Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Vigh Tibor

Traseu clasic, 5B, 6c/6c+ (5c, A1), 8 LC
Sumar
Pitoane
Artificial
Imagini și topo
topo Vigh Tibor. Sursă Mihai Dăiţoiu
topo Vigh Tibor. Sursă Cristi Popescu
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Lungime8 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA68-
Fr5c6c/6c+
BritVSE3
YDS5.9/5.10a5.11b
Localizare
OrientareV
Cele mai bune luni
Acces
Intrăm în Cheile Turzii dinspre Petreștii de Jos. Pornim la pas pe poteca străjuită pe partea stângă de râul Hășdate. Ajungând în dreptul Peretelui Uriaș, cel mai proeminent perete din chei, trebuie să traversăm râul. Acolo unde poteca este la nivelul apei, se vede clar dincolo intrarea în câteva trasee. Unul dintre ele este legendarul Madona Neagră. Un pic mai la stânga este fisura de pornire în Vigh Tibi.
Descriere
Traseul Vigh Tibor, 5B, este amplasat în Peretele Uriaș din Cheile Turzii. Un traseu clasic pe mai multe lungimi de coardă, cu priveliște superbă asupra cheilor.
LC 1 - Porneşte pe o fisură înclinată spre stînga, cu pasaje uşoare care are după vreo 18m un mic hornuleţ de 2-3 m. Odată urcat hornuleţul observăm spre dreapta o brîniţă de iarbă şi un piton loc care ne poate dezorienta. Noi continuăm tot spre stînga ascendent, printr-o zonă cu blocuri de piatră şi iarbă, ajungînd la o linie de spituri din traseul "Ilegal". Continuăm tot spre stînga spre un al doilea mic horn pe care îl urcăm prin stînga apoi odată ajunşi deasupra lui întîlnim regruparea la două spituri. Regrupare comodă, pe un prag mare. Lungimea are 50m şi gradul 5.

LC 2 - Pleacă spre dreapta, loc unde depăşim un mic pas de gradul 6plus la trecerea peste un prag, apoi continuăm tot ascendent dreapta de-a lungul unui prag stîncos, îngust. După vreo 15m linia de pitoane ne duce în sus, pe un soi de fisură largă ce ne conduce la nişte praguri şi bolvani mari unde trebuie să avem grijă la ce atingem căci nu toate sunt solide. De aici continuăm ascendent pînă pe un tăpşan mare unde regrupăm la spituri şi ancore. Regruparea e comună cu traseul Quo Vadis. Lungimea are 45m şi grad maxim 6plus la plecarea din regrupare.

LC 3 - Pleacă vertical pe o creastă uşoară, de gradul 3, pînă se ajunge în vîrful acesteia unde întîlnim o mică strungă. Coborîm în aceasta spre stînga, orientîndu-ne spre peretele din faţă. Aici avem de urcat un mic horn care nu este chiar atât de friabil. Hornul e asigurat cu două pitoane doar că într-unul dintre ele nu intră carabinierele. De asemenea pe la jumătatea hornului avem şi un spit la vreo un metru şi jumătate stînga de linia noastră. După urcarea hornului ajungem pe un mic prag de piatră unde regrupăm la spituri. Lungimea are 30m şi gradul 3 poate 3plus la horn.

LC 4 - Pleacă în sus uşor stînga apoi, la cîţiva metri de la regrupare începe să traverseze diagonal stînga peste cîteva muchii (deasupra avem un mic tăvănel) ajungînd la un horn ce nu se vede din regrupare, horn pe care se poate ajunge foarte lejer din traseul Quo Vadis dacă se greşeşte linia acestuia în LC4, aici traseele apropiindu-se la vreo 3m unul de celălalt (pe traversare, cînd nu mai vedem pitoane şi ne întrebăm pe unde ar fi linia traseului, continuăm ascendent stînga, nu orizontal). Parcurgem hornul pînă cînd acesta este întrerupt de un bolovan mare ce despică hornul în două variante. Noi urmăm varianta din dreapta, ieşind la un moment dat chiar pe faţa din dreapta pentru a reveni apoi în horn la capătul căruia regrupăm la spituri. Lungimea are 30m şi pas de 6plus pe traversarea spre baza hornului.

LC 5 - Plecăm în sus spre o arcadă foarte vizibilă traversînd pe sub aceasta spre stînga unde prindem o fisură largă ce mai sus ia aspect de horn ce se termină la un prag stîncos unde se află o regrupare intermediară la două pitoane. De aici traversăm spre dreapta descăţărînd pentru a prinde linia unui alt horn la capătul căruia regrupăm la spituri. Lungimea are 38m şi un pas estimat la 7-/7 pe fisura de după arcadă.

LC 6 - Pleacă diagonal dreapta spre o faţă spălată unde pitoanele dese ne ajută să trecem la artificial. La un moment dat se desprinde pe verticală o linie de spituri unde se află o variantă cu gradul estimat între 8- şi 8plus. Noi continuăm spre dreapta urmînd linia pitoanelor clasice, trăgînd de bucle, punînd scăriţe făcînd manevre de corzi. Spre finalul lungimii se urcă vertical ieşind pe linia crestei de unde mai urcăm cîţiva metri pînă la o regrupare cu spituri. Lungimea are 28m, iar gradul pe traversare este de 6A1.

LC 7 - Pleacă prin dreapta crestei peste niste praguri și fisuri oblice ce ne readuc pe creastă, continuînd pe aceasta pînă la terminarea ei, loc unde regrupăm la două spituri cam prost poziţionate. Regruparea este comună cu cea din traseul Quo Vadis. Lungimea are 35m şi gradul 4.

LC 8 - Comună cu ultima lungime din Quo Vadis. Pleacă vertical pe o muchie a crestei apoi depăşeşte o mică faţă cu prize bune după care ţine linia crestei, panta şi dificultatea scăzînd, dar şi asigurările fiind mai rare. Se regrupează după 60m la o regrupare cu spituri şi lanţ, aflată într-o strungă. Dificultate estimată pe la gradul 6 la plecarea din regrupare.
Retragere
Din Platoul Domogledului, respectiv de lângă Crucea Sânduleștilor, poteca coboară într-o mică vale și apoi urcă imediat înapoi în platou. De aici se face fie stânga, spre Petreștii de Jos, fie dreapta spre satul Cheia și cabana Salvamont. Ambele poteci sunt în coborâre fie pe pășuni fie prin pădure și duc în 15-20 minute înapoi la intrarea în Cheile Turzii.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Vigh Tibor

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.