Sistem de gradație


Traseul Slăvoacă (Traseul Central din Umărul Gălbenelelor)

Traseu clasic, 4B, 6a (5b, A0), 6 LC
Sumar
Pitoane
Fisură
Horn
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Susă: Mihai Sava
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Grad artificialA0
Număr lungimi6
Durată parcurgere3 - 4 ore
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6-6+
Fr5b6a
BritMVS/VSHVS
YDS5.95.10a
Localizare
Altitudine plecare2230 m
OrientareN-E
GPS45.43143348619054, 25.49262580718232
Echipament
Bucle echipate
10
Premieră și reparații
Cele mai bune luni
Acces
Se urcă de la Refugiul Coştila pe Valea Coştilei, se traversează în Valea Gălbenelelor, pe care o continuăm până aproape de Strunga Gălbenelelor. La 30-40 m sub strungă se găseşte Brâul Strungii, de la intersecția acestuia cu valea începe traseul, pe o creastă ușor friabilă.
Descriere
LC 1 - Plecăm în sus pe fisură, primul piton este la 5-6m de la plecare. Al doilea piton este la doar 2m, ascuns printre iarbă şi bolovani, trebuie să îl cautăm cu atenție. Cățărarea este plăcută, în spraițuri, peretele fiind ușor căzut. Urmează să continuăm pe o a doua fisură, 1m la stânga, unde vom întâlni și singura ancoră mecanică a lungimii. După depășirea celei de-a doua fisuri continuăm pe teren foarte ușor până în regruparea de sub tavan. 40 m, grad 6.

LC 2 (variantă cu ieşire prin Coman) - Există și o variantă a traseului ce ne scoate după o lungime în traseul Coman. Continuăm în sus, asigurând spitul din dreapta, apoi trecem o mică surplombă asiguraţi în cele 3 pitoane apropiate. Ieşim în sus pe un fel de diedru şi continuăm pe teren ușor (unde mai găsim un spit), dar friabil până în cea de-a doua regrupare din traseul Coman. 45 m, grad 6.

LC 2 - Continuăm în sus 2-3m apoi ieşim spre stânga, pe sub tavan, pe o faţă cu muşte solide până la spit (pe care este bine să îl asigurăm cu o buclă lungă). Se poate pune și un friend sub tavan, însă frecarea va fi foarte mare și s-ar putea să nu reușim să ajungem în următoarea regrupare. Continuăm în spraițuri pe diedru, asigurând un piton (nu foarte solid) apoi un spit. Pasul lungimii este trecerea peste muchia din stânga. Continuăm în sus pe fisură, apoi pe teren friabil, întâlnind pe rând, o țeavă, un piton şi un spit. Regrupăm comod. Atenție, putem zări la dreapta o altă regrupare, la doar 4-5m de a noastră. Aceasta face parte din traseu Coman. 40 m, grad 6plus.

LC 3 - Plecăm spre stânga, 4-5m pe teren uşor, apoi ajungem la o burtică cu prize mari încastrate, burtică ce o trecem asigurați în singurul spit de pe lungime. Continuăm în sus pe fisura/diedrul mai din stânga (unde avem un nou piton), ieșim pe o platformă unde avem o regrupare veche cu 2 pitoane, continuăm încă 10m pe o fisură/diedru până în regrupare, pe o brâniță îngustă de piatră, sub un hornuleț. 45 m, grad 5plus.

LC 4 - Plecăm în sus cu atenție, asigurând pitonul bun din stânga. Continuăm pe hornuleț care este foarte frumos și compact, în spraițuri, ajungând pe o crestuliță ușor friabilă. Regrupăm comun cu traseul Roșculeț (ce vine din stânga noastră). 20 m, grad 5plus.

LC 5 - Se merge 1,5m pe fața de deasupra regrupării, fără asigurări fixe, apoi creasta devine orizontală. Continuăm pe hornuleț (care nu are asigurări fixe). Ar fi bine să se regrupeze sus în creastă, la finalul hornulețului, înainte de rapel, altfel frecarea corzilor va fi foarte mare. Regruparea la 2 spituri bătute pe partea dreaptă. 40 m, grad 5.

LC 6 - Un rapel de 10 m, apoi se urcă 5-6m pe un hornuleț până în regruparea din Strunga Umărului. 15 m, grad 4.

Următoarele lungimi până în Brâna Mare a Coștilei sunt foarte rar parcurse, având nevoie de frienduri la plecarea din Strunga Umărului și mai sus de pitoane, starea asigurărilor nefiind cunoscută.

LC 7,8 - Urcăm din Strunga Umărului o fisură de 6-8 m, apoi terenul devine mai ușor, ieșind în Brâul Mare al Coștilei. În aceste lungimi asigurările sunt mai rare însă se pot folosi mobile sau anouri după stâncă.
Retragere
Toate traseele se termină în Strunga Umărului. De aici putem:
- să continuăm în sus până în Brâna Mare a Coştilei (porţiune rar frecventată şi friabilă). Este recomandat să avem la noi pitoane, ciocan și mobile.
- 4 rapeluri de 30 m până în poteca ce unește Valea Scorușilor de Strunga Gălbenelelor. Primul rapel este recomandat să se facă imediat sub Strunga Umărului (la 5 m mai jos), de pe o platformă de 2m x 2m, altfel riscăm să blocăm corzile în hornul de sub noi. Toate rapelurile se fac din spituri cu mailon.
- 4 rapeluri de 30m pe Fisura Gălbenelelor, din regrupările acesteia plus unul dintr-un singur spit cu cordelină.

Se coboară apoi pe Valea Gălbenelelor sau se combină cu Hornul dintre Fire, până la traversarea spre Valea Coştilei şi Refugiul Coştila.
Hartă
Surse
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - N. Dimitriu, Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Slăvoacă (Traseul Central din Umărul Gălbenelelor)

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.