Sistem de gradație


Genţiana

Traseu clasic, 5B, 10 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Surplombă
Fisură
Horn
Iarbă
Friabil
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Număr lungimi10
Durată parcurgere6 - 7 ore
Localizare
Durată apropiere2 - 3 ore
Durată retragere2 ore
OrientareS
Premieră și reparații
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 2 - 3 ore

Urmăm din Buşteni Drumul Urlătorilor; acesta conduce după o oră în punctul „La Vinclu”. De aci, după o serie de serpentine, drumul se continuă orizontal, iar după cca. 10 min de la Vinclu ajunge în V. Comorilor. Părăsind Drumul Urlătorilor, urmăm la dreapta tavelgul Văii Comorilor, escaladând direct sau ocolind obstacolele de pe parcurs.

Curând, valea confluează cu firul Comorlle Brânei, care coboară din stânga cum urcăm). Traseul nostru urmează în continuare firul din dreapta, denumit Valea Comorile Clăli, pe al cărui parcurs escaladăm la mici intervate trei săritori. Curând ajungem la confluenţa cu un mic vâlcel, care coboară din dreapta (cum urcăm) a cărui obârşie o distingem la o distanţă de cca. 80 m mai sus.

Părasind firul principal, urmăm acest vâlcel în sus, pe o distanţă de cca. 60 m, până în dreptul unui găvan (situat în stânga) din care un mic izvor îşi resfiră apele peste lespezile peretelui. De aci, spre dreapta, urcăm uşor pe hătaşul Brâului de Sus, având în stânga peretele spintecat vertical de Hornul Mare de la Izvor. Identificăm linia traseului 23 August chiar la inflexiunea peretelui, într-un diedru-fisură cu multa iarbă. De aici, 7-8 m mai in stânga, pe faţă, vedem primele pitoane din Aurel Irimia.

Hăţaşul se continuă spre est în urcuş accentuat, iar câţiva metri mai departe ajunge în dreptul unei mici terase, care a găzduit bivuacul echipelor ce au escaladat în premieră traseele din acest perete. De aci brâul pătrunde în marele amfiteatru al peretelui, iar după cca. 100 m, ajunge în dreptul unei fisuri ce brăzdează peretele pe toată înălţimea şi care formează linia Traseului Genţianei.
Descriere
Traseul este situat pe fața sudică a Vârfului Claia Mare. Din cele 11 lungimi de coardă ale parcursului, 9 urmează o înlănțuire de fisuri largi, cu o linie bine definită. Obstacolele, de un caracter tehnic pronunțat, alternează cu pasaje de escaladă liberă, pe mari porțiuni; este un amănunt de care trebuie să țină seama alpiniştii mai puțin antrenați.

Din marele amfiteatru ce se deschide la baza Peretelui Sudic al Vârfului Claia Mare, la cca. 100 m est de muchia către care urcă Fisura Traseului 23 August, identificăm, pe fața verticală a peretelui, o nouă fisură, care marchează linia de escaladă a Traseului Gențianei.

Pe desfăşurarea celor 40 m ai primei L.C. sunt fixate 7 pitoane. La capătul acestui prim salt ne regrupăm pe un prag larg, asigurându-ne în câteva pitoane.

În cea de a 2-a L.C., escalada începe cu o trecere spre dreapta, pâna la baza unei trepte verticale, pe care urcăm cca. 3 m; în continuare executăm o nouă trecere în diagonală spre dreapta; înaintând astfel 8 m, întâlnim un scoc pietros, pe care-l urcăm direct, urmând linia de cea mai mare pantă, până la înălțimea unei a 2-a platforme de regrupare.

Reluând escalada (a 3-a L.C.), suntem obligați chiar de la început să efectuăm o traversare spre dreapta, pentru a evita un obstacol surplombant şi foarte friabil. În continuare, pe o porțiune marcată cu pitoane de asigurare, urcăm direct, trecând peste o serie de obstacole, după care atingem marele prag de gresie, ce încinge de la un capat la altul Peretele Sudic al Vârfului Claia Mare, unde ne regrupăm.

A 4-a L.C. începe cu o coborâre de 2 m, în diagonală spre dreapta, până la un prag uşor înierbat, în lungul căruia înaintăm 5-6 m. Această traversare ne permite să ajungem sub o fisură verticală, de-a lungul căreia continuăm escalada 15 m. Urmează un pasaj dificil din cauza numeroaselor trepte de iarbă ce se desprind cu uşurință. La capătul celor 40 m de coardă întâlnim o bună platformă de regrupare, însă expusă, unde ne asigurăm în 2 pitoane.

De aici, escalada se desfăşoară (a 5-a L.C.) de-a lungul unei fisuri verticale, folosind, facultativ, scărițele sau prizele; aceasta măsoară 25 m și ia sfârşit la baza unui horn, sub care ne regrupăm.

În cursul celei de a 6-a L.C. trecem peste un pasaj de gresie surplombant, întrebuințând câteva pitoane. După 40 m ne regrupăm, asigurați în pitoane, într-un punct din imediata apropiere a unui horn.

A 7-a L.C. trece inițial prin acest horn; îl părăsim însă curând, evitând, printr-o traversare către dreapta, o surplombă care îl întrerupe. Imediat deasupra acestui obstacol reintrăm în horn. Până la regrupare, el este întrerupt de o a 2-a surplombă, pe care o ocolim tot prin dreapta, cu ajutorul câtorva pitoane.

În continuare (a 8-a L.C.) urmăm linia foarte înclinată a hornului, care se îngustează mult, luând aspectul unei fisuri. Acest pasaj, nepitonat, pare cu atât mai dificil, cu cât la capătul unei escalade extenuante suntem obligați să trecem peste un obstacol surplombant, de gresie friabilă, deasupra căruia ne regrupăm.

A 9-a L.C. măsoară 40 m. Prima porțiune urmează linia clară a unei fisuri de 15 m, urmată de o față uşor înierbată ce ne permite să înaintăm, fără prea mari dificultăti, până la capătul celor 40 m de coardă.

Partea finală (a 10-a L.C.) urcăm până la creastă, neasigurați, această porțiune nemaiprezentând dificultăți tehnice.
Retragere

Durată: 2 ore

Mergem pe Brâul lui Răducu până în Jepii Mari sau Jepii Mici (stânga sau dreapta, cum preferaţi) şi coborâm pe marcajul turistic până în Buşteni.
Surse
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Genţiana

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.