Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Muchia Iepurașului

Traseu clasic, 5A, 6a (5c, A0), 5 LC
Sumar
Pitoane
Creastă
Horn
Iarbă
Imagini și topo
Sursă: Cristi Popescu
Schița: Mihai Dăițoiu
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime5 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA66+
Fr5c6a
BritVSHVS
YDS5.9/5.10a5.10a
Localizare
Durată apropiere35-40 min
Durată retragere30-45 min
Altitudine plecare1150 m
OrientareS
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 35-40 min

Din Poiana Inului, ultima poiană din Cheile Râșnoavelor înainte de barieră, se urcă în stânga prin pădure pe un vâlcel evident până spre finalul acestuia. Înainte de a se ieși din pădure pe grohotiș, poteca cotește dreapta pe la baza Peretelui Animalelor. Traseul nostru este printre primele din perete, între două creste al căror început este mai proeminent avansat în pădure.
Descriere
Traseul Muchia Iepurașului este considerat una dintre cele mai ușoare rute din Peretele Animalelor, Masivul Postăvarul. O creastă pe alocuri verticală, stâncă relativ compactă și asigurări suficiente. Oricum, particularitățile traseului necesită o bună pregătire și atenție, pentru că există și zone mai friabile sau încărcate de vegetație.
Pe 22.10.2017, în traseu au fost montate spituri astfel: câte unul în fiecare regrupare, 2 spituri pe prima lungime (până în hornul cu iarbă) şi cca 5 spituri pe hornul spectaculos din ultima lungime.

LC1 - 60 m. Se porneşte pe o faţă căzută aflată între cele două hornuri foarte vizibile din Poiana Inului. Primul piton,vopsit cu roșu, este la cca 5 m înălţime. Urmează câţiva metri de iarbă după care întâlnim un spit. Aici se traversează ascendent stânga (ATENȚIE - în dreapta sunt câteva pitoane pe care nu trebuie să le urmăm) întâlnind 3 pitoane până ce atingem linia hornului ce separă Muchia Iepuraşului de Muchia Căprioarei. Aici există un spit. Traseul original trece peste horn, pe peretele din stânga, unde există un piton şi prize mari. Urcăm 3 m şi apoi traversăm hornul expus şi înierbat înapoi în dreapta, cu atenţie. Imediat întâlnim pe peretele din dreapta 2 pitoane şi încă unul bătut în stânga, în mijlocul hornului.
Există şi posibilitatea ca de la spit să se escaladeze direct în sus cca 4 m până la cele 2 pitoane pe teren uşor friabil, dar mai liber de pământ.
La aceste 2 pitoane se poate regrupa intermediar, mai ales dacă folosim şi mobile. Următorul piton este la 3 m înălţime, dar terenul este relativ uşor, cu prize mari. Toate pitoanele de aici şi până în regrupare sunt marcate cu vopsea roşie. Urmează încă 2 pitoane bătute în paralel, apoi se poate căţăra spre dreapta pe linia crestei. De aici mai sunt 10 m până în regrupare, gradul acestei porţiuni nu trece de 5plus şi de-a lungul ei întâlnim o pereche de pitoane şi apoi încă un piton. Se regrupează după vreo 15 m pe o mică platformă comodă, la 3 pitoane şi un spit. Lungimea măsoară 60 m.
Altfel, se poate regrupa după horn, dar suplimentând eventual regruparea cu o asigurare mobilă.

LC2 - 30 m. Din regrupare se urcă puţin dreapta (1 piton) până se prinde muchia crestei pe care o urmăm practicând o cățărare frumoasă cu prize suficiente. Întâlnim un al doilea piton. Urmează 15 m de teren friabil şi înierbat asiguraţi cu 2 perechi de pitoane (bătute în paralel) şi regrupăm pe linia crestei unde găsim un spit şi 2 pitoane.

LC3 - 35 m. Deasupra regrupării avem imediat un piton, apoi mai sus al doilea și la vreo 10 m de la plecarea din regrupare, pe partea din dreaptă a crestei, se observă o placă puţin căzută în a cărei parte superioară se află bătute 2 pitoane. Dacă ne uităm cu atenţie la baza acestei plăci putem observa o fisură orizontală, un prăguleţ de picioare pe care efectuăm o traversare de vreo 2 m spre dreapta, pas cotat cu gradul 6. După traversare urcăm spre cele 2 pitoane din partea superioară a plăcii, ajutându-ne de alveolele mari din această porţiune. De la cele 2 pitoane continuăm iniţial pe iarbă, apoi stânga spre muchia crestei (2 pitoane cu cordelină) pe care mai avansăm 20 m până în regruparea aflată fix pe muchie (1 spit şi 3 pitoane). În stânga, peste linia hornului se află regruparea din Muchia Căprioarei. A se folosi bucle lungi.

LC4 - 25 m. Se pleacă din regrupare direct în sus pe o porţiune foarte uşoară. Intrăm pe o brână aproape orizontală, într-un amfiteatru spectaculos. Asigurăm un singur piton, înainte de brână. Se regrupează pe o mică brână de iarbă aproape de hornul final, la 2 pitoane şi un spit bătute în peretele din stânga.

LC5 - 40 m. Se continuă 3-4 m pe brână până la baza hornului, se asigură un piton cu o buclă lungă apoi se urcă pe peretele din stânga (2 pitoane) până sub o lespede mare orizontală, a cărei muchie ţine bine. Se traversează (răsucire) dreapta. Aici se poate pune un friend mărime medie şi, 1 m mai sus pe dreapta, asigurăm un piton. Încă 1 m mai sus dreapta asigurăm un prim spit. În 3 m ajungem sub o lespede care blochează hornul, şi facem un pas în stânga, pe o mică platformă de piatră. De aici există două variante de continuare:

1) Se traversează stânga 4 m până se intersectează traseul Muchia Căprioarei pe care se continuă 20 m până la final unde avem un spit lângă o fisură pe stânga la nivelul capului.

2) Se trece pe peretele de pe partea dreaptă acolo unde există la nivelul nostru un spit. Odată trecuţi printr-un spraiţ aerian pe peretele cu spit, ne ţinem de muchia unui bloc încastrat şi marcat cu 2 pitoane. Aici este pasul cotat cu 6plus/7- şi constă în ridicarea pe faţă (cu picioarele la aderenţă) până prindem cu stânga ceva prize din partea superioară a hornului şi reuşim să ne ridicăm pe blocul încastrat. Cei care nu reuşesc pot folosi un al doilea spit, aflat la o distanţă potrivită. Ieşim pe o altă terasă de piatră, unde întâlnim ultimul spit, uşor ascuns la nivelul picioarelor, apoi se prinde fie un mic scoc spre stânga ori altul ce duce spre dreapta. Dacă se face stânga, vom ieşi prin Muchia Căprioarei, apoi iesiți pe buza stâncilor vom vedea pe stânga un spit lângă o fisură. Dacă urcăm direct în dreapta spre fag, vom avea grijă la pietre, întrucât este friabil. Pe această lungime comunicarea cu secundul este destul de greoaie.
Retragere

Durată: 30-45 min

Se urcă 5 m spre stânga până la platforma de belvedere de la sfârşitul traseului Muchia Căprioarei apoi se prinde spre dreapta o potecă ce coboară prin pădurea din spatele Peretelui Animalelor, pe teren destul de înclinat. Poteca duce în zig-zag până la colțul cel mai din dreapta al peretelui, unde se coteşte dreapta spre baza Peretelui Animalelor și înapoi pe vâlcel până în Poiana Inului.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Muchia Iepurașului

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.