Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Acul de Sus al Crăpăturii (Traseul Hencz)

Traseu clasic, 4B, 6 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Iarbă
Nerecomandat
Imagini și topo
Sursa foto: Rupi (2020)
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Lungime6 LC
Localizare
Durată apropiere3 1/2 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 1/2 ore

Accesul se face din Valea Crăpăturii.
De la ramificaţia marcajelor ne abatem la stânga, urcând în continuare prin pădure, pe poteca marcată cu bandă galbenă. Când am parcurs circa 900 m, socotiţi de la intrarea în pădure, la 1160 m alt., valea se îngustează brusc, fiind strânsă între peretii înalţi. Din acest loc, poteca îşi schimbă aspectul: apar bolovani, printre care înaintăm anevoie, pereţii sunt punctaţi de mici grote, ici-colo întâlnim copaci căzuţi carea uneori ne barează drumul. În această zonã, dar ceva mai sus, la o distanţă de 100 m, identificăm pe dreapta văii (stânga cum urcăm) un perete nu prea înalt, a cărui faţă, complet spălată, este străbătută de o fisură. Linia ei, uşor conturată, formează traseul Fisura Jderului.

Urmează un urcuş obositor prin grohotişul văii. Pe malul drept se adâncesc în perete jgheaburi adânci sau grote suspendate. La capătul de jos al unui grohotiş mărunt (1 440 m alt.), poteca se apropie mai mult de peretele din stânga văii, care în acest loc prezintă un obstacol frământat şi uşor înierbat, pe diagonala căruia se văd primele pitoane ale Traseului Lupaş.

Dincolo de limba de grohotiş menţionată, urmează un spaţiu năpădit de vegetaţie. Pe dreapta văii deosebim două viroage adâncite în perete. Cea din amonte, marcată şi de o grotă mare, delimitează către nord Peretelc Acului Crăpăturii.
Din dreptul viroagei, la o distanţă de 20 m în amonte, pe faţa Peretelui Acului Crăpăturii, care formează în continuare malul drept al văii Crăpăturii, identificăm primele pitoane ale Traseului Acului de Sus al Crapăturii - Traseul Hencz (1 460 m alt.).
Descriere
Traseul Acul de Sus al Crăpăturii este situat la limita nord-estică a Peretelui Acului Crăpăturii. El are o linie sinuoasă şi străbate multe zone înierbate, ceea ce-l face să-şi piardă din valoare. Pe vreme umedă, pernele de iarbă şi brânele, frecvent întâlnite, prezintă mari dificultăți la înaintare. Numele traseului vine de la Acul de Sus, țanc de piatră mai înalt, situat mai sus de Acul Crăpăturii şi în spatele acestuia. Sinonim: Traseul Hencz. Traseul este pitonat şi are 6 lungimi de coardă.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Nomenclatorul traseelor - autori Edgar Gletzer, Gheorghe Negustoru
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Acul de Sus al Crăpăturii (Traseul Hencz)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.