Sistem de gradație


Hornul Piticului

Traseu clasic, 4A, 4 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Horn
Imagini și topo
Hornul Piticului văzut din tr. Coarnele Caprei.
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Număr lungimi4
Durată parcurgere2 - 3 ore
Localizare
Durată apropiere3 1/2 ore
Premieră și reparații
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 1/2 ore

De la Cabana Plaiul Foii urmăm marcajul turistic triunghi roșu spre refugiul Speranţelor, coborâm Scara de Fier şi hornul din continuarea ei până în firul văii Padina lui Călineţ. Baza de jos a hornului (1642 m alt.) a fost aleasă de înaintaşi ca reper pentru identificarea punctelor de intrare pe traseele alpine din Călineţ.

Începem urcarea pe Padina lui Călineţ şi după 20 m ajungem la confluenţa cu Hornul Adânc (afluent pe dreapta), de aici continuăm pe padina cu trecerea a 4 săritori, din care ultima mai dificilă (se poate ocoli), iar la 140 m distanţă ajungem într-o zonă cu mult grohotiş (1720 m alt.). În stânga şi mai sus (pe dreapta văii) se conturează un vâlcel larg, precedat de o săritoare înierbată, dispusă în trepte. Muchia cea mai din dreapta, ce coboară până aproape de firul Călineţului, se numeşte Creasta Coarnele Caprei. Dincolo de ramificaţia amintită, padina se îngustează din nou, formând un culoar plin cu grohotiş, întrerupt din loc în loc de mici praguri. La circa 30 m de ultima ramificaţie (170 m de la hornul de sub Scara de Fier) ajungem în dreptul unui scoc pietros, adâncit în coasta muntelui, pe malul drept al Călineţului, denumit Vâlcelul Piticului (1750 m alt.).

Creasta din dreapta se termină cu un vârf alungit, care lasă impresia unei mogâldeţe împietrite, de unde și numele traseului. Accesul la Creasta Piticului se face în lungul acestui vâlcel până aproape de punctul în care acesta îşi shimbă înclinaţia spre verticală şi se transformă într-un horn (Hornul Piticului).
Descriere
Zona de obârşie a Vâlcelului Piticului (afluent pe dreapta al Călineţului) o formează Hornul Piticului. Până la baza hornului, escalada se face în lungul acestui vâlcel, care îsi conturează albia îngustă între Creasta Coarnele Caprei pe dreapta şi Creasta Piticului, prelungită cu un umăr, pe stânga.

Traseul urmează iniţial faţa din dreapta şi apoi linia hornului care sfârşeşte în Strunga Piticului. Ultima lungime de coardă se desfăşoară pe faţa corespunzătoare vârfului final al Crestei Coarnele Caprei. Putem sări această lungime şi începe descăţărarea către Călineţul Mic.
Retragere
Din Strunga Piticului (la capătul Hornului Piticului) descăţărăm un horn înierbat spre Călineţul Mic, până la pitonul de rapel.  Rapelul de 50 m ne scoate în firul Călineţului Mic, iar de aici există câteva săritori echipate cu ancore de rapel, ultima având un piton.

Din punctul de confluenţă cu Padina lui Călineţ există posibilitatea să coborâm, evitând marile săritori ale Călineţului, pe hăţaşul conturat pe stânga văii. Alpiniştii care vor să ajungă pe Creasta Nordică pot urma în amonte Călineţul Mic, fără dificultăţi, până în apropierea vârfului Ţimbalul Mare.

Pentru cazul in care vrem să coborâm la Plaiul Foii, mai nou a fost reechipată o linie de rapel pe firul Padinei lui Călineț, de la Scara de Fier în jos, ultima săritoare fiind cea de la Malul
Galben (cca 55m). Timp Scara de Fier – izvorul Orlovski aprox. 1.5-2 ore.
Surse
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/creasta-piticului-2/
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 265
Pentru autorii premierei, a se vedea Dan Vasilescu, Premiere alpine, Editura Romania Pitoreasca, pag. 196
Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE) - Nomenclatorul traseelor de alpinism si escalada 2000, anexa 38
Versantul stang al Padinei lui Calinet, cod 10.10.1.16.
Sursa foto: Rupi
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Hornul Piticului

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.