Sistem de gradație


Surplomba cu Pendul

Traseu clasic, 4A, 6a+ (5c, A0), 3 LC
Sumar
Ancore chimice
Pitoane
Surplombă
Traverseu
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Grad artificialA0
Număr lungimi3
Durată parcurgere2 ore
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA67-
Fr5c6a+
BritVSE1
YDS5.9/5.10a5.10b
Localizare
Altitudine plecare1750 m
OrientareS-E
GPS45.42806788134164, 25.49919185485078
Premieră și reparații
Cele mai bune luni
Acces
Pentru a ajunge la începutul traseului trebuie urmată poteca ce duce spre Brîna Aeriană şi, la intersecţia cu Vîlcelul Stîncos, părăsim poteca urcînd pe feţele din dreapta (în sensul urcării) spre baza peretelui cu un tavan mare, vizibil din potecă, orientîndu-ne spre partea din dreapta a peretelui.
Descriere
LC1 - pleacă spre dreapta peste nişte bolovani cu praguri şi după vreo vreo 3 m ne orientăm ascendent spre un tavan mare, foarte vizibil de jos. Pînă acolo se urcă relativ drept, cu mici deviaţii stînga-dreapta, pe plăci şi bolovani presăraţi cu praguri, urmînd linia pitoanelor şi a ancorelor chimice puse la reamenajare de Dan Vasilescu. Lungimea, mai ales pe început, e uşor friabilă şi nu depăşeşte gradul 6plus. Se regrupează după aproximativ 40m pe o platformă largă aflată la vreo 6 m de extremitatea dreaptă a tavanului.

LC2 - Se pleacă ascendent stînga spre tavan, peste o faţă înclinată apoi se traversează orizontal stînga pe sub acesta. În capătul din stînga peretele face un unghi şi cîţiva metri mai sus, pe un mic prag, se află regruparea. Porţiunea de după unghi conţine cheia traseului şi pendulul pe care nu l-am experimentat. Am abordat pasajul traversînd ascendent stînga, pe linia ancorelor, loc unde am montat şi o balustradă pentru secunzi (al meu şi al lui Mihai). Lungimea o estimez la 20m. Pasul, care a ieşit la liber după ceva forţări, îl estimez pe la gradul 7.

LC3 - Pleacă ascendent stînga pe o faţă înclinată în lungul unui diedru-fisură, apoi în sus pe faţă. Se intră într-un hornuleţ de cîţiva metri care are în partea superioară dreaptă o zadă. Aici, la işirea din hornuleţ, traversăm orizontal dreapta pe după zadă apoi urcăm spre dreapta pe nişte praguri de iarbă pînă la o placă de piatră pe care se află o ancoră şi un piton solid unde regrupăm. Atenţie, la ieşirea din hornuleţ nu se continuă în sus. Deşi pare căţărabil şi ar fi o linie firească a traseului, acesta nu e pe acolo. Lungime estimată la 25m şi un grad maxim de 6/6plus.

Traseul se poate continua în sus până în poteca de Brâna Aeriană, încă 2 lungimi, însă totul mişcă şi se rupe în mâini şi la picioare, iar pitoane nu sunt. Linia celor 2 lungimi este "la inspiraţie".
Retragere
Din regrupare se urcă spre dreapta pe o mică placă asigurînd la un piton aflat ceva mai sus, apoi, 2 metri mai sus, se trece printre nişte jnepeni cotind orizontal stînga apoi în sus cîţiva metri după care facem dreapta pe curbă de nivel printre zade şi jnepeni, cautînd un soi de potecă printre aceştia, potecă ce coboară după vreo 10-15m spre o zadă ce are legate de ea nişte cordeline. Aici este ieşirea din traseul Bivuacul Caprelor. De după zadă se efectuează un rapel de 55m pînă la baza traseului nostru sau două rapeluri mai scurte, unul de vreo 20m pînă în prima regrupare şi încă unul de vreo 35m pînă la baza primei lungimi. De aici mai facem un rapel de 30m printre zade pînă în firul Vîlcelului Stîncos.
Hartă
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Surplomba cu Pendul

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.