Sistem de gradație


Fisura Însorită

Traseu clasic, 5A, 6b+/6c (6a, A1), 2 LC
Sumar
Pitoane
Fisură
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Grad artificialA1
Număr lungimi2
Durată parcurgere3 ore
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+7+
Fr6a6b+/6c
BritHVSE2
YDS5.10a5.11a
Localizare
Altitudine plecare1600 m
OrientareS-E
GPS45.430349286406106, 25.50010917033387
Echipament
Bucle echipate
18
Premieră și reparații
Premieră
1958Gheorghe Enache (Ceaca)Pompiliu Pascu
Reamenajare
2015-07-19Cornel Sain
Cele mai bune luni
Descriere

LC 1 - Pleacă pe o mică placă apoi prinde un diedru uşor înclinat spre stînga şi puţin surplombat pentru ca, după terminarea acestuia, să cotească stînga, uşor ascendent, pe o fisură înclinată. După cîţiva metri prinde o fisură verticală uşor înclinată spre dreapta, fisură pe care o urmăm pînă sub un bolovan unde avem o regrupare intermediară. Continuăm spre dreapta peste un prag apoi urcă vertical prinzînd un diedru continuat de o placă ce ne duce spre regruparea aflată lîngă un fel de ţanc. Dincolo de acest ţanc, spre dreapta, se află regruparea din Fisura Răsucită. 40m, grad 7plus la diedrul de la începutul lungimii.

LC 2 - Pleacă din regrupare pe peretele din stînga, vertical, vreo doi metri apoi se face o traversare orizontală spre stînga, vreo 3 metri, peste o placă ceva mai lipsită de prize. Aici este un pas cotat cu 6plus. La finalul traversării urcăm vertial stînga pe o fisură uşurică pînă pe un prag unde se află o altă regrupare intermediară (spit plus ancoră). De aici urcăm vertical pană la baza unei serii de praguri surplombate ce urcă ascendent stînga. Pragurile respective sunt cotate cu gradul 6plus. După trecerea pragurilor urmăm o fisură largă, înierbată, ce ne duce spre nişte jnepeni, apoi, după vreo 5 metri de traverseu orizontal stînga, regrupăm la un copac foarte solid. Se recomandă folosirea unor bucle lungi căci sus, înainte de a ajunge la copac, corzile freacă destul de mult. 45m, grad 6plus

De aici traseul mai continuă cu încă o lungime ușoară, grad 5plus, apoi iese în creastă unindu-se cu Fisura Răsucită.
Retragere
Retragerea după aceste lungimi se face prin două rapeluri. Primul de 20m ne duce pe ţancul unde se află prima regrupare din Hermann Buhl. De aici facem un al doilea rapel de 40m. Dacă nu avem corzi suficent de lungi se poate proceda la un rapel intermediar de pe prima lungime din Hermann Buhl, aceasta fiind echipată cu ancore chimice.
Hartă
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fisura Însorită

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.