Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Zburătorul - Fragilor

Traseu clasic, 5A, 5 LC
Sumar
Pitoane
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: Adrian Paută
Sursă: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org
Sursă: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org
Sursă: alpinismbihor.ro
Sursă: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org
Sursă: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime5 LC
Acces
În această zonă, accesul cel mai facil se face din Vadu Crişului de la stadion şi sala de sport mergând spre amonte până în zona respectivă. Traseul se află la începutul Pereţilor Mari, lângă grota Casa Zmeului, iar traseul urcă prin stânga de ruina veche “Vama Sării”. De la calea ferată, de unde se poate observa atât grota cât şi ruina din stâncă. Se coboară pe potecă şi pe partea stângă se vede peretele surplombat de la baza căruia porneşte traseul.
Descriere

Primele două lungimi (LC 1 şi LC 2) sunt din traseul Fragilor. Puteţi citi istoria traseului aici: http://topo-vadu-crisului.cassiomontana.org/istoria-sinuoasa-si-incalcita-traseului-zburatoru/

LC 1: Pornim aproape din apă, depinde de cât de mare e lacul de la bază. Puţin mai la dreapta (4-5 m) se află vechea intrare din traseul Casa Zmeului, mutată între timp, la reamenajare, mult mai la dreapta (s-a făcut astfel loc și pentru un proiect de Via Ferrata). Primi paşi sunt destul de surplombanți, apoi o fisură ne duce lângă o nișă, deasupra căreia trecem o față și apoi încă o surplombă, ca mai departe, să ne angajăm într-un diedru înclinat uşor spre stânga, ce ne scoate pe o brână mare, lângă un mic țanc, și unde regrupăm comod. Mult mai în dreapta, dar pe aceeaşi brână, se află vechea regrupare (dinaintea reamenajării) din traseul Casa Zmeului (azi, regruparea folosită, eeste şi mai în dreapta, chiar pe creastă).

LC 2: Traversăm câţiva metri pe brână spre dreapta şi ne angajăm pe un diedru arcuit uşor spre stânga, după care prindem un diedru clar, cu pasaje surplombate înşiruite, până sub un mic tavan, de lângă creastă, pe care îl depăşim prin stânga lui. În continuare, dificultatea peretelui scade și ieșim pe un mic țanc de pe creastă, în dreapta căruia regrupăm pe o brână comodă. De aici, merge descendent spre dreapta traseul Zburătoru, iar drept în sus, lungimea scurtă de ieşire din Casa Zmeului. Spre stânga se poate ieşi pe niște brâne expuse (și periculoase pe ploaie,) reprezentând ieșirea veche din Fragilor, de până la pitonarea traseului Casa Zmeului.

LC 3 (tiroliana): De sub brâna pe care am regrupat, se desprinde descendent, peste vâlcel (şi peste Via Ferrata) cablul pe care montând o rolă de scripete (Atenţie: nu folosiţi improvizaţii!), putem “zbura” 30m, până la baza peretelui de vizavi, unde regrupăm pe un prag ce se întinde spre stânga.

Notă: de pe acest prag, spre stânga (deci înapoi) există o linie de pitoane (uşurică, cam pe prăguleţe), şi pe care, căţărând, ne putem întoarce la punctul de lansare în tiroliană. Deci, dacă nu vrem să ieşim prin Calea Tibetană (cum se explică mai jos în L4, L5), putem (după ce ne-am întors la punctul de lansare), să ieşim drept în sus, în continuare pe creasta din Casa Zmeului (25m uşori). Am făcut astfel Casa Zmeului cu tiroliana inclusă, dar nu Zburătorul (ci o variantă cu mult mai ușoară).

Ultimile 2 lungimi (LC 4 şi LC 5) merg pe traseul Calea Tibetană.

LC 4 (30 m, 6-): În continuare, dificultatea nu mai este la fel de mare; continuăm aproximativ pe creasta pintenului (1-2 m mai în stânga faţă de creasta matematică), trecem câteva mici feţe surplombate, dar cu prize bune, după care, peretele cade treptat şi ajungem fără probleme pe un mic prag, unde regrupăm.

LC 5 (25 m, 5-): Continuăm relativ lejer pe creasta pintenului, mai mult pe stânga acesteia (observăm că, la 1-2 m în dreapta crestei matematice, apar pitoanele din traseul Drumu Incaşilor, şi care, regrupează comun cu noi, pe vârful pintenului). Fără să mai apară probleme deosebite, regrupăm pe pinten.

Retragere
Din ultima regrupare se continuă urcarea spre pădure de unde întâlnim marcajul turistic punct albastru, iar aici continuăm pe marcaj coborârea până la sala sportivă. Sau se poate coborî în rapel.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Zburătorul - Fragilor

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.