Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Traseul Floarea de Colţ

Traseu clasic, 5B, 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fisură
Horn
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Lungime5 LC
Localizare
Durată apropiere3 - 3 1/2 ore
Durată parcurgere3 - 4 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 - 3 1/2 ore

Din Zărnești până în poiana Curmătura Prăpăstiilor, unde se află Refugiul Diana, urmăm traseul turistic marcat bandă albastră.

Tot din Zărnești urmăm inițial drumul către Plaiul Foii, după care cotim stânga pe drumul spre Schitul Colțul Chiliilor, de unde continuăm pe marcajul turistic bandă albastră spre refugiul Diana.

De la cabana Plaiul Foii urcăm pe Valea Urșilor până în poiana Curmătura Prăpăstiilor unde se află Refugiul Diana, pe marcaj turistic triunghi galben.

De la Refugiul Diana cotim la dreapta spre valea Padina Popii pe marcaj turistic triunghi albastru.

Traseul Floare de Colț porneşte dinainte de lanțurile care anunță intrarea în Padina Popii. Atunci când poteca face un viraj clar la dreapta, pentru a intra în padină, noi am continuat în sus spre perete. Faimoşii doi molizi din fața traseului eu nu îi identificasem, dar la vreo 10 m mai sus se vedea o grotă înierbată cu un copăcel. Acela părea să răspundă fără mari dubii fisei de post. (Ca reper sigur la 15 m în stânga traseului Floare de Colţ este un diedru evident, la baza căruia este scris cu albastru TD “Traseul Dianei”)
Descriere
Prima lungime este ușoară, murdară și un pic friabilă. Ieșirea în regrupare este la smocuri de iarbă și la un copăcel pe un prag foarte comod. Pentru că este un traseu pe care îl poți pierde deoarece se intersectează cu traseul Dianei, am încercat să păstrăm regrupările a la schiță ca să vedem repede dacă am greșit linia.

A doua lungime pornește din dreapta grotei, direct în sus peste o burtică. Mai sus o fisură mică are un pas, după care ieșim într-o porțiune ușor friabilă. Traseul nostru traversează stânga aici vreo 5-6 m, peste un prag, după care continuă mult în sus pe o serie de fisuri. Acestea ne-au condus, spre capătul lungimii, din nou vreo 5 m stânga apoi sus vreo alți 5 m. După acești 5 m am traversat dreapta tot vreo 5 m până în regruparea pe care am improvizat-o.

Lungimea a doua am făcut-o de aproape 60 m, pentru că nu am găsit ceva ce seamăna a regrupare standard. Poate o fi ceva, dar nu am văzut noi. Am regrupat la 2 pitoane solide și mai distanțate. De aici am urcat diagonal dreapta, ca să prindem o fisură.

Din regrupare, a 3-a lungime traversează diagonal dreapta vreo 15 m până găsim o regrupare suspendată, pe care o depășim. Traseul continuă să traverseze ascendent dreapta până prinde o fisură pe care pornește în sus. Fisura se transformă la un punct într-un horn mic și strâmt în care intru cu totul, horn care se deschide după vreo 6 m într-un horn imens. Aici facem regruparea, la 2 pitoane bătute unul de-o parte și unul de cealaltă a hornului. Bine că este comodă regruparea pentru că unghiul făcut de pitoane nu inspiră multă încredere.

A patra lungime pornește pe muchia stângă a hornului, prinzând o fisură superbă care urcă vertical. Este cea mai grea porțiune de liber din traseu. Eu am fost secund pe lungimea asta și am încercat să scot pașii la liber: cățărare foarte frumoasă și tehnică pe verticală. Regruparea este foarte comodă, pe un bolovan.

A cincea lungime pornește în stânga regrupării pe o fisură largă. Aici Cătălin povestea că a trecut cu cheie de pumn, dar mie mi s-a părut cumva mai pe mâna mea să ridic picioarele și să prind un mic prag în fisură. După vreo 3 pitoane se face ușor dreapta urmând fisura ușoară. Nu mai sunt asigurări ceva metri, dar terenul permite plasarea de nuci, ceea ce am și făcut. Un piton anunță că suntem pe drumul cel bun și ajungem sus pe creasta Turnului Mare al Dianei.


Retragere
Urmăm creasta pentru încă 120-150 m până într-o şa ceva mai largă (putin după ieşirea din Traseul Turnuleţului) de unde putem să traversăm stânga în Vâlcelul Trecătorii Forţate (Zwangspass). Se coboară pe acest vâlcel până în dreptul săritorilor finale unde întâlnim pe peretele din dreapta (cum coborâm) un piton solid. Cu sfori de 60 m se poate efectua un rapel până jos.

O altă variantă este: Din șaua menționată, în loc sa traversăm stânga ne orientăm ușor dreapta (aprox 10-15m) și la marginea abruptului de sub noi găsim o stație de rapel formată din 2 pitoane vechi și un spit. Facem un rapel de aprox 20m apoi coborâm cu atenție pe un vâlcel cu grohotiș încă vreo 10-12m, facem ușor stânga ținându-ne de jnepeni încă 10-15 m și găsim o stație de rapel formată dintr-un piton și un spit. De aici cu un rapel de aprox 55m suntem jos lângă poteca marcată care urcă de la Diana spre creastă prin Padina Popii.
Surse
Ioana Acsinia - http://flutureledepiatra.ro/2014/07/02/traseul-floare-de-colt-turnul-mare-al-dianei
Piatra Craiului Turism-alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984, pag. 73-74, 162-163, 197-205, 210-220.
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Floarea de Colţ

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.