Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Ulise

Traseu clasic, 6A, 7b (6a, A1), 8 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Artificial
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic6A
Lungime8 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+9-
Fr6a7b
BritHVSE5
YDS5.10a5.12b
Localizare
Altitudine plecare1150 m
OrientareS
Cele mai bune luni
Descriere
Cel mai parcurs traseu din Faţa Înaltă
Traseul are numele scris la bază
LC1 porneşte pe o fisură clară, cu foarte multă iarbă. Primul piton e cam la 6 m, putem pune în friend într-o fisură în dreapta. De la jumătatea lungimii ne vom orienta către stânga pe o crestuliţă uşor friabilă şi fără pitoane (până în regrupare nu vom mai avea, dar nici greu nu e), lăsând pe partea dreaptă un mic vâlcel. Ieşirea în regrupare este friabilă şi cu mult pământ. Prima regrupare se află pe brâna comună cu Traseul Catrinel, doar că un pic mai la dreapta şi pe spit-uri. Lungimea are 8 pitoane.

LC2 porneşte pe o altă fisură plină de ierburi. Pe alocuri fisura este umplută cu pământ. De la jumătate, de unde întâlnim o mică surplombiţă, peretele devine mai curat. Ieşirea în regrupare este expusă, cu metri buni neasiguraţi şi teren plin de pământ şi friabil.

LC3
porneşte spre dreapta apoi în sus pe fisură. La un moment dat vom vedea o cordelină într-o clepsidră pe partea stângă. În acel moment vom începe un traverseu scurt stânga (a se asigura cu buclă lungă), apoi continuăm în sus până la o brâniţă mică de iarbă. O lungime frumoasă şi compactă, fără iarbă.

LC4
: Aici este oarecum o regrupare comună, unde Catrinel pleacă în stânga pe o faţă uşoară şi apoi un hornuleţ vertical, în timp ce Ulise porneşte în dreapta pe o serie de “burtici” (a se citi surplombiţe) tăiate de o fisură, care nu par neapărat asigurate la prima vedere. Micile surplombiţe nu sunt foarte grele şi sunt bine asigurate. Cu un pic de atenţie şi poziţionarea corectă pe picioare pot fi depăşite, pentru ca imediat după ele o traversare scurtă în stânga să conducă într-o regrupare incomodă.

LC5: “lungimea de artificial”
, cotată la rot cu gradul 9- (7b?). O faţă verticală frumoasă se întinde deasupra noastră, străpunsă de o fisură fină cu multe pitoane. Porţiunea bine pitonată, dar nu atât de bine cât să ajungi din buclă în buclă. Este nevoie de scăriţă. După 10 m vom traversa spre dreapta, pentru a prinde linia asigurărilor fixe. Vom continua în sus până la un expansor vechi, de unde vom trece peste o mică crestuliţă, de unde începe o zonă puternic înierbată, şi vom regrupa peste 5 m (regruparea nu e foarte vizibilă din cauza ierburilor).

LC6: Linia pitoanelor este orientată spre dreapta, ţintind hornul de deasupra. Vom începe prin a căţăra vertical, apoi un mic traverseu stânga, apoi dreapta până în regrupare. Nu este greu, dar prizele acoperite de vegetaţie şi distanţa mai mare dintre pitoane ne dau emoţii. Se pot monta mobile (de ex. un DMM offset roșu într-o clepsidră).

LC7: Traversarea stânga spre horn anunţă intrarea într-o lungime cu stânca murdară, pe care nu ai cum să o ratezi. Spraiţ, bavareză, orice este permis. Până la un punct lungimea este bine asigurată, până la o pană de lemn care anunţă începutul unei zone de vreo 7 m neasiguraţi. Pana de lemn nu cred că mai ţine ceva în cădere, dar zona merge asigurată cu mobile. Se iese în creasta Feţei Înalte.
Retragere
Retragerea e identică cu cea din Catrinel: se urcăm cam 10 m pe un vâlcel stâncos, apoi se ţine o potecă aproape de creastă, cam 5-10 minute şi se face stânga pe un vâlcel stâncos (al treilea). Mai jos coborirea e destul de clară, pe o potecă subţire şi abruptă, care duce spre baza peretelui.

Sau (pentru cei cu semicorzi de 60m!) după parcurgerea lungimii a 7-a (cu hornul), rapelăm înapoi pe ea, până în regruparea pe spituri. Apoi rapelăm în jos încă 4 rapeluri (pe Garda de Fier) până la baza peretelui: primul de 40m, al doilea de 55m, al treilea de 50m (ajungem cu picioarele pe o brână oblică înierbată, regrupare fiind mai la dreapta) și ultimul de 55m.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Ulise

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.