Sistem de gradație


Traseul Frontal

Traseu clasic, 4A, 4 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Sursă: Cristi Cuturescu (mersintins.wordpress.com)
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Număr lungimi4
Durată parcurgere2 - 3 ore
Localizare
OrientareE
Premieră și reparații
Acces

Urmând de la confluenţa cu Valea Seacă fie coastele, fie fagaşul pietros al VâIcelului Uriaşului, ajungem curând în dreptul Strungii Mici,şa îngustă la baza contrafortutui ce cade către est, din coama ţancului.

Din această şa efectuăm o traversere de 10 m spredreapta, pe faţa corespunzătoare Vâlcelului Uriaşului, trecem de-a lungul unei platforme cu zade şi ocolim pe o faţă foarte înclinată, şi prin dreapta, un mare bloc stâncos.

Descriere
Traseu caracterizat printr-o serie de fisuri întrerupte de numeroase surplombe şi cu rocă foarte friabilă, ce iese in Vârful Ţancului Uriaşului.

La mică distanţă în amonte de confluenţa cu Valea lui Zangur, Valea Seacă a Caraimanului primeşte din stânga (cum urcăm) firul uşor înclinatal VâIcelului Uriaşului, deasupra căruia se conturează coama îngustă şidantelată a Ţancului Uriaşului. Aceasta lasă către vâlceI un perete vertical acărui escaladă frontală trece peste o serie de fisuri întrerupte de numeroase surplombe şi cu rocă foarte friabilă şi ia sfârşit în punctul culminant al ţancului.


Prima L.C. Escaladând din acest punct o fisură de 8 m, ajungem sub linia frontală a peretelui. De aici. după o traversare de cca. 4 m către stânga, pătrundem într-un horn, în interiorul căruia ne regrupăm.

În cursul celei de a 2-a L.C. urcăm o fisură de cca. 10m, care, luând în partea finală aspectul unui horn îngust, permite un ramonaj uşor. După trecerea porţiunii centrale a hornului, întreruptă de un bloc încastrat între pereţi, escatada devine mai dificilă şi ia sfârşit pe un pinten stâncos acoperit cu un mic pâlc de jnepeni.

A 3-a L.C. Pasajul următor măsoară 40 m. Pe prima porţiune ne orientăm spre stânga, pe un parcurs de cca. 10 m, după care urcăm, în diagonală şi spre dreapta, o succesiune de obstacole întrerupte de mici pasaje înierbate.

A 4-a L.C. În partea flnală a traseului escalada continuă de-a lungul unei fisuri surplombante, ce nu poate fi depăşită decât cu ajutorul câtorva pitoane, după care ascensiunea ia sfârşit pe mica platformă care marchează punctul culminant al ţancului.

Retragere

Pentru coborâre urrmăm Iinia de creastă până la capăt, după care efectuăm, pe faţa dinspre Valea lui Zangur, 2 rapeluri a 40 m, continuate printr-o coborâre liberă. Primul rapel conduce pe o platformă cu zade, iar cel de-al doilea, pe o faţă acoperită cu o vegetaţie scundă.

După recuperarea corzilor, urmând un brâu ce încinge partea inferioară a ţancului, revenim curând prin Strunga Mică, în punctul de plecare.

Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Frontal

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.