Sistem de gradație


Traseul Victor Măciucă

Traseu clasic, 5A, 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Artificial
Surplombă
Fisură
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Număr lungimi5
Premieră și reparații
Descriere
În Cheile Tătarului Mare, peretele din dreapta firului V. Ialomiţei este brăzdat, în imediata apropiere a intrării dinspre nord, de o despicătură uriaşă, cunoscută sub denumirea de Fisura din Peretele Tătarului Mare (sau Traseul Victor Măciucă, în memoria premieristului). Aceasta urcă în frânturi uriaşe şi peste o serie de porţiuni surplombante, la creastă.

LC1: Urmează o fisură pe care înaintăm cu ajutorul scăriţelor. La capătul celor 40 m ne regrupăm pe o platformă foarte îngustă, sub o surplombă. De aici, printr-o traversare spre stânga, prindem o fisură ce urcă oblic către dreapta (cca. 20 m).

LC2: O nouă traversare, extrem de dificilă şi aeriană, cere multă atenţie, prizele lipsind aproape cu desăvârşire, iar o asigurare eficace fiind aproape imposibilă din cauza friabilităţii micilor fisuri de perete. Acest pasaj de extremă dificultate, ia sfârşit pe o platformă foarte înclinată. Adăugăm că pe această porţiune rolul secundului este greu. El neputând să execute traversarea decât numai după ce efectuează un rapel de 3 m. Pentru o mai bună regrupare, ne abatem câţiva metri în stânga, pe un brâu larg, care traversează întregul perete.

În continuare, parcursul celei de a 3-a L.C., care se desfăşoară vertical pe aproximativ 40 m, este întrerupt din loc în loc de mici streaşini.

După o nouă regrupare trecem, în cursul celei de a 4-a L.C., o fisură de un unghi foarte deschis întreruptă în partea finală de o surplombă. Acest obstacol o dată trecut, continuăm escalada frontal, peste o nouă serie de surplombe, eşalonate pe un parcurs de cca. 40 m.

Partea finală a traseului, corespunzătoare celei de a 5-a L.C., se escaladează fără mari dificultăţi şi ia sfârşit, după cca. 20 m, în apropierea unui vârf de unde, pe poteca ce coboară într-un vâlcel din apropiere, revenim în V. Ialomiţei.
Surse
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - N. Dimitriu, Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Victor Măciucă

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.