Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Traseul Marian Nicolae (Fisura întreruptă din Colţii Gemeni)

Traseu clasic, 4B, 3 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Lungime3 LC
Localizare
Durată apropiere3 1/2 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 1/2 ore

De la Trecătoarea Termopile, artera de bază Valea Podurilor continuă către dreapta pe Brâul de Mijloc. Urmând hăţaşul în direcţia menţionată, depăşim micile denivelări ale terenului şi după ce întâlnim şuviţa îngustă a grohotişului revărsat în lungul Vâlcelului Colţilor Gemeni. Din acest loc, artera de bază prezintă două ramificaţii.

Din Brâul de Mijloc ne orientăm la stânga şi, urmând malul drept al Vâlcelului Colţilor Gemeni, căutam cele mai avantajoase locuri pentru a evita grohotişul. După circa 150 m de urcuş ajungem în punctul unde, către dreapta pe vâlcel, continuă drumul de acces spre Muchia Reptilei.

După ramificaţia spre Muchia Reptilei, urcuşul nostru continuă către stânga, pe malul drept al vâlcelului, vizând în final a treia strungă a Crestei Colţilor Gemeni (colţul aflat în stânga strungii este marcat pe vârf cu o momâie din pietre). Ajunşi în strungă, trecem pe versantul opus, corespunzător Văii Podurilor. Conduşi de hăţaş către dreapta, traversăm de-a coasta o zonă uşor accidentată, ajungând după 90 m în dreptul Hornului Speranţei (1760 m alt.). Numele acestuia este scris cu vopsea roşie în punctul de intrare. Părăsind hăţaşul, ne căţărăm prin ramonaj de-a lungul hornului până în Strunga Amfiteatrului, loc de trecere din Valea Podurilor în Amfiteatrul Colţilor Gemeni. Din strungă coborâm pe un brâu conturat către stânga, ajungând după 8 m la un molid mic, din dreptul căruia începe escalada traseului Fisura în "S".

Conduşi de acelaşi brâu, depăşim ceva mai jos mica înşeuare a Turnului Amfiteatrului, ridicat în dreapta, traversăm un grohotiş revărsat din gura unui vâlcel şi la 9 m reîntâlnim albia Vâlcelului Colţilor Gemeni, întreruptă în aval de o săritoare înaltă. Urcăm 6-8 m pe vâlcelul menţionat, apoi ne abatem la stânga pe malul lui drept şi după 10 m de căţărare găsim posibilitatea de a traversa o muchie. Dincolo de aceasta întâlnim un brâu ascendent ce ia sfârşit la înălţimea pragului punctat cu patru exemplare de molizi piperniciţi şi scrijeliţi de vânt, de unde începe escalada traseelor Surplomba Neagră şi Traseul Marian Nicolae.
Descriere
În Peretele Amfiteatrului Colţilor Gemeni, închis privirii de Turnul Amfiteatrului, se află traseul care, la propunerea prietenilor, a primit numele realizatorului său, Marian Nicolae. În acest fel cinstim memoria unui alpinist dispărut dintre noi şi arătăm recunoştiinţa numeroşilor drumeţi salvaţi de el pe munte. Sinonim: Fisura întreruptă din Colţii Gemeni.

Ajunşi pe pragul punctat de molizii menţionaţi în artera de bază (1805 m alt.), ne orientăm către dreapta, într-un intrând al peretelui cu roca de culoare cărămizie, străbătut de o fisură în lungul căreia se desfăşoară prima l.c. Pitoanele întâlnite ajută la depăşirea unor obstacole uşor friabile, ce sfârşesc după 40 m, pe o platformă înierbată, unde ne regrupăm.

Fisura iniţială, întreruptă de platforma de regrupare, o escaladăm încă 9 m, în cursul celei de-a doua l.c. După această distanţă, traseul se continuă cu un horn sinuos, pe care-l părăsim curând printr-o traversare către dreapta, revenind în deschiderea lui ceva mai sus. Regruparea o executăm după întinderea completă a celor 40 m de coardă.

Pasajele ultimei (a treia) l.c. le depăşim numai prin căţărare liberă. Cele două pitoane întâlnite în punctele dificile ne ajută la urmărirea direcţiei traseului spre creastă.
Retragere
Coborârea o executăm către Valea Podurilor (versantul opus), prin intermediul unui rapel de 40 m, fixând corzile în inelul pitonului aflat pe creastă. În continuare coborâm pe vale, ocolindu-i săritorile până pe Brâul de Mijloc.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-turism, București, 1984, pag. 275, 279-280
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Marian Nicolae (Fisura întreruptă din Colţii Gemeni)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.