Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Fisura Scoruşilor

Traseu clasic, 2B, 2 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fisură
Horn
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Sursă foto: Rupi
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic2B
Lungime2 LC
Localizare
Altitudine plecare2150 m
Durată parcurgere1 - 2 ore
OrientareN
GPS45.431249023114184, 25.4913973554535
Cele mai bune luni
Acces
Se urcă de la Refugiul Coştila pe Valea Coştilei, se traversează în Valea Gălbenelelor, pe care o continuăm până în Strunga Gălbenelelor. De aici coborâm și facem stânga. Urcăm fie pe Scoruș, fie pe fețele de iarbă de lângă vale, apoi facem din nou stânga orientându-ne spre fisura mare ce se termină în Strunga Umărului.
Descriere
Escalada fisuri prezintă dificultăţi la începutul ei şi în porţiunea finală. Este o ascensiune frumoasă de escaladă interioară.
Traseul se poate face din 1 lungime lungă de 60 m sau 2 de 30 m. Lungimile nu au pitoane, regrupările se fac la 1 spit cu mailon. Finalul lungimii 2 este cel mai greu, fiind nevoiti să trecem frontal o surplombiță.
* * *
Descrierea din Buletinul CAR:
Pentru a urca fisura de pe faţa Scoruşilor, se merge 40 m mai sus de brâna ce vine din strunga Gălbenelelor, apoi către stânga până la baza fisurei unde găsim o brână de iarbă comodă. Fisura la bază este îngustă şi de obiceiu udă. Ne angajăm primi paşi pe această fisură, apoi către stânga pe faţă unde batem un piton de siguranţă. Urcăm vreo 10 m, până deasupra fisurei. Urmează un horn scurt şi uşor care termină pe o muchie având în dreapta o brână. Continuăm drumul pe un horn vertical care se trece în ramonaj, apoi hornul se lărgeşte în formă de faţă şi după ce trecem această porţiune ajungem pe o platformă îngustă. de aci trecem 2 m pe faţa din dreapta unde batem un piton şi printr'un grand-ecart trecem în stânga într-un horn larg şi vertical. După 5 m, aceste este închis de o surplombă, care, pentru a fi trecută necesită baterea unui piton pe muchia din stânga pe unde trecem apoi surplomba. Deasupra surplombei hornul este format din două fisuri. Continuăm drumul pe fisura din stânga care ne conduce în struga din Umărul Gălbenelelor.
Retragere
Toate traseele se termină în Strunga Umărului. De aici putem:
- să continuăm în sus până în Brâna Mare a Coştilei (porţiune rar frecventată şi friabilă). Este recomandat să avem la noi pitoane şi ciocan.
- 4 rapeluri de 30 m până în poteca ce unește Valea Scoruș de Strunga Gălbenelelor. Primul rapel este recomandat să se facă imediat sub Strunga Umărului (la 5 m mai jos), de pe o platformă de 2mx2m, altfel riscăm să blocăm corzile în hornul de sub noi. Toate rapelurile se fac din spituri cu mailon.
- 4 rapeluri de 30m pe Fisura Gălbenele, din regrupările acesteia plus unul dintr-un singur spit cu cordelină.

Se coboară apoi pe Valea Gălbenelelor sau se combină cu Hornul dintre Fire, până la traversarea spre Valea Coştilei şi Refugiul Coştila.
Hartă
Surse
Bucegi Turism Alpinism editia a 2-a - Emilian Cristea, N. Dimitriu, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000
Niculae Baticu- Fisura Scoruşilor din Umărul Gălbenelelor, Buletinul CAR anul VII nr. 4/1939, pag. 103-104
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fisura Scoruşilor

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.