Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Hornul Negru

Traseu alpin, 2A, 3 LC
Sumar
Pitoane
Horn
Imagini și topo
Sursă: Sport și tehnică 1971
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic2A
Lungime3 LC
Localizare
Durată apropiere3 1/2 ore
Durată parcurgere1 oră
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 1/2 ore

După ce depășim Săritoarea de sub Găvan (obstacol înalt de 40 m şi lung de 60 m), valea se arcuieşte către dreapta (cum urcăm), lăsând în stânga scocul adânc al Vâlcelului Săritorii de sub Găvan, care delimitează Peretele Padinei Închise de Peretele Orga Mare. Din acest punct identificăm intrarea pe două trasee alpine. Primul este Hornul Negru, uşor de găsit după culoarea rocii care a inspirat numele.
Descriere
Hornul Negru din Peretele Orga Mare este numele dat traseului descris şi de lon Ionescu-Dunăreanu în lucrarea Piatra Craiului. Traseul urmează deschiderea largă a unui horn. Pe primele trei lungimi de coardă se recomandă asigurarea la coardă, obstacolele fiind puternic înclinate şi uneori umede.

Prima l.c. o desfăşurăm de-a lungul hornului a cărui culoare a inspirat denumirea traseului. Prizele suficient de bune ne dau posibilitatea să înaintăm folosind metoda clasică a căţărării prin aderenţă şi uneori prin opoziţie. Platforma de regrupare, marcată cu un piton, o întâlnim după 40 m.

A doua l.c. prezintă câteva proeminenţe pentru a căror depăşire folosim pitoanele existente. Recomandăm folosirea lor şi mai ales asigurarea atentă, pentru că uneori roca este umedă. Regruparea după 40 m.

A treia l.c. o desfăşurăm peste o succesiune de săritori; obstacolele nu sunt prea înalte, dar sunt foarte înclinate. În partea finală, după depăşirea unei zone uşor friabile, întâlnim o creastă pe care ne regrupăm. Din acest punct avem o privelişte cuprinzătoare asupra regiunii.

Reluând escalada, constatăm că parcursul şi-a schimbat înfăţişarea. În locul hornului, urcăm în continuare în lungul unei creste late, punctată din loc în loc cu jnepeni. Creasta ia sfârşit în preajma unui scoc înierbat. Până pe Muchia Padinei Închise, timp de aproape o oră, înaintarea o facem pe scocul amintit, ocolind zonele friabile și proeminențele înierbate. În timpul escaladei ne-am putut face o părere asupra Peretelui Orga Mare pentru viitoarele escalade, iar pe creastă ni s-a oferit cea mai grandioasă priveliște a Padinei Șindileriei, aflată dincolo de Muchia Padinei Închise.

Căţărându-ne către dreapta de-a lungul ultimelor obstacole ale Muchiei Padinei Închise, ajungem pe creasta principală a Pietrei Craiului, nu departe de Șaua Padinei Închise.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-turism, 1984, pag. 196-197
foto 1 - Sport și tehnică 1971
foto 2- http://muntiisifotografiadepeisaj.blogspot.ro/2013/08/hornul-negrugrad-2a3lcperetele-padinei.html
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Hornul Negru

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.