Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Creasta Centrală

Traseu clasic, 5A, 8 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Iarbă
Friabil
Nerecomandat
Periculos
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime8 LC
Localizare
Durată apropiere2 ore
Durată retragere2 ore
Altitudine plecare1550 m
Durată parcurgere5 - 6 ore
OrientareS
Echipament
Coardă2 semicorzi
Bucle echipate25
Mobilefrienduri, nuci
Echipament suplimentarscăriţe, pitoane, ciocan
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 2 ore

Accesul se face de la Buşteni pe poteca Schiel din Valea Urlătorilor, până la punctul „La Mese" (pe traseul turistic triunghi albastru). De acolo, un hăţaş ce ocoleşte spre stânga Muchia Urlătorilor, duce la baza acestui perete sudic.
Descriere
Traseul merge de-o parte şi de alta a muchiei din zona de inflexiune a Peretelui Urlătorii Mari.
Traseul se desfăşoară, în cursul a 8 lungimi de coardă, pe ambele fețe (estică şi sud-vestică) ale muchiei ce se defineşte în zona de inflexiune a Peretelui Urlătorii Mari.

Ocolind în bună parte vegetația, marile blocuri stâncoase şi fețele fisurate, parcursul prezintă caracterul unui itinerar clasic de cățărătură.

Ajunşi în zona de inflexiune a peretelui, în punctul unde hățaşul începe să coboare către SV, observăm în dreapta, chiar pe creastă, un scoc ierbos, înclinat oblic către stânga.

În cursul primei L.C. urcăm acest scoc, ajungând, dupa 25 m, în dreptul- unei zade, unde ne regrupăm.

A 2-a L.C. trece peste o serie de obstacole dispuse în trepte surplombante. Succesiunea acestora, dar mai ales escalada care se efectuează oblic către stânga, dezechilibrează oarecum pe cățărător. După acest pasaj, părăsim linia de creastă și printr-o traversare către dreapta ieşim pe fața estică a peretelui, unde ne regrupăm la capătul celor 40 m de coardă.

De aci urcăm frontal (a 3-a L.C.), cu o uşoară tendință către stânga, fața uşor înierbată a peretelui, îndreptându-ne către o zadă înaltă, la baza căreia ne regrupăm.

Pentru a evita un obstacol lipsit de fisuri, de la începutul celei de a 4-a L.C. urcăm un mic perete, iar după 4-5 m continuăm înaintarea prin escaladă liberă, de-a lungul unui pasaj verlical, cu prize solide, care sfârşeşte după 40 m pe o platformă îngustă, punctată de un molid izolat.

Obstacolele crestei, devenind din acest punct inaccesibile, executăm în cursul celei de a 5-a L.C. o traversare către stânga, în lungime de 40 m, având ca reper final marile fisuri blocate de surplombe, ce spintecă frontal partea superioară a peretelui.

A 6-a L.C. măsoară 40 m şi urmează o fisură verticală foarte deschisă; pe parcurs, din cauza micilor surplombe şi a pasajelor lipsite de prize, facem uşoare schimbări de direcție, fără a ne abate însă prea mult de la linia fisurii.

În cea de a 7-a L.C. urmăm aceeaşi fisură, a cărei porțiune superioară spintecă o surplombă de mari proporții, sub care ne regrupăm.

Ultima L.C. (a 8-a) începe cu o trecere scurtă către stânga, după care escaladăm frontal o față puternic înclinată, utilizând până în creastă o serie de pitoane tubulare, fixate pe traseu.
Retragere

Durată: 2 ore

De pe vârful împădurit, unde escalada se încheie, ne orientăm către nord, urmând creasta, în parte împădurită, până în Drumul Urlătorilor.
Surse
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, 2000
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Creasta Centrală

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.