Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Creasta Frumoasă din Vâlcelul Săritorii de sub Găvan

Traseu clasic, 4B, 6a+ (A0), 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Creastă
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Lungime5 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA7-
Fr6a+
BritE1
YDS5.10b
Localizare
Durată apropiere3 - 4 ore
Durată parcurgere3 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 - 4 ore

Urcând pe o distanţă de circa 70 m obstacolele iniţiale ale Vâlcelului Săritorii de sub Găvan, ajungem în dreptul unui molid singuratic, de unde, către dreapta, în Peretele Orga Mare, identificăm primul piton fixat la intrarea pe traseul Creasta Frumoasă din Vâlcelul Săritorii de sub Găvan, la altitudinea de 1640 m.
Descriere
Traseul este situat în extremitatea stângă a Peretelui Orga Mare. Obstacolele lui, foarte variate, se înşiră de-a lungul muchiei ce nu se evidenţiază prea mult de la baza traseului, impunând în escaladă urmărirea atentă a pitoanelor care, în acest caz, au şi rolul de marcaj. Roca de calcar cu prize bune, lipsa vegetaţiei pe o bună parte a traseului, precum şi pitorescul regiunii fac ca acesta să se numere printre cele mai frumoase din masivul Piatra Craiului.

Din dreptul molidului crescut în punctul de intrare al traseului începem escalada primei l.c., urcînd pe o fisură blocată în partea superioară de un pasaj surplombat, pe care-l depăşim folosind cele 3 pitoane existente. Urmează 12 m de căţărare liberă şi apoi un horn nu prea înalt, prevăzut cu 2 pitoane. Platforma de regrupare este situată la circa 40 m de la plecare.

Pe această lungime de coardă sunt 8 pitoane. În primii 20 m ai celei de a doua l.c. depăşim o muchie şi o fisură deschisă, după care executăm o traversare la stânga până la baza unui horn. Ramonând prin interiorul hornului, ajungem la platforma de regrupare punctată de câţiva jnepeni. Pe această lungime de coardă sunt 5 pitoane.

În a treia l.c. facem o manevră mai complicată a corzilor. Începem escalada “la scăriţe”, pe verticala unui obstacol înalt de 5 m, continuat cu o surplombă. Deasupra proeminenţei înaintăm, căţărîndu-ne până pe un ţanc mic. Din vârful acestuia coborâm circa 3 m, depăşim o fisură largă şi, prin intermediul unui piton, reuşim să ajungem pe platforma de regrupare. Pe această lungime de coardă sunt 7 pitoane.

Cea de a patra l.c. prezintă la început un horn înalt de 15 m, situat în dreapta locului de regrupare. După ce l-am depăşit prin ramonaj, traversăm către stânga, prindem o muchie ascuţită şi, escaladând-o frontal, înaintăm până la pitonul cu inel care marchează platforma de regrupare. Pe această lungime de coardă sunt 6 pitoane.

A cincea l.c. o depăşim înaintând de-a lungul muchiei finale până în porţiunea somitală a peretelui, acoperită cu jnepeni. Pe această lungime de coardă sunt 6 pitoane.
Retragere
Coboâm în strunga Vâlcelului Săritorii de sub Găvan, bine conturată şi uşor de identificat. Din strungă coborâm liber pe vâlcelul amintit până deasupra unei săritori, unde întâlnim pitonul dispus special pentru fixarea corzilor. Prin intermediul unui rapel reuşim să depăşim ruptura de pantă inaccesibilă.
După recuperarea corzilor continuǎm coborârea prin vâlcel şi pe feţele acestuia, ajungând fără dificultăţi la baza traseului escaladat. În continuare, Săritoarea de sub Găvan poate fi depăşită tot prin intermediul unui rapel, folosind în acest scop pitonul dispus în peretele din stânga văii.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Creasta Frumoasă din Vâlcelul Săritorii de sub Găvan

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.