Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Fisura din Peretele Găvanului Mare (Traseul Central)

Traseu clasic, 5A, 3 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Tavan
Fisură
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Sursa foto: Rupi (2019)
Traseul 21F
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime3 LC
Localizare
Altitudine plecare2100 m
Durată parcurgere4 - 5 ore
OrientareS
Cele mai bune luni
Descriere
Traseul Central urcă peretele vertical situat deasupra Brâului Mare al Coştilei, în continuarea uriaşului povârniş al Găvanului Mare (în dreapta Blidului Uriaşilor).

Traseul Central urcă peretele vertical situat deasupra Brâului Mare al Coştilei, în continuarea uriaşului povârniş al Găvanului Mare (în dreapta Blidului Uriaşilor).

Prima L.C. începe din centrul Găvanului Mare, urmând un brâu subţire ce se alungeşte către stânga, pe faţa peretelui, şi ia sfârşit la baza unei fisuri deschise care urcă vertical, peste un pasaj de conglomerate. În continuare, traseul, foarte dificil, prezintă o primă porţiune ce surplombează la pornire şi câteva puncte, a căror trecere necesită o perfectă cunoaştere a tehnicii escaladelor libere. În partea finală a primei L.C. efectuăm o traversare spre dreapta, peste o treaptă de gresie, la capătul căreia ne regrupăm.

A 2-a L.C. urmează linia pronunţat înclinată a unei fisuri deschise, întreruptă în zona centrală de un bloc alungit ce spânzură deasupra peretelui şi care este brăzdat de două fisuri. Escalada urmează fisura din stânga, pe un parcurs cu prize solide, şi ia sfârşit pe o mică platformă unde ne regrupăm.

Ultima L.C. (a 3-a) prezintă un parcurs greu, iar în partea finală periculos. De pe platforma de regrupare urmăm linia unei fisuri situate în stânga peretelui (cum urcăm) şi care după câţiva metri se alungeşte spre dreapta, pe sub o serie de tavane enorme, de-a lungul cărora înaintarea este extrem de dificilă.

La capătul acestei porţiuni găsim posibilitatea de a trece orizontal spre dreapta, pe faţa peretelui, utilizând câteva prize puternic încastrate în perete. După cca. 5-6 m, traversarea luând sfârşit, escalada continuă peste un pasaj vertical, friabil şi foarte expus, până la înălţimea unei brâne ce se prelungeşte (spre dreapta, cum urcăm), pe faţa muntelui şi care marchează sfârşitul escaladei.

Surse
Bucegii Turism Alpinism, N. Dimitriu, Emilian Cristea, 1961
Bucegii Turism Alpinism, Ed. a 2-a, rev. și adăugită
 - Emilian Cristea, Nicolae Dimitriu, Editura Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, 1964; 
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - Walter Kargel, Bel Alpin, București, 2000
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fisura din Peretele Găvanului Mare (Traseul Central)

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.