Sistem de gradație


Muchia dintre Țimbale

Traseu clasic, 2A, 4b/4b+, 4 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Creastă
Iarbă
Friabil
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Linie traseu. Sursă: Rupi
Lungimea 4. Sursă: Rupi
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic2A
Număr lungimi4
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA5-
Fr4b/4b+
BritMS/S
YDS5.6/5.7
Cele mai bune luni
Acces
Plaiul Foii - traseu marcat TR (combinat sau nu cu Malul Galben/Hornul Nisipos) - Adăpătoarea Caprelor - Scara de Fier - Brâul de Mijloc - Vâlcelul Caprelor (pe lângă Degetul lui Călineţ) - Şaua Caprelor.
Vâlcelul este destul de friabil, se urcă mai mult pe versantul din dreapta - stâncă, iarbă, jnepeni.
Din Şaua Caprelor urcăm spre perete întâi prin jnepeni, apoi urmează o mică zonă stâncoasă, din nou jnepeni şi se iese într-o brâniţă.
Descriere
LC 1 - Regrupare pe o brâniţă sub perete cu un anou la un ţanc. Primii 5-6 m drept în sus, apoi oblic dreapta. Asigurări la mobile şi o clepsidră. Se trece pe versantul ţancului dinspre Valea Podurilor, ajungând în regruparea unde a mai rămas un piton. Lungime 55 m.

LC 2 - Pasul lungimii este la plecarea oblic dreapta. Asigurări la mobile. După ce se iese sus se continuă câţiva metri pe iarbă, apoi pe un hornuleţ. Regrupare pe vârf la un ţanc, cu un anou mare şi friend-uri într-o fisură bună. Lungime 35 m.

LC 3 - Se coboară pe iarbă într-o strungă. Regruparea pe mobile. Lungime destul de uşoară, cu un piton la ieşire şi unul cu inel pe creastă.
Apoi se continuă pe picioare pe creastă, unde mai întâlnim un piton tip P. Se mai urcă un vârfuleţ şi se coboară în strunga pe care o traversează Brâul de Sus

LC 4 - Este cea mai dificilă din traseu. Asigurări la un singur piton și la mobile. Se urcă direct 2m apoi uşor stânga 2-3 praguri, apoi pe o faţă mică se traversează tot uşor stânga şi apoi în sus.  Se iese pe vârful înierbat şi se coboară puţin pe cealaltă parte, unde se regrupează cu un anou la un ţanc şi o nucă într-o fisură. Lungime 40 m.

Alternativă mai ușoară: se urca direct 2m și apoi dreapta, până pe vârful înierbat.

Apoi strângem coarda şi până pe Vârful dintre Ţimbale, unde întâlnim marcajul de creastă (PR), urcăm pe picioare pe iarbă şi prin jnepeni.

   Descriere Walter Kargel - Drumuri spre culmi (1987):
   Muchia ce desparte Padina lui Călineţ de Valea Podurilor se ridică deasupra Brîului de Mijloc şi culminează în Vîrful dintre Ţimbale, în Creasta Nordică a Pietrei Craiului. Escalada completă începe deci din Brîul Ciorînga Mare. Traseul descris de Dunăreanu începe însă din Strunga Caprelor, adîncită la mijlocul muchiei. După ce se urcă prin jnepeniş, se ajunge la baza unei feţe stîncoase, care se escaladează direct sau se ocoleşte prin stînga, unde un vîlcel oferă posibilitatea de a reveni în creastă, deasupra feţei, într-o strungă. După trecerea directă a două vîrfuri separate printr-o altă strungă, se traversează pe faţa Văii Podurilor pentru a reveni pe linia muchiei în a patra strungă a muchiei, ocolind astfel obstacolul cel mai dificil. De aici se urcă fără alte probleme pînă în Vîrful dintre Ţimbale, unde se întîlneşte marcajul de creastă punct roşu.
    Înapoierea de la Plaiul Foii se poate face cel mai uşor pe traseul Valea Podurilor - Strunga Caprelor - Vîlcelul Caprelor - Brîul de Mijioc.
Retragere
1. Se coboară pe Valea Podurilor şi:
a. după rapel peste Săritoarea cu alveole, se iese pe stânga spre Brâul de Mijloc - Termopile - Poiana Coţofenei - Plaiul Foii (nemarcat);
b. se ţine firul din dreapta (cel de lângă muchia pe care am urcat) şi apoi se urcă în Şaua Caprelor şi se coboară pe ruta de acces (Vâlcelul Caprelor - Brâul de Mijloc - Scara de Fier (nemarcat) - Adăpătoarea Caprelor - Malul Galben/Hornul Nisipos/traseul marcat TR - Plaiul Foii);
2. Se urcă până în creasta nordică (marcaj PR), se merge la stânga spre Vf. Ascuţit, se coboară pe vâlcelul Canionului Ciorânga (pe lângă Muchia cu Fereastră, la început pe stânga acesteia, apoi traversăm muchia peste jnepeni) - la stânga pe Brâul de sus - Acul de la Amvon - Vâlcelul cu Smirdar - Vâlcelul cu Fereastră (se poate descatara integral sau rapela, în funcţie de umezeală)- traseu marcat TR - ref. Speranţelor - Adăpătoarea Caprelor - Plaiul Foii.
Surse
Text, poze - Rupi
Actualizare 2023: Andrei Badea
Walter Kargel - Drumuri spre culmi (1987)
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Muchia dintre Țimbale

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.