Sistem de gradație


Pintenul Dorului

Traseu clasic, 3B, 6a (5c, A0), 2 LC
Sumar
Ancore chimice
Pitoane
Fisură
Imagini și topo
Sursă Milea Iulian, Cornel Zarescu, Cristi Iacob, Dan Vasilescu
Sursă Cristi Popescu
Sursă Cristi Popescu
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic3B
Grad artificialA0
Număr lungimi2
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA66+
Fr5c6a
BritVSHVS
YDS5.9/5.10a5.10a
Premieră și reparații
Acces
Intrarea în traseu se află cîțiva metri mai la dreapta de Fisura Pintenului și este marcată cu vopsea roşie. Ambele lungimi sunt foarte bine asigurate cu pitoane și ancore chimice, iar stînca este de o foarte bună calitate fiind foarte compactă.
Descriere
Are două lungimi, dar, datorită parcursului mic al celei de-a doua dintre acestea, se obişnuieşte a se face dintr-o singură lungime.

LC1 - Se urmează linia clară a unei fisuri ușor înclinată spre stînga cu o primă asigurare la vreo 3 m. De aici se urcă vreo 2 m pe un minidiedru apoi se deviază un pic stînga peste un mic bloc triunghiular pentru a se continua pe o fisură evidentă. Aici este și un pas mai dificil al traseului datorită faptului că pereții sunt ceva mai lipsiți de prize, iar următoarea asigurare este la vreo 4 m distanță. Pasul este cam de 6plus, iar ceea ce, de jos, pare greu, la fața locului și cu o poziționare bună se trece destul de ușor. Se continuă pe fisură vreo 10m până ce traseul se apropie de un diedru ce vine din dreapta. Aici există asigurare atât în dreapta, pe diedru, cât și pe stînga pe fisură. Se traversează spre stânga pe o placă ușor înclinată, apoi în sus pe fisura ce străbate o față căzută de vreo 4 m apoi, după alți vreo 6 m verticali, tot pe fisură, se ajunge pe un prag cu o grotă pe dreapta unde se și regrupează. Lungime, aproximativ 35m.

LC2 - Se pleacă din regrupare spre un horn prin care se poate trece dincolo de pinten spre un vîlcel pe care se face retragerea. Înainte de a intra în horn se urcă în șpraiț apoi, după vreo 2 m, se angajează pe fața din dreapta (a pintenului), urcându-se o față verticală plină de alveole mari și concrețiuni de coroziune, specifice calcarului, ce oferă prize generoase. Se asigură numai la pitoane, linia din stânga, cu ancore chimice, fiind dintr-un alt traseu (Marr). Pe această față se urcă circa 12 m până la 2 ancore chimice, însă nu se regrupează acolo (regrupare incomodă), ci se traversează stînga și se ajunge pe un prag comod cu 2 ancore chimice pe față și niște pitoane bătute vertical pe vîrful țancului, pitoane legate cu un cablu de fier. Această lungime are cam 15 m de coardă desfășurată şi un grad aproximativ de 6-.
Retragere
De pe prag se face un rapel scurt de vreo 15-20m pe vîlcelul din spatele pintenului, coborînd pe acesta pînă în potecă. Rapelul se face pe linia traseului "De Paşti" aşa că, dacă este cineva în traseu, va trebui ceva atenție.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Pintenul Dorului

Se încarcă...

Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.