Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Creasta Piticului

Traseu clasic, 4A, 6a/6a+, 2 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Creastă
Imagini și topo
Creasta Piticului văzută din tr. Coarnele Caprei
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungime2 LC
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+/7-
Fr6a/6a+
BritHVS/E1
YDS5.10a/5.10b
Localizare
Durată apropiere3 1/2 ore
Durată parcurgere2 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 1/2 ore

Pornind de la Cabana Plaiul Foii pe marcajul turistic triunghi roșu spre refugiul Speranţelor, coborâm Scara de Fier şi hornul din continuarea ei până în firul văii Padina lui Călineţ. Baza de jos a hornului (1642 m alt.) a fost aleasă de înaintaşi ca reper pentru identificarea punctelor de intrare pe traseele alpine din Călineţ.

Începem urcarea pe Padina lui Călineţ şi după 20 m ajungem la confluenţa cu Hornul Adânc (afluent pe dreapta), de aici continuăm pe padina cu trecerea a 4 săritori, din care ultima mai dificilă (se poate ocoli), iar la 140 m distanţă ajungem într-o zonă cu mult grohotiş (1720 m alt.). În stânga şi mai sus (pe dreapta văii) se conturează un vâlcel larg, precedat de o săritoare înierbată, dispusă în trepte. Muchia cea mai din dreapta, ce coboara până aproape de firul Călineţului, se numeşte Creasta Coarnele Caprei. Dincolo de ramificaţia amintită, padina se îngustează din nou, formând un culoar plin cu grohotiş, întrerupt din loc în loc de mici praguri. La circa 30 m de ultima ramificaţie (170 m de la hornul de sub Scara de Fier) ajungem în dreptul unui scoc pietros, adâncit în coasta muntelui, pe malul drept al Călineţului, denumit Vâlcelul Piticului (1750 m alt.).

Creasta din dreapta se termină cu un vârf alungit, care lasă impresia unei mogâldeţe împietrite, de unde și numele traseului. Accesul la Creasta Piticului se face în lungul acestui vâlcel până aproape de punctul în care acesta îşi shimbă înclinaţia spre verticală şi se transformă într-un horn (Hornul Piticului). Din acel punct vom continua spre dreapta şi apoi în sus pentru a ieşi deasupra unor săritori, pe o brână laterală crestei, situată în prima jumătate a acesteia. Ajunşi pe brâna expusă, mai jos de nişte jnepeni şi o mica grotă, vom identifica pitonul de asigurare a echipei pentru prima lungime.

Descriere
Pitoane suficiente şi încă bune, se recomandă totuşi câteva mobile de dimensiuni medii pentru protejarea regrupării şi a pasajelor cu distanţă mai mare între pitoane. Roca în general bună cu mici porţiuni friabile, puţină iarbă.

Prima l.c. Primul pasaj al traseului este şi cel mai dificil, constând într-o traversare spre stânga de 2-3m pe o faţă uşor surplombată. Dificultatea este accentuată de lipsa unui prim piton şi de faptul că faţa este puţin friabilă. Aici în vechime se trecea cu ajutorul unei piramide. Gradul la liber estimat este de 6plus/7-. Odată ce am prins linia hornului ce urmează, dificultăţile scad spre elementar. Ieşim rapid pe un colţ de piatră unde este o veche regrupare şi continuăm spre dreapta. Este de reţinut că pe această lungime, deşi nu sunt pitoane sau alte semne ce ne pot orienta spre linia muchiei, traseul merge numai pe partea dreapta a ei, pe o succesiune de diedre şi fisuri. Regruparea o facem lângă un colţ mare de stâncă, aproximativ în acelaşi loc cu vechea regrupare.

În a doua l.c. dificultăţile scad treptat, ţinem tot partea dreaptă a muchiei până aproape de final, unde intrăm pe linia crestei. Aici întâlnim o faţă cu o fisură oblică ce se escaladează direct, pentru ca în final să ieşim pe bolovanul de pe vârf. Regruparea este pe partea opusă, la un ţanc.
Retragere
Neavând o regrupare echipată cu pitoane, retragerea comportă o mică manevră de coardă. Astfel capul de coardă va coborî asigurat până în Strunga Piticului (la capătul Hornului Piticului) şi mai departe pe un horn înierbat spre Călineţul Mic, până la pitonul de rapel. Secundul va trece coarda peste ţancul la care a fost asigurat şi va fi filat de cap până ajunge la punctul de rapel, descăţărând pe acelaşi traseu. Rapelul de 50m ne scoate în firul Călineţului Mic, iar de aici există câteva săritori echipate cu ancore de rapel, ultima având un piton.

Din punctul de confluenţă cu Padina lui Călineţ există posibilitatea să coborâm, evitând marile săritori ale Călineţului, pe hăţaşul conturat pe stânga văii. Alpiniştii care vor să ajungă pe Creasta Nordică pot urma în amonte Călineţul Mic, fără dificultăţi, până în apropierea vârfului Ţimbalul Mare.

Pentru cazul in care vrem să coborâm la Plaiul Foii, mai nou a fost reechipată o linie de rapel pe firul Padinei lui Călineț, de la Scara de Fier în jos, ultima săritoare fiind cea de la Malul
Galben (cca 55m). Timp Scara de Fier – izvorul Orlovski aprox. 1.5-2 ore.
Surse
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/creasta-piticului-2/
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 265-267
Nomenclatorul traseelor
Sursa foto: Rupi
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Creasta Piticului

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.