Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Furcile

Traseu clasic, 4A, 6a (5a, A0), 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Traverseu
Diedru
Fisură
Horn
Fantastic
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Sursă: Rupi
Sursă: Rupi
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungime5 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA5+6+
Fr5a6a
BritHS/MVSHVS
YDS5.85.10a
Localizare
Altitudine plecare2200 m
Durată parcurgere3 - 4 ore
OrientareN
GPS45.4308198617873, 25.493422423259744
Echipament
Bucle echipate12 (6 de 60cm, 6 de 30cm)
Cele mai bune luni
Acces
Se urcă prin spatele Refugiului Coștila pe Valea Gălbenelelor, apoi încă 100-120 m pe Hornul Coamei. Pe partea stângă observăm la vreo 3-4m de firul văii două pitoane legate cu cordeline roșii. La picioare avem un solid piton cu inel, iar pe perete o ancoră mecanică şi cordeline. Aici este locul unde începe traseul. De asemenea dacă privim cu atenție stânca putem identifica o veche inscripție "Tr Furcile" și o săgeată ce ne indică spre stânga.
Descriere
Premiera acestui traseu este considerată momentul naşterii căţărării româneşti de perete.
LC1 - Începe cu un pasaj mai tăricel pe la gradul 6/6plus. Pentru a trece mai ușor pasajul, intrarea nu se face pe sub pitoane, ci de puțin mai sus. După ce asigurăm primul piton continuăm cu un traverseu stînga spre o brînă de piatră. Pe primii 5m de traseu avem vreo 4, 5 pitoane nu foarte solide, dar după acestea găsim la picioare bătute două pitoane țepene, o veche regrupare intermediară. De aici continuăm să traversăm stînga pe brîna care urcă puțin apoi merge pe curbă de nivel, pînă ce, după vreo 45m, ajungem la o față căzută pe care găsim bătute 3 pitoane: 2 apropiate - un profil și o lamă cu inel şi puțin mai sus în dreapta, la baza unei fisuri oblice, un cornier cu inel (cam în dreptul locului în care se despart şi Surplomba Centrală şi Furca Dreaptă). Aici regrupăm. Lungimea are 45m și grad maxim 6/6plus la plecare.

LC2 - Se descățără vreo 10-15m diagonal dreapta (cum stăm cu fața spre vale) pe o față căzută, ușor friabilă în partea superioară, dar care este ok în partea inferioară. Găsim două pitoane și, după ce mai descățărăm vreo 4-5m ajungem la o rampă de piatră ce urcă diagonal și pe care avansăm. Pe la mijlocul acesteia mai găsim un piton. Continuăm pe rampă și cu vreo 10m înainte de sfîrșitul ei ne orientăm ascendent spre perete unde găsim un piton solid bătut la capătul dreapta sus al unei mici fețe mărginite în partea superioară de un mic prag. Asigurăm pitonul apoi descățărăm pe lîngă fața respectivă pentru a urca pe aceasta cîțiva metri mai la stînga, loc unde găsim cîteva prăgulețe bune. Pe pragul de deasupra feței, pe la mijlocul acestuia, mai dăm de un piton, apoi, după ce-l asigurăm, continuăm să traversăm spre stînga spre baza unui diedru foarte vizibil, loc unde regrupăm la 2 pitoane bune. Lungimea are aproximativ 55m și grad maxim 5.

LC3 - Se pleacă vertical pe diedru. Prima asigurare este destul de sus, dar se pot monta protecții mobile, locul fiind foarte permisiv. Diedrul este întrerupt de o surplombă. Putem cățăra direct în sus, pe diedru spre un piton vizibil, sau ocoli surplomba traversând stînga pe un mic prag. La vreo 3m în stînga găsim un piton. Zona de deasupra este preponderent friabilă. Urmăm linia de asigurări pînă la 2 pitoane mai solide (veche regrupare intermediară). De aici mai mergem încă vreo 10m pînă la baza unui horn mare unde, pe stînga, găsim bătute jos, la baza peretelui, 3 pitoane unde regrupăm. Lungimea are cam 50-52m și grad maxim 5plus.

LC4 - Se urcă pe un horn frumos și destul de compact care se bifurcă în partea superioară. Varianta stîngă se închide, noi urmând varianta din dreapta care ne duce la o lespede aflată sub un soi de tăvănel. Aici traversăm spre stînga pe un balcon de piatră lung și destul de lat ( mic „picior de lemn” la intrare ce se poate evita cu o scurtă traversare). Continuăm pe balcon cam 10m pînă la regruparea cu 2 pitoane aflate cam la 1m unul de altul pe orizontală. Lungimea este asigurată rar în partea inferioară, dar ca şi la diedrul din lungimea precedentă se pot pune asigurări mobile. Se poate folosi la început un friend BD nr. 0.5, iar la ieșirea din horn, puțin mai jos de lespede, un friend BD nr. 2. Lungimea are cam 55m si grad maxim 6 pe la bifurcația hornului.

LC5 - Urcăm vertical o mică față brăzdată de o fisurică (5plus/6-), apoi începem un traverseu ascendent dreapta peste cîteva praguri pînă la capătul acestora. Aici continuăm vertical pe o față cu o fisură (6/6plus), cu multe asigurări. După depășirea acesteia continuăm vertical pe un mic hornuleț, dificultatea traseului scăzînd simțitor. Ieșim pe o pantă înierbată care ne conduce spre un pîlc de jnepeni la care regrupăm după 55m.
Retragere
Putem continua pe Creasta Coştila-Gălbenele, ieşim în Brâna Mare a Coştilei, de acolo putem coborî fie pe Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană, fie pe Valea Scorușilor - Valea Gălbenelelor (integral sau combinat cu Hornul dintre Fire) până la Refugiul Coștila.
Hartă
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Furcile

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.