Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Traseul Viesparul

Traseu clasic, 5A, 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fisură
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime5 LC
Cele mai bune luni
Acces
Cu circa 40 m înainte de a ajunge la Peștera Stanciului părăsim poteca marcată și, orientându-ne la stânga, urcăm prin grohotiș un vâlcel spre peretele înălțat la mică distanță.
Descriere
Traseul este situat în Peretele de la Ceardac, porțiunea inferioară, delimitat la nord de un pinten al Peretelui Piscului Rece, iar la sud de muchia ridicată deasupra Peșterii Stanciului. Peretele se înalță din poteca turistică marcată cu triunghi albastru, sfârşind pe Brâul RoşuTraseul Viesparul urmează o succesiune de fisuri, în lungul cărora sunt dispuse circa 60 de pitoane de asigurare.

Prima l.c. urmează unul din jgheaburile înguste conturate pe verticală. Pitoanele, vizibile chiar din punctul de plecare, ne conduc până la platforma de regrupare, pe care o întâlnim după 40 m.

În a doua l.c., traseul părăsește linia jgheaburilor menționate, continuând în lungul unor fisuri orientate oblic spre stânga; după 25 m, acestea își schimbă direcția, spintecând pe verticală un mic intrând al peretelui. Pasajul este dur și-l depăşim folosind scărițele. Regruparea o executăm pe o platformă înierbată, situată la circa 37 m.

În a treia l.c., pitoanele sunt dispuse în lungul unei fisuri înclinate oblic spre dreapta, până într-un punct ușor surplombat; de aici, pentru a evita obstacolul, traversăm spre dreapta 3 m și în continuare urcăm pe fața peretelui, urmând linia de cea mai mare pantă, până la întinderea completă a corzilor. La pitoanele fixate special, ne regrupăm.

Ultimele două l.c. (a patra şi a cincea) le desfășurăm prin interiorul unui horn ușor înierbat, care ia sfârșit pe Brâul Roșu.
Retragere
Din Brâul Roşu, urmînd către stânga (nord) poteca, ajungem curând în valea Piscului Rece, unde avem ca reper roca de culoare roșiatică a brâului, în punctul de traversare peste Muchia Roşie. Din dreptul acesteia coborâm în poteca turistică pe care am venit de la cabana Plaiul Foii.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984, pag. 286, 297-298.
Nomenclatorul traseelor 2000.

Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Viesparul

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.