Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Căruțul cu rotile (Bucuria Mișcării)

Escaladă, 8a+, 7 LC
Sumar
Pitoane
Surplombă
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: thewheelchairclimbingroute.ro
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Lungime7 LC
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA10-/10
Fr8a+
BritE7
YDS5.13c
Localizare
Altitudine plecare1900 m
OrientareS
GPS45.42574120496978, 25.49569425429536
Cele mai bune luni
Acces
De la Refugiul Coştila se merge pe poteca de Brâna Aeriană. Vom trece 2 vâlcele, vom ţine o mică crestuliţă până vom ajunge La Pândă. Dacă dăm de un lanţ am ajuns prea sus, trebuie să coborâm 20 m. De La Pândă facem stânga pe o potecuţă îngustă și expusă ce ne conduce în Circurile Văii Albe. Continuăm în sus spre Circul 1, până la bolovanul mare de sub perete.
Descriere
Traseu deschis de sus în jos de către Mihai Mândreanu la finalul anilor 90. A avut o singură repetare imediat după premieră, o echipă de francezi, care l-a cotat 7aplus, cu pasaje de A2, A3 şi A4. Apoi a fost dat uitării. În august 2020, echipa Cristi Simion, Viorel Amzăroiu și Marius Florescu reechipează și curăță traseul pentru escaladă. Ulterior este și parcurs rotpunkt de către Cristi Simion și Viorel Amzăroiu. La momentul actual, acesta este al doilea cel mai exigent traseu de escaladă multipitch din țară, după Blanca.

Pentru a ajunge la baza LC 1, de jos, se urcă primele 4 lungimi din Memorial, iar apoi se traversează lung dreapta pe o brână de iarbă. Mai simplu, se urcă primele 3 lungimi și jumătate din Lespezi/Albastră, iar în zona numită La Ruine, se face stânga, spre o brână mare de iarbă.

LC 1: Este o lungime destul de expusă căderilor de pietre, mai ales dacă avem echipe deasupra în Albastră. Secundul poate fila de sub o mică arcadă, fiind astfel protejat. Față căzută cu porțiuni care se apropie de verticală. Necesită o bună orientare stânga-dreapta față de linia de spituri care ține axul traseului. Predominant pe riglete (atipică pentru conglomerat). Se udă când plouă. 16 asigurări, 7bplus, 40m.

LC 2: Față căzută la intrare, urmată de porțiuni verticale și ușor surplombante. O ușoară solicitare de rezistență. Prize variate, secvență de crux cu pocket-uri. Prima parte se udă când plouă. 16 asigurări, 7c, 40m.

LC 3: Trecere peste un tăvănel la intrare, urmată de față verticală, succesiune de diedre expuse care necesită mișcări precise, final pe față cu prize mici. O solicitare de rezistență mai accentuată, cu mișcări la prize mici în cadrul unui plan corect executat. Prize variate, secvență de crux cu pocket-uri. Ieșirea din tavan și fața de deasupra se udă prin infiltrare. În luna august, umbră după ora 13. 16 asigurări, 8a, 35-40m.

LC 4: Față verticală cu burtici. Este cea mai dificilă lungime, care impune un plan corect și precis executat, power endurance la pocket și capacitate de recuperare înainte de secvența finală, care are câteva mișcări la priză medie. Nu se udă. În luna august, umbră după ora 14. 20 asigurări, 8a/8aplus, 40m.

LC 5: Față verticală. Impune un plan corect și precis executat și o bună rezistență. Deoarece este lungimea cea mai friabilă, încă necesită atenție la prizele de picioare, pentru a evita ruperile. Nu se udă. În luna august, umbră după ora 14. 22 asigurări, 7cplus/8a, 40m.

LC 6: Față surplombantă, ieșire din tavan, față verticală. Impune un plan corect și precis executat în contextul unor secvențe destul de atletice. Crux-ul este cu pocket-uri. În luna august, umbră după ora 14. 18 asigurări, 7c, 50-55m.

LC 7: Față verticală. Crux-ul este de boulder, cu rigletă la mâna stângă. În luna august, umbră după ora 15. 12 asigurări, 7cplus, 35m
Retragere
Se iese în Creasta Văii Albe şi se coboară pe creastă către Brâna Aeriană. Pe parcurs găsim mai multe ancore mecanice roșii pe care le putem folosi pentru rapel în caz de oboseală sau vreme nefavorabilă. Traversăm Brâna Aeriană (ce are pe tot parcursul ei cablu metalic), Se coboară apoi într-un vâlcel, pe care se continuă până la finalul lui, se face stânga, se intră în alt vâcel pe care în coborâm cu ajutorul unor lanţuri. După ce se termină lanţurile se mai coboară 50 m, apoi se ţine potecuţa de pe crestuliţa din dreapta (cum coborâm). Traversăm dreapta pe o brână (pe deasupra Peretelui Vâlcelului Stâncos), coborâm un fel de vâlcel cu lanţ şi ajungem de unde am plecat, în locul La Pândă. De acolo în 20 de minute suntem înapoi la Refugiu.
Hartă
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Căruțul cu rotile (Bucuria Mișcării)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.