Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Muchia Panseluţei

Traseu clasic, 3B, 5c (4c/4c+, A0), 5 LC
Sumar
Pitoane
Creastă
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: Mihai Dăiţoiu
Schița: Mihai Dăițoiu
Sursă: Gabriel Bazacliu
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic3B
Lungime5 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA56
Fr4c/4c+5c
BritS/HSVS
YDS5.75.9/5.10a
Localizare
Altitudine plecare1150 m
OrientareS
Cele mai bune luni
Acces
Se merge pe poteca care duce la Peretele Animalelor. Urcăm în sus pe vâlcel, apoi traversăm dreapta. În momentul când vedem pe partea stângă, printre copaci, un perete mare, înseamnă că am ajuns sub Faţa Hornurilor. Părăsim poteca şi mergem în sus spre acesta.
Există şi posibilitatea de a continua poteca până la Muchia Căprioarei, apoi să facem stânga pe o potecuţă spre Faţa Hornurilor.
Numele traseului este scris la bază cu vopsea neagră.
Descriere
Un traseu frumos şi uşor, recomandat începătorilor.
LC 1: 50 m. Se intră pe creastă printr-o scurtă traversare la stânga pe o serie de fisuri înierbate. La cca 3 m pe creastă, printre ierburi, întâlnim primul piton, un "P" auriu. Urmăm creasta şi, după alţi 6 m întâlnim al doilea piton. Ne abatem uşor dreapta, asigurăm două pitoane apropiate între ele şi apoi escaladăm un hornuleţ uşor friabil în capătul căruia se află ultimul piton al lungimii. De aici revenim în stânga pe linia crestei pe care o urmăm până în regrupare. Aceasta este comodă şi are 2 pitoane şi 1 spit.

LC 2: 30 m. Se urmează creasta. Iniţial escaladăm un hornuleţ cu un piton în capăt, vizibil din regrupare. Ne abatem uşor stânga sub o față cu 2 pitoane. O urcăm spre dreapta şi în continuare căţărăm încă o faţă cu 3 pitoane. Ieşim pe o brână care ne duce în stânga crestei şi care iniţial mai are un piton în dreapta, oarecum în afara liniei traseului. Regrupăm la 1 spit şi 2 pitoane.

LC 3: 35 m. Fiind sinuoasă, este foarte indicat să folosiţi bucle cât mai lungi. Căţărăm în spaiţuri hornul cunoscut de cca 8 m al traseului. Iniţial avem 2 pitoane pe dreapta, apoi 1 spit pe stânga. Faţa din dreapta are prize bune şi încă 1 piton şi poate oferi o escaladă interesantă doritorilor. Spre iesirea hornului întâlnim 1 spit şi apoi 2 pitoane. Urmează o traversare aeriană pe faţa din stânga a crestei, pe o fisură cu 2 pitoane apropiate. De aici urcăm şi revenim în creastă asigurând încă 2 pitoane. Pe creastă vom căuta ultimul piton la nivelul capului, dar bătut după colţ. Din acest piton coborâm în dreapta crestei 3 m pe o placă înclinată unde găsim regruparea, oarecum incomodă. Regruparea are 3 pitoane bătute în placa oblică şi 1 spit plus 1 piton bătute în perete. Secundul poate găsi neplăcută această descăţărare, aşa că fiţi siguri că are o modalitate de a fi lăsat manşă în regrupare (folosiţi o za rapidă/bucată de cordelină în piton).

LC 4: 25 m. Coborâm 1m la dreapta până sub fisură. Acesta este şi pasul traseului, gradul 6, şi nu depăşeşte 3m înălţime. Este vorba de o fisură în capătul căreia, pe dreapta, vedem un vârfuleţ care ţine bine. Primul piton mişcă, dar încă nu iese, iar imediat deasupra lui este un spit. Spitul este bătut mai sus şi nu se poate asigura direct de jos, trebuie intrat în pas. Dificultatea este dată de aparenta lipsă a prizelor pentru piciorul stâng. Coloana din dreapta oferă câteva prize cu încărcare laterală şi, după asigurarea spitului, cu ridicări pe picioare ajungem să apucăm prizele bune de deasupra fisurii. Căţărarea necesită în continuare atenţie şi efort şi urmează fisura marcată cu 7 pitoane şi la urmă 1 spit, iar apoi, pe o serie de trepte înierbate şi un hornuleţ cu iarbă, regrupăm comod la pitoane şi un spit.

LC 5: (Atenţie, pe partea stângă vedem un piton, apoi se vede o fisură. Putem merge şi pe acolo, dacă avem la noi câteva nuci şi 1-2 pitoane plus ciocan. Aceasta urcă ascendent stânga, pe fisură, care este pământoasă. Pasul este în capătul acesteia, pentru a reveni în creastă, unde fisura devine verticală şi mult mai pământoasă. Aici este nevoie să se bată un piton.)

Are 40-45 m. Varianta normală ţine creasta matematic în sus. Inițial cățărăm o serie de fețe usor căzute, dar care pot pune mici probleme dacă ne grăbim. La cca 5 m întâlnim un piton, iar următorul este după alți 5 m. Urmează o serie de trepte de iarbă și un ultim mic pasaj marcat cu două pitoane. Pe teren ușor ajungem la un pom pitic marcat cu două cordeline unde putem regrupa. Există și un țanc după care merge un anou.

LC 6: De aici mai sunt 25 m fără asigurări până la bradul de pe brână, și trebuie escaladată o treptă stâncoasă oarecum friabilă, unde este indicat să fim precauți. Lungimile 5-6 pot fi făcute dintr-o bucată numai dacă se merge concomitent ultimii metri.


Retragere
Fiţi siguri că sunteţi tot timpul asiguraţi în zelb când aşteptaţi la rapel, înclinaţia pantei este înşelătoare!
Rapelurile sunt întinse, înnodaţi capetele corzilor!
Atenţie la clasica aruncare a corzilor pentru rapel, noi am preferat ca primul membru al echipei să fie coborât în corzi astfel încât acestea să fie întinse fără a se încurca printre copaci şi tufe.

Pe brână vom coborî cca 20 m până la ultimul pom, un fag gros marcat cu multe cordeline, de unde se face un prim rapel de 45-50 m.
Rapelul 1 (25-30 m): Vom rapela printre tufe de-a lungul unui culoar de pământ răscolit. Pe la jumatatea coborarii trecem peste o staţie de rapel deteriorată, acum alcatuită dintr-un singur piton cu câteva cordeline, şi a cărei utilizare este deocamdată foarte periculoasă. Ajungem pe un vârfuleţ unde, la un pom despărţit în trei şi marcat cu cordeline pregătim rapelul 2.
Rapelul 2 (30 m plus mers 2-3 m): Este un rapel dirijat de-a lungul brânei spre pădure. Pe la jumătatea lui avem o ruptură înierbată de pantă care ne poate dezechilibra spre hău. Ultimii metri îi mergem pe brână până ajungem la un copac masiv marcat cu cordeline.
Rapelul 3 (30 m plus mers 2-3 m): Se face printre copaci (pe o poteca înclinată) până se iese pe o pantă înierbată. Aici avem pe stânga (cum rapelăm cu faţa la perete) un copac gros de unde se poate face un rapel de minim 40 m. Ne vom orienta spre ultimul pom de jos (uşor dreapta), care are cordeline pe o ramură (cracă) foarte groasă orientată deja spre vale. Ultimii metri se pot merge, atenţie totuşi să aveţi capetele corzilor înnodate întrucât mai jos este un perete!
Rapelul 4 (30 m): Coarda se poate pune după bucata de trunchi groasă şi orientată spre vale. Rapelăm 7-8 m pe panta înierbată printre ceva tufe, apoi urmează un perete de cca 20 m. Terminăm rapelul în vâlcel, pe o pantă oarecum înclinată unde capetele înodate ale corzilor îi opresc pe cei neatenţi să se dea cu roţile-n sus. Atenţie la pietre, părăsiţi imediat zona respectivă înainte ca următorul să înceapă rapelul!

În continuare se coboară pe vâlcelul cu grohotiş pământos foarte instabil şi se iese la stânga spre baza traseului.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Muchia Panseluţei

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.