Sistem de gradație


Vâlcelul Corbului

Traseu alpin, 1B
Imagini și topo
Sursă foto: Rupi
Sursă foto si desen: Rupi
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic1B
Localizare
Durată apropiere1h
Durată retragere3h
Acces

Durată: 1h

Valea se situeaza la sud de firul Vaii Bujorilor, fiind paralela cu aceasta. Pentru un acces rapid se poate urma poteca de la Gura Diham spre Cantonul de vanatoare Coltii Morarului iar din intersectia cu triunghiul rosu se parcurg 200 m spre stanga pana la intrarea in firul vaii. 
Descriere


Intrarea in vale este mai greu de ghicit, prezentandu-se sub forma unei copai inierbate, pline de vegetatie, care mai sus incepe sa prinda treptat contur, bolovani de diferite dimensiuni aparand din loc in loc. 

O prima saritoare ce se poate aborda prin dreapta isi face aparitia la capatul unui perete stancos care margineste valea pe stanga cum urcam. 

Urmeaza o saritoare foarte frumoasa, al carui bolovan urias adaposteste in spatele-i o fereastra de toata frumusetea, unde cu ajutorul ramonajului ne strecuram deasupra ei. 

Spre jumatatea vaii gasim o momaie peste o lespede pe care apare scris "RUPI". Va mai fi macar o momaie mai sus. 

Urmeaza inca o saritoare cu bolovan incastrat, deloc inalta dar problematica insa ce poate fi ocolita in intregime pe partea dreapta, cu vreo 15-20 m mai jos de ea. Exista o varianta mai delicata pe un valcelas prin stanga saritorii, din care se revine ulterior in fir pe o branita de mare angajament. 

Un bolovan aproape cubic, prins si el intre stanci, pare sa inchida valea, insa o prispa decenta sub o surplomba ne ofera o alternativa. Odata depasita acea portiune, intram pe un fir injnepenit pe care vom continua sa ne cataram pentru inca 20-25 m. 

Iesirea din vale se face printr-o ramificatie care ofera un fir drept mai lejer, unde coarda nu e neaparat necesara, cat si un diedru mai aprig, cele doua fiind separate de o insula stancoasa. Deasupra ramificatiei ne asteapta o mare de jnepeni de unde vom intui, urmarind o succesiune de crestulite si muchii, sa urmarim o linie directa catre Brana Mare a Morarului, pe care o vom intersecta in punctul in care traseul continua spre Creasta Ascutita si Acul Mare. Acolo unde stanca dezgolita apare, ne putem folosi de proeminentele acesteia pentru a mai evita injnepeneala.
Retragere

Durată: 3h

Urmarind Brana Mare a Morarului catre Valea Cerbului (30 - 40 min), iar apoi pe Valea Cerbului (1.5 - 2h).
sau 
din Brana Mare a Morarului se poate merge spre Morar, cu retragere pe Valea Morarului in traseul Take Ionescu (TR). 
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Vâlcelul Corbului

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.