Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Muchia Vulcanului

Traseu clasic, 4B, 6a, 5 LC
Sumar
Pitoane
Creastă
Fantastic
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Număr lungimi5
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6+
Fr6a
BritHVS
YDS5.10a
Premieră și reparații
Acces
La baza traseului se ajunge urcînd din partea stîngă a ultimei poieni, ce precede păduricea de la baza peretelui, pe o potecuţă ce se află în apropierea unui bolovan de stîncă pe care se află un marcaj turistic. Dacă în poiană ne abatem spre dreapta, spre mijlocul peretelui, vom da de alte potecuţe care, însă, nu conduc la traseul nostru.
Descriere
Muchia Vulcanului este un traseu uşurel, numai bun pentru relaxare.
Traseul nu urmăreşte muchia propriu-zisă, plecarea este spre extremitatea stîngă a peretelui.

LC1 - Pleacă vertical vreo 5 sau 6m pînă la prima asigurare apoi deviază ascendent stînga pentru ca apoi să urce vertical spre un mic hornuleţ uşor surplombat, dar care se trece foarte uşor. După acest obstacol mai important ne orientăm ascendent dreapta ajungînd în regrupare după vreo 8m. Regruparea este oarecum la dreapta muchiei, pe un mic prag şi este cu pitoane. Lungimea are 35m şi pas de maxim 6plus la surplombă.

LC2 - Continuă prin dreapta muchiei depăşind o mică surplombă apoi iese în creastă, mergînd pe aceasta pînă în regrupare. Această lungime pare pe alocuri mai friabilă sau că are bolovani ce nu inspiră încredere aşa că trebuie parcursă cu puţină atenţie, nu apucînd orice ne iese în cale. Lungimea are 37m şi maxim gradul 6. Regruparea este la două pitoane, dar eu am mai pus un friend pentru siguranţă.

LC3 - Continuă ascendent depăşind un mic hornuleţ apoi cîteva praguri presărate cu iarbă după care un alt mic hornuleţ de la care, după vreo 8m, ajungem într-o regrupare comodă, cu pitoane şi un spit. Lungimea are 37m şi maxim gradul 5-.

LC4 - Se traversează dreapta, peste muchie, prinzînd o fisură largă, înclinată spre dreapta, plină cu iarbă. Se urcă pe acesta pînă cînd se ajunge pe un prag mare aflat sub o arcadă, loc unde se regrupează la pitoane, dar şi la o ancoră de rapel. Regruparea e notată cu vopsea roşie cu R4. Lungimea are 20m şi maxim gradul 6plus în prima parte a fisurii înclinate.

ATENTIE! Deasupra R3, undeva mai sus, pe o faţă verticală cu o mică fisurică se observă o linie de pitoane, linie foarte vizibilă şi spre care te duci glonţ, aşa cum am făcut eu, dar aceea nu este linia traseului nostru.

LC5 - Pleacă din regrupare vertical pe lîngă o arcadă aflată pe stînga apoi 5m mai sus traversăm 1,5m dreapta pentru a depăşi o mică surplombă. De aici continuăm vertical uşor stînga apoi vertical uşor dreapta peste mici feţe verticale, cu prize bune, intercalate de praguri presărate cu iarbă. După vreo 40-45m ajungem la capătul lungimii de unde vedem spre stînga, la vreo 7m, staţia de rapel comună traseelor Ang Babu, Cumulus, Sherpa şi Muchia Vulcanului. Putem continua şi în sus ajungînd la un piton mare de unde mergem pe o potecuţă plină de boscheţi şi mărăcini. De aici am început să mă lupt la propriu cu mărăcinii şi boscheţii pentru fiecare metru parcurs. Regrupăm în pădure, la un bolovan, printre tufe foarte dese. Lungimea are în jur de 40-45m pînă la punctul de rapel şi cam 55-60m pînă la bolovanul la care am regrupat eu.

Retragere

Varianta 1 - se face o serie de 4 rapeluri. Primul duce în R4, al doilea duce puţin spre dreapta, pe un diedru, coborînd vreo 30m pînă la o staţie de rapel cu lanţ, al treilea coboară vertical întîlnind mai întîi o primă staţie de rapel, dar care mie nu mi-a surîs pentru că mai jos de ea erau numai boscheţi şi posibilitatea de agăţare a corzilor era mare aşa că am continuat rapelul încă vreo 8m spre dreapta (stînd cu faţa la perete) pînă la o altă staţie. De aici se face un ultim rapel pînă pe un prag mare şi înierbat aflat sub un copac. De pe prag se coboară spre stînga (privind spre vale) prinzîndu-se o potecuţă care ne scoate la începutul traseelor Ang Babu şi Sherpa (această variantă de retragere am folosit-o după traseul făcut în zilele următoare).

Varianta 2 - Din pădure se continuă spre stînga (cum priveşti în susul pantei), NU ÎN SUS. Se merge pe curbă de nivel sau uşor descendent, după posibilităţi, aproximativ 150-200m pînă se iese în vîlcelul aflat la dreapta peretelui Zăganului. De aici coborîm pe poteca marcată. Ultima porţiune pînă în vîlcel e descendentă. Este ceva de boschetărit, dar cu puţină atenţie şi simţ de orientare se poate dibui un culoar accesibil printre copaci şi tufe dese.

Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Muchia Vulcanului

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.