Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Valea Gălbenelelor

Traseu alpin, 1B, 3c/3c+
Sumar
Pitoane
Friabil
Fantastic
Coardă
Imagini și topo
Sursa foto: Rupi (2019)
Valea Gălbenelelor, Sursă foto si desen: Rupi
Sursa foto: Rupi (2019)
Valea Gălbenelelor
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic1B
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA4
Fr3c/3c+
BritHVD
YDS5.5
Localizare
Durată parcurgere2 ore
Acces
Din valea Coştila, de lângă Refugiu, se continuă în sus pe vale în jur de 50m depășindu-se o mică săritoare (există o variantă și prin spatele refugiului) până într-un punct unde în dreapta sus se distinge o strungă formată de Țancul Ascuțit și o creastă stâncoasă la baza căreia se află un jnepeniș. Urcând înspre această strungă, poteca cotește stânga pe lângă creastă (ne aflăm în continuare pe versantul stâng al Văii Coștila). Poteca continuă pe lângă creastă, apoi coteste dreapta ajungand undeva pe versantul drept al Văii Galbenelelor. De aici se coboară șerpuit până într-un punct ușor expus, dar asigurat cu un lanț, unde se intră în valea propriu-zisă.
Descriere
Valea Gălbenelelor este a cincea mare arteră de pătrundere în zona de stâncă a Masivului Coștila și una dintre cele mai importante din abruptul răsăritean al Bucegilor. Pe un parcurs care, cu excepția porțiunii inferioare, întreruptă de câteva săritori de dificultate medie, nu prezintă niciun obstacol greu, ascensiunea văii trece succesiv, pe la baza numeroaselor itinerarii cu caracter tehnic din Peretele Gălbenelelor și Umărul Gălbenelelor.

Odată ajunși în firul văii, urcăm facil peste mici săritori. Stânca este solidă și avansarea este rapidă.
Aproape de mijlocul văii întâlnim Săritoarea Mare, ce constă dintr-un bolovan mare încastrat între pereții văii. Depășirea săritorii se face pe partea dreaptă (cei mai grei sunt primii 2 m, până ajungem pe fața din dreapta). În cazul în care avem un rucsac mai mare este indicat să îl tragem peste săritoare cu o coardă.
Urmează în continuare mici săritori, ce se depășesc rapid. Urmează o ultimă săritoare, facilă, ce se depășeste pe partea stângă. De aici începe Peretele Gălbenelelor, vom trece pe rând pe lângă trasee istorice precum Trei Surplombe sau Furcile (primul traseu de perete din România). De aici vom vedea, tot pe stânga, Hornul Coamei. Valea Gălbenelelor continuă în sus, depăsim mici săritori/praguri facile și în 30-45 minute ar trebui să ajungem în Strunga Gălbenelelor, locul unde se termină valea.
Retragere
Variante multiple. Se poate continua pe Valea Scorușilor ce iese în Brâna Mare a Coștilei. De aici putem face stânga și ieși în platou prin Hornul lui Gelepeanu, sau putem coborî pe Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană. Sau tot din Brâna Mare putem face dreapta, și cobori pe Valea Priponului - Valea Cerbului.
Surse
Bucegi Turism și Alpinism - N. Dimitriu, E. Cristea

Toponimie - Valea Gălbenelelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Valea Gălbenelelor

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.