Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Hornul Vânturilor

Traseu clasic, 4B, 6b+/6c (5b, A0), 3 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Horn
Fantastic
Imagini și topo
Sursă Cristi Popescu
Sursă Cristi Popescu
Sursă Milea Iulian, Cornel Zarescu, Cristi Iacob, Dan Vasilescu
Sursă roclimbing.ro
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Lungime3 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6-7+
Fr5b6b+/6c
BritMVS/VSE2
YDS5.95.11a
Descriere
LC 1: Începe pe o fisură largă ce ne duce la baza hornului mare și negru vizibil chiar din şosea. Acesta este, practic, o fisură largă de aproximativ 1 m, adîncă de vreo 15 m și înaltă de vreo 10 m.
Se urcă printre pereții apropiați aproximativ 10 m cu puțină atenție căci solul este nisipos şi plin de frunze, iar pe toată această urcare nu avem nicio asigurare. La capătul celor 10 m atît pe dreapta, cît și pe stînga pereții sunt brăzdați de alte două fisuri largi pe la capetele cărora străbat raze de lumină. Aici se află și prima asigurare din horn şi aici începe şi escalada propriu-zisă a acestuia. Se urcă pe partea stîngă vreo 8-10 m pînă sub tavan apoi se face o traversare pe sub tavan spre ieşire. Aici avem o asigurare la plecarea în traversare şi alta la ieşirea din ea, pe lungimea ei nefiind vreo alta. Traversarea nu este foarte dificilă fiind suficiente prize la picioare, iar cu brațele ne putem sprijini de pereţii hornului. Ieşirea din horn pune ceva probleme dacă se caţără cu rucsac în spate. Imediat după ieşire se urcă vertical spre dreapta cum ieşim (fața din stînga cum privim hornul de afară). Regruparea se află pe un prag comod aflat după o tufă de trandafiri. 

LC 2: Este scurtă şi urîtă. Pleacă vertical pe o zonă friabilă apoi prinde spre stînga un horn mic (trecere printre doi bolovani şi pe sub o tufă de măceşi țepoşi). Apoi se face stînga pe o mică brînă aflată între perete şi un mic colţ de stîncă, unde se regrupează. 

LC 3: Este cea mai grea. Începe cu o ascensiune de cîţiva metri pînă la o fisură orizontală unde se traversează spre dreapta cîţiva metri. Pasul acesta este cotat 7plus. Pe fisura orizontală se pot monta şi friend-uri. Se continuă în sus pe o fisură largă urmată de o traversare uşoară spre dreapta după care urmează o porţiune finală verticală. Toată porţiunea aceasta de după traversarea de la bază este cotată cu 6plus şi este frumoasă. Cu puţin înainte de creastă, pe o placă înclinată, se află regruparea. Se poate regrupa şi în creastă la un mesteacăn. 
Retragere
Pentru retragere se urcă de la copac spre stînga prinzând brâna ce duce spre o strungă. Din strungă trecem pe partea cealaltă coborînd spre dreapta printr-o pădure rară de mesteacăn. Nu se coboară fix vertical căci se ajunge la o ruptură de pantă aflată deasupra intrării în Peştera Muierilor. Se merge diagonal stînga, descendent pînă se intră într-o pădure bătrînă şi se prinde o potecă bine bătută ce ne duce în 5 minute la aleea pietruită de acces la peşteră.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Hornul Vânturilor

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.