Sistem de gradație


Sângele Voinicului

Traseu clasic, 4B, 4 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fisură
Horn
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Număr lungimi4
Durată parcurgere3 - 4 ore
Localizare
Durată apropiere4 ore
Premieră și reparații
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 4 ore

Din dreptul "Săritorii cu Bolovan" urcăm circa 20 m pe malul stâng al văii şi apoi, printr-o traversare la stânga, intersectăm o coamă de piatră. În continuare coborâm în pantă accentuată 25 m, ajungând în valea Ciorânguţei. Din acest punct ne cătărăm pe firul văii 50 m, depăşind fără dificultăţi micile obstacole întâlnite. După parcurgerea distanţei menţionate trecem pe dreapta văii, urmând în traversare către stânga eşarfa verde, punctată de jnepeni şi molizi, denumită Brâul Turnurilor. Brâul încinge pe la bază un turn aplecat, îi depăşeşte printr-un punct expus muchia, coboară şi apoi urcă prin jnepeni şi grohotiş până la strunga dintre Turnul Mic şi Turnul Mare. În dreapta, pe faţa Turnului Mare, se văd primele pitoane ale traseului.
Descriere
Turnul Mare este numele dat de autorii premierei unui vârf singuratic, ridicat pe dreapta văii Ciorânguţei, deasupra Brâului de Mijloc. Mai mic ca precedentul şi aşezat în faţa lui, un alt turn a primit numele de Turnul Mic, iar brâului de acces la ele, acoperit în parte cu jnepeni, i s-a spus Brâul Turnurilor. Traseul Sângele Voinicului din valea Ciorânguţei urmează faţa vestică a Turnului Mare.

Legati cu frânghiile, escaladăm obstacolele primei l.c. pe verticala unei fisuri înalte de 10 m, după care executăm o traversare de 4 m către dreapta. La capătul acestui pasaj, traseul se înscrie ferm pe verticala peretelui, spintecat de o succesiune de fisuri înlănţuite, prevăzute cu pitoane. Regruparea o efectuăm “la piton", după circa 37 m.

În a doua l.c., escalada cu ajutorul scăriţelor este dominantă. Fisura clară, prevăzută cu 13 pitoane, sfârşeşte după 39 m, sub un bloc de piatră, de unde în continuare se conturează deschiderea unui horn.

După regrupare reluăm escalada în cea de-a treia l.c. Iniţial, ocolim blocul de piatră prin dreapta, revenind deasupra lui, şi continuăm escalada prin interiorul hornului. Prizele bune şi deschiderea între pereţi ne permit să înaintăm 40 m, folosind pentru asigurare cele 3 pitoane existente pe traseu.

A patra l.c. o desfăşurăm pe o muchie ce ia sfârşit pe vârful Turnului Mare, în dreptul pitonului de rapel ce-l vom folosi la coborâre.
Retragere
Trecând frânghiile prin inelul pitonului amintit, executăm primul rapel lung de 40 m, coborând pe faţa sudică, într-un vâlcel.
Urmează 60 m de coborâre liberă în lungul vâlcelului. După această distanţă întâlnim pe stânga văii pitonul, de la care începem al doilea rapel, coborând 20 m.
Al treilea rapel îl executăm în continuare şi după 40 m ajungem pe Brâul Turnurilor.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Sângele Voinicului

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.