Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Muchia Coloanelor din Orga Mare

Traseu clasic, 4A, 6a (A0), 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Creastă
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungime5 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+
Fr6a
BritHVS
YDS5.10a
Localizare
Durată apropiere3 - 4 ore
Durată parcurgere3 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 - 4 ore

După ce depăşim Săritoarea de sub Găvan (obstacol înalt de 40 m şi lung de 60 m), valea se arcuieşte către dreapta (cum urcăm), lăsând în stânga scocul adânc al Vâlcelului Săritorii de sub Găvan, care delimitează Peretele Padinei Închise
de Peretele Orga Mare. Din acest punct identificăm intrarea pe două trasee alpine. Primul este Hornul Negru, uşor de găsit după culoarea rocii care a inspirat numele.
La circa 20 m în stânga acestuia se văd câteva pitoane dispuse de la stânga la dreapta, în lungul unui pasaj umed care constituie primul obstacol al traseului Muchia Coloanelor din Orga Mare.
Descriere
Traseul urmează linia cea mai pronunţată a muchiei Peretelui Orga Mare. Parcursul, realizat de alpinişti cu multă experienţă, se desfǎşoară de-a lungul unor obstacole cu rocă sănătoasă, în parte lipsită de vegetaţie. Pitoanele nu sunt prea numeroase (sunt dispuse numai în punctele absolut necesare), lăsând ca celelalte obstacole să fie depăşite prin căţărare liberă.

Escalada primei l.c. începe la circa 20 m în stânga limitei superioare a Săritorii de sub Găvan, unde peretele formează un intrînd cu obstacole suprapuse ca olanele unui acoperiş. Primele pitoane, dispuse printre aceste obstacole, le întâlnim la diferite distanţe, fixate aproape paralel cu jgheabul umed al Hornului Negru, aflat în dreapta. Dintr-o platformă mai pronunţată, pe care o întâlnim la circa 20 m, identificăm către stânga muchia uşor conturată din perete şi punctată din loc în loc cu mici pâlcuri de jnepeni; la baza acesteia facem regruparea.

Primele pasaje din a doua l.c. le depăşim prin căţărare liberă, dar mai sus, un pasaj lipsit de prize ne obligă să înaintăm cu ajutorul scăriţelor pe care le fixăm în pitoanele existente.

După regrupare reluăm escalada în cea de-a treia l.c. La început depăşim un ţanc mic, după care găsim posibilitatea de a prinde deschiderea unui horn aproape vertical. Pentru depăşirea acestuia folosim la maximum scăriţele, solicitând şi pitoanele, fără de care înaintarea ar fi extrem de dificilă. La limita superioară a hornului, considerat cel mai greu obstacol al traseului, ne regrupăm pe o mică platformă situată în stânga.

Continuând escalada pe a patra l.c., executăm o traversare către dreapta, depăşind muchia unui turn, iar mai sus ne regrupǎm din nou la începutul fisurii finale a traseului.

Folosind pitoanele de pe traseu, în a cincea l.c. escaladăm o faţă cu înclinaţia pronunţată, ajungînd în final pe Muchia Padinei Închise, unde traseul ia sfârşit.
Retragere
Coborârea se face urmând creasta către stânga (nord, faţă de linia de escaladǎ a traseului), până în strunga Vâlcelului Săritorii de sub Găvan, bine conturată şi uşor de identificat. Din strungă coborâm liber pe vâlcelul amintit până deasupra unei săritori, unde întâlnim pitonul dispus special pentru fixarea corzilor. Prin intermediul unui rapel reuşim să depăşim ruptura de pantă inaccesibilă.
După recuperarea corzilor continuǎm coborârea prin vâlcel şi pe feţele acestuia, ajungând fără dificultăţi la baza traseului escaladat. În continuare, Săritoarea de sub Găvan poate fi depăşită tot prin intermediul unui rapel, folosind în acest scop pitonul dispus în peretele din stânga văii.
Surse
roclimbing.ro - http://www.roclimbing.ro/muchia-coloanelor-din-orga-mare-2/
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Ion Coman, Am indragit muntii, 1963
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Muchia Coloanelor din Orga Mare

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.