeci de metri mai jos. Spre nord-vest distingem in ultimul plan turnurile Dianei iar in fata  acestora o muchie cu jnepeni, cunoscuta celor ce au parcurs Braul Cioranga - ramura de jos.
Coboram cativa metri spre talvegul valcelului, urcand apoi pe malul opus spre stanga. Continuarea braului este la stanga, la nivelul prispei de jnepeni de sub ultimul perete.
Ajunsi pe muchie, privim inapoi. Perspectiva s-a schimbat, vedem doar ultima sea traversata si portiunea braului in zona Varfului Ascutit.
Aspectul se schimba din nou. Urmeaza o fata larga si domoala in care jnepenii sunt la ei acasa. Spre nord turnurile Dianei sunt mai aproape, iar sub noi fetele Padinei Popii sunt si ele pline de jnepeni. Mergem chiar la baza coltilor de stanca ce apar, reusind astfel sa reducem semnificativ innotul nostru prin jnepeni.
Urmeaza cel mai nordic fir al Padinei Popii. Jnepenii sunt mai multi si mai mari, dar alegem sa mergem pe o curba de nivel apoximativa in loc sa urcam spre dreapta in creasta. Privind inapoi ultima portiune, vedem ca zonele de iarba pe care am inaintat isi fac bine treaba.
Dupa cativa zeci de metri ajungem la varful Padina Popii, traseul urmat ne scoate chiar sub varf.
Aici ia sfarsit aceasta portiune a Braului de Sus, parcursul sau de la Varful Ascutit pana la Padina Popii fiind placut si total diferit de traseul marcat al crestei nordice din imediata apropiere.
Retragere
Valcelul cu Smirdar continuat cu Valcelul cu fereastra, apoi traseul turistic marcaj triunghi roșu până la Plaiul Foii.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Brâul de Sus (Ciorânga-Râie)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.