Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Muchia din Padina Lăncii

Traseu clasic, 3A, 9 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Creastă
Friabil
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic3A
Lungime9 LC
Cele mai bune luni
Acces
Din punctul de ramificaţie, semnalat în artera de bază, ne orientăm la stânga pe Vâlcelul Secundar al Padinei Lăncii, care, ceva mai sus, se îngustează, devenind un canion întrerupt la mici intervale de săritori ce nu pun probleme tehnice. Singurul obstacol dificil îl întâlnim în porţiunea finală a vâlcelului. Pentru a economisi timp, evităm pasajul (care este un prag lipsit de prize), urcând printr-un horn înierbat, situat pe dreapta văii (stânga cum urcăm). Acest obstacol sfârşeşte pe Brâul de Mijloc, la baza Peretelui din Padina Lăncii. Obiectivul escaladei noastre, Muchia din Padina Lăncii, este situat pe stânga văii, către sud. Orientaţi în această direcţie (spre dreapta), parcurgem de-a coasta distanţa ce ne separă de micuţa şa prin care Brâul de Mijloc traversează cumpăna şi de unde începem escalada propriu-zisă.
Descriere
Muchia din Padina Lăncii delimitează către sud Peretele din Padina Lăncii, formând cumpăna de ape între firul secundar şi firul principal al văii Padina Lăncii. Escalada pe traseul propriu-zis începe din Brâul de Mijloc, la care ajungem urcând pe Vâlcelul Secundar al Padinei Lăncii.

Folosind ca direcție pitonul existent la intrare, ne cățărăm în prima l.c. pe linia muchiei, deviind după circa 10 m pe fețele dinspre dreapta - corespunzătoare firului principal al văii Padinei Lăncii.

A doua l.c. prezintă numai pasaje de cățărare liberă. Roca ușor friabilă şi înclinarea pantei ne obligă la schimbări de direcţie frecvente, evitând în acest fel mai multe pasaje surplombate. Platforma pe care ne regrupăm este situată pe fața nordică, spre Peretele din Padina Lăncii.

A treia l.c. prezintă punctul cel mai dificil întâlnit pe întregul traseu. Iniţial, cățărarea este elementară, obstacolul fiind dirijat în diagonală către stânga. După circa 15 m, el este întrerupt de un perete surplombat pe care-l depășim direct, folosind trei pitoane. Ajunşi deasupra, continuăm înaintarea în lungul unui jgheab conturat în perete, până pe un prag presărat cu tufe de jnepeni, unde ne regrupăm.

În a patra l.c. desfășurăm cei 40 m de coardă numai pe linia de creasta, depășind prin mici ocoluri pasajele surplombate. Regruparea o executăm într-o mică strungă.

O succesiune de lespezi caracterizează parcursul celei de-a cincea l.c. până în zona înierbată și presărată cu jnepeni a Brâului de Sus, care după regrupare ne prilejuieste o odihnă binemeritată.

Ultimele patru l.c. le desfășurăm escaladând liber obstacole de mică importanță, situate pe fața dinspre nord a muchiei. Conformația terenului în această zonă înaltă permite să ne regrupăm întotdeauna la 40 m, pe platforme încăpătoare pentru întregul efectiv al echipei. Escalada ia sfârşit pe Creasta Sudică a Pietrei Craiului.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Muchia din Padina Lăncii

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.