Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Hobbiţi

Traseu clasic, 5A, 6c+ (6a, A0), 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fisură
Iarbă
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime5 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+8-/8
Fr6a6c+
BritHVSE3
YDS5.10a5.11c
Localizare
Durată parcurgere4 - 5 ore
Cele mai bune luni
Acces
Din Poaiana Inului mergem spre stânga, vizând vâlcelul din stânga ei, spre o poieniţă secundară. Vom urca până în capătul acesteia din urmă, apoi drept în sus prin pădure, având aproape în permanenţă peretele Feţei Strâmbe sub noi, şi vâlcelul la dreapta noastră. Vom da de o potecă (ce vine dinspre vâlcelul mare ce duce la Peretele Animalelor, putându-se ajunge şi de acolo) şi de un marcaj triunghi roşu (cu textul Hobbiţi sau Câinele). Îl vom urma până la baza traseului.
Descriere
Cel mai accesibil traseu din Fața Strâmbă. Prima lungime și jumătate are pasaje foarte frumoase și cu stâncă curată. Următoarele devin ierboase.
LC1 - Se pleacă pe fisură (foarte compactă şi curată) în spraitz-uri şi bavareze. Pitoanele sunt rare şi nu de foarte mare încredere (destule bătute pe jumătate). Sunt necesare frienduri medii şi medii-măricele. Pasul este pe la jumătatea lungimii, se iese din fisură (1m la stânga), se continuă pe o faţă cu prize, unde avem un piton care dansează în locul unde a fost plantat. De aici urmează nişte ridicări nu banale pe prize micuţe, urmând să prindem înapoi fisura (intrând în bavareză). O cădere (şi o eventuală ieşire a pitonului, ne-ar retrimite lângă secund, la baza traseului). Se regrupează la 2 ancore mecanice.

LC2 - Continuăm pe fisură (aproape aceeaşi calitate ca a primei lungimi). După aprox 10 m vom întâlni pasul lungimii, care se poate fenta la artificial. Urmează o zonă cu o rocă mai murdară, cu muşchi, unde am lasat un piton nou (cel original din dreapta, la 1m de cel nou plantat, este băgat cam 1-2 cm). În 20 de m din regrupare vom întâlni o ancoră mecanică, din care, dacă nu ne place ce vedem în continuare, ne putem da jos. Urmează 30 m (cu un singur piton) de junglă, perniţe de iarbă, de pământ, unde trebuie să ne orientăm bine pe ce călcăm şi cum ne îndreptăm spre regrupare. Cel mai uşor mi s-a părut să merg pe curbă de nivel uşor ascendentă, apoi să revin stânga ascendent 1-2 m până în regrupare. Ancora din regrupare se vede, pitoanele de lângă ea erau ascunse de vegetaţie.

LC3 - Continuă pe teren friabil şi cu foarte mută iarbă. Se trece frontal o tufă cu spini. Pasul lungimii este la o fisură mare deschisă, plină cu iarbă. Am trecut stând în ultima treaptă a scăriţei, într-un friend, iar cu un anou lasou am prins următorul piton. Nu am vrut să testez calitatea ierbii, părea îndoielnică. Urmează o mică burtică, unde trebuie să fim hotărâţi, ieşim la o regrupare cu multe pitoane legate şi o ancoră mecanică.

LC4 - Nu am mai parcurs-o. O piatră a căzut (singură, din peretele de lângă mine) în capul secundului şi am coborât. Ce se vedea în continuare, traverseu, cu stâncă murdară (cu muşchi) la picioare, cu suficiente ancore mecanice să poată fi trecută şi artificial.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Hobbiţi

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.