Sistem de gradație


Don Corleone

Traseu clasic, 5A, 6c+ (6a, A1), 10 LC
Sumar
Pitoane
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
LC 3 - LC 8 + începutul LC 9. Sursă foto: Rupi.
LC 1 (65 m) + LC 2 și LC 3
Pasul din LC 9
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Grad artificialA1
Număr lungimi10
Durată parcurgere6 - 7 ore
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+8-/8
Fr6a6c+
BritHVSE3
YDS5.10a5.11c
Localizare
Altitudine plecare2000 m
OrientareN
Premieră și reparații
Cele mai bune luni
Acces
Urcăm Valea Gălbenelelor (fie direct, fie ocolim pe dreapta, pe Secundarul Gălbenele și ceva mai jos de Hornul dintre Fire traversăm înapoi în talveg), trecem de Săritoare din cotitură (ce are un spit de rapel în bolovanul de pe dreapta). Ne apropiem de perete, vizând fisura înierbată ce taie fața compactă din stânga noastră.
Descriere
„Cotația corectă a traseului Don Corleone este următoarea: 6a obl/6cplus/S2-S3/II/☆☆☆☆ unde:
6a obligatoriu înseamnă ca pașii impuși sunt de gradul asta maximum,
6cplus este gradul de rotpunkt,
S2-S3 înseamnă asigurări pe spituri cu distanțe între 2 până la 6m între asigurări fără risc major de accidentare gravă în caz de cădere,
II - traseu de angajament mediu cu șanse mici de a rămâne peste noapte în el și traseu facil de retras din el prin rapel,
☆☆☆☆ - frumusețea lui și traseu recomandat pentru sezonul cald”

Este cel mai lung traseu din Peretele Gălbenelelor, alternând lungimi susținute, cu teren facil unde înaintăm repede. Traseul a fost reechipat cu spituri de 12 atât în regrupări, cât şi pe lungimi. Traseul are infiltrații mari de apă în lungimile 1 și 7, așadar este bine să intrați în el după perioade mai lungi de secetă (o săptămână fără ploi).

LC 1: Urmează mai întâi o față compactă, de 7-8m, asigurată cu 3 spituri. Ajungem pe o brâniță de iarbă, la baza fisurii înierbate. Intrăm pe fisură, în spraițuri largi, ieșind uneori pe fața compactă din stânga. Ieșim la finalul fisurii pe o brână de iarbă, intrăm în traverseu dreapta, pe sub o lespede, țintind burtica din dreapta noastră. Trecem burtica (2 spituri vechi, manufacturate) pe partea dreaptă a ei, apoi ne angajăm într-un traverseu stânga de 3-4m, peste o față ușurică, dar superbă. În sus încă 3-4m, asigurăm spitul, apoi ne angajăm într-un traverseu de 4-5m spre stânga, ieșim pe brâna de iarbă (aici mai este un spit, util mai ales pentru secund), și mergem spre stânga până la finalul ei. 65m, grad 6-, secundul va trebui să meargă concomitent până în dreptul primului spit din traseu.

LC 2: În sus pe diedru, depășim muchia pe stânga și ieșim pe teren ușor, având mai multe posibilități de urcare. Urcăm mai întâi un mic vâlcel spre dreapta, apoi mergem ascendent ușor dreapta pe praguri, având în dreapta noastră o mare față căzută (mai este un vâlcel pe partea stânga, ce dă într-o muchie, traseul nu este pe acolo, însă este o alternativă). Vizăm cele 2 zade apropiate, dintre 2 diedre evidente. Traseu nostru continuă pe diedrul din dreapta, la baza căruia găsim și regruparea. 40m, grad 5.

LC 3: În sus pe fisură și fața căzută. După 5-6m înclinația scade, terenul este facil. Ieșim printr-un mic vâlcel spre dreapta într-o poieniță. 10m mai la dreapta se află R1 din traseul Grotelor. 30m, grad 4plus.

LC 4: Mergem spre stânga peste praguri de iarbă, țintind un mic diedru de 6-7m (se vede un spit pe partea stângă a acestuia). După diedru terenul devine facil, mergem pe fețe căzute compacte, regrupăm la baza surplombei. 40m, grad 4-.

LC 5: Asigurăm vechea regrupare pe pitoane (de factor), apoi facem dreapta spre surplombă. Prima asigurare este destul de sus, un piton solid, prelungit cu un anou. Următoarea asigurare este un spit (pe partea stângă). Un mic traverseu dreapta, spre 1 piton relativ solid, în sus la următorul spit, unde se termină greul și înclinația scade. În sus pe fisură, care este ușor friabilă, ajungem pe o mică platformă, pentru ca apoi să avem o nouă fisură (cu piton cu inel la bază și spit sus pe stânga ei) însă foarte friabilă. Este recomandat să asigurăm pitonul cu inel, apoi să facem stânga și să mergem pe fața căzută compactă. Ieșim repede sus, la regruparea clasică din Grotelor. În acest moment cele 2 trasee merg împreună pentru următorii 40m. Dacă mai avem 4-5 bucle și coarda nu freacă, putem să continuăm, peste 15m având o altă regrupare, mai comodă. 32m, grad 7plus la trecerea surplombei.

LC 6: Plecăm spre dreapta, un mic traverseu pe sub o burtică, apoi în sus pe fisura ușor friabilă, până la o platformă generoasă unde se află regruparea sus menționată. În sus pe o fisură cu aspect de vâlcel, ieșim într-un mic amfiteatru. Asigurăm cele 3 pitoane consecutive și ieșim pe o mică brână. Spre stânga continuă traseul Grotelor. Traseul nostru este spre dreapta. Asigurăm spitul cu verigă, trecem de cele 2 pitoane (regruparea veche) și regrupăm pe brâna comodă la 2 spituri. Iarna acesta poate fi un loc ideal de bivuac. 45m, grad 6- la plecarea din regrupare.

LC 7: Începutul lungimii este în general ud, se usucă după perioade secetoase mai lungi (o săptămână fără ploaie). Traversăm la loc spre stânga și ne angajăm pe față, brăzdată de o fisură orientată spre dreapta (aici se afla o placă imensă, care a căzut, pasajul iniţial fiind mult mai ușor). După ce trecem de față ne angajăm pe diedru, care este foarte frumos, compact și susținut. Ieșim pe dreapta lui, pe o brână de iarbă unde regrupăm. 30m, grad 7 la trecerea feței.

LC 8: În sus pe o față căzută cu mișcări frumoase. Asigurăm pe rând un spit, un piton și un spit, apoi ne orientăm către dreapta. După al treilea spit putem fi tentați să mergem în sus, pe teren facil, însă ținem fisura (uneori înierbată) orientată spre dreapta. Înclinaţia scade, ajungem într-un mic amfiteatru, asigurăm P-ul auriu și regrupăm pe un biscuite mare desprins de perete. 35m, grad 6-.

LC 9: Este cea mai susținută, având și pasul de liber impus al traseului (la finalul lungimii). Plecăm în sus, ușor orientat spre stânga până la al doilea spit. De acolo facem un traverseu dreapta, spre un piton bătut invers (dublat de un spit). Urmează o mică față compactă, un mic traverseu stânga și ne angajăm pe un prim diedru (bine și des asigurat). După depășirea acestuia facem un mic traverseu stânga, apoi ne angajăm pe o față căzută orientată spre dreapta, ușor friabilă, până la următorul diedru. Traversăm dreapta pe sub surplombă, asigurăm spitul, apoi în sus spre diedru. După spitul din diedru, avem 4-5m de cățărare impusă, pe diedru, apoi pe fața din dreapta. Asigurăm un ultim spit pe teren ușurel și ajungem în regrupare. 52m, grad 6plus

LC 10: Traversăm spre stânga asigurăm un piton. Mergem în sus pe fisura largă, dar destul de friabilă, asigurăm un spit. Continuăm câțiva metri în sus și ne orientăm dreapta pe o față compactă, dar fără asigurări (varianta originală, unde mai găsim un piton, este în sus pe vâlcel, dar este foarte friabil). Continuăm pe fețe înierbate și ieșim imediat în creastă unde regrupăm la un spit și un piton legate cu cordelină. 30m, grad 5.
Retragere
 - dacă nu urcăm și ultima lungime, ne putem retrage în rapel din R9 peste traseu până în R5 și de acolo peste traseul Grotelor până în Valea Gălbenelelor;

- dacă urcăm și ultima lungime, fie putem rapela peste traseul Flamingo (8 rapeluri ce ne scot la baza traseului Grotelor), fie în sus până în Brâna Mare a Coștilei cu variantele Valea Scorușilor - Valea Gălbenelelor - Refugiul Coștila sau Creasta Văii Albe - Brâna Aeriană - Refugiul Coștila.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Don Corleone

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.