Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Faţa cu Ferestre

Traseu clasic, 4A, 6 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Horn
Friabil
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungime6 LC
Localizare
Durată parcurgere3 - 4 ore
Cele mai bune luni
Acces
Traseul se desfăşoară în peretele nordic al Turnului Mălăeşti, pe flancul corespunzător Văii Pietrelor. În general, obstacolele pot fi trecute prin escaladă liberă; ferestrele prin care pătrundem în cursul escaladei fiind cele mai caracteristice detalii de pe parcurs.

Parcursul poate fi uşor identificat din canionul ce mărgineşte marele turn în colţul de NE, fisura pe care o urmează (a doua de la dreapta la stânga) având o linie foarte bine definită.
Descriere
În cursul primei L.C., din talvegul acoperit cu stâncării şi bolovăniş (uneori acoperit până vara târziu cu zăpadă) care pătrunde în unghi până la baza peretelui, ne abatem la dreapta, escaladând, în parte, pe o distanţă de cca. 35 m, o înlănţuire de obstacole dispuse în trepte, iar cu ajutorul unui piton, un pasaj surplombant, după care ne regrupăm.

Din acest punct se desprind în sus două fisuri largi; urmând fisura din dreapta (a 2-a L.C.), trecem peste obstacolele ei prin escaladă liberă (35 m), după care ne regrupăm.

La cca. 3 m de la pornirea în cea de a 3-a L.C. întâlnim un pasaj ce surplombează, pe care-l trecem cu ajutorul a 2 pitoane; traversăm apoi cca. 3 m spre dreapta, după care, urmând o fisură deschisă, ne căţărăm prin ramonaj până la capătul celor 40 m de coardă, regrupându-ne apoi pe o platformă înierbată.

În continuare (a 4-a L.C.), escalada urmează cca. 20 m un pasaj de o înclinaţie mijlocie ce se continuă cu un horn adânc, prin care ramonăm, iar pe o platformă situată la 40 m de la pornire ne regrupăm din nou.

Pentru continuarea escaladei (a 5-a L.C.) avem din acest punct mai multe posibilităţi; vom urma traseul central, ale cărui obstacole sunt eşalonate pe o faţă ce surplombează pe primii 20 m de câteva ori şi ia sfârşit printr-un horn foarte înclinat, în care sunt fixate 3 pitoane de asigurare; în partea superioară a hornului întâlnim prima fereastră de pe traseu prin care pătrundem, iar dincolo de ea ne regrupăm.

A 6-a L.C. ne dirijează uşor către dreapta, trecând printr-un ultim horn, în lungul căruia întâlnim o a doua fereastră; de aici, înaintând prin bolovănişuri ce se dislocă cu uşurinţă, ieşim la creastă.
Retragere
Pentru înapoiere urmăm în coborâre feţele înierbate de pe versantul opus al crestei (spre sud) şi apoi talvegul pietros al Vâlcelului Sudic al Turnului.

Treizeci de metri mai jos de punctul în care acesta confluează cu un vâlcel ce vine din stânga ajungem în marginea unei rupturi de pantă. Pe pitonul fixat în partea stângă a văii efectuăm un rapel de 40 m, după care, prin ocoluri scurte, revenim în Valea Mălăeşti.
Surse
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - Emilian Cristea, N. Dimitriu, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Faţa cu Ferestre

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.