Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Fisurile Centrale

Traseu clasic, 4A, 5c, 7 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Horn
Iarbă
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Sursă LauraB
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungime7 LC
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6
Fr5c
BritVS
YDS5.9/5.10a
Localizare
Altitudine plecare1950 m
Durată parcurgere4 ore
OrientareS
Cele mai bune luni
Acces
De la Refugiul Coştila se merge pe poteca de Brâna Aeriană. Vom trece 2 vâlcele, vom ţine o mică crestuliţă până vom ajunge La Pândă. Dacă dăm de un lanţ am ajuns prea sus, trebuie să coborâm 20 m. De La Pândă facem stânga pe o potecuţă îngustă și expusă ce ne conduce în Circurile Văii Albe. Din Circul 1 se continuă poteca pe sub perete, către Circul 2. La capătul brânei, este un hornuleţ, pe care se urcă până la o brână, care se parcurge către dreapta, până la capătul ei. Aici, oarecum după colţ, este un hornuleţ, pe care se urcă către Circul de Piatră. Este expus, pentru ca sub el apare jos poteca de la baza peretelui şi este ceva înălţime, dar uşor.
Descriere
Traseu început în 1939 de Ion Şincan, T. Rossignion, Virgil Georgescu.

Lungimea 1: Începe la capătul de sus al Circului de piatră pe un diedru mic pe care este un piton, apoi prin iarbă până pe brâna pe care se regrupează.

Lungimea 2: Către stânga pe o brână până la o fisură cu ţevi care după ce se termină se merge către stânga până pe o brâniţă mică unde se poate regrupa. De aici în stânga până la o fisură urmată de o faţă scurtă şi regrupare pe o brână mare de iarbă.

Lungimea 3: O coborâre uşoară pe brână către dreapta conduce la un mic hornuleţ. De aici către dreapta la o regrupare pe o brână comodă la o mică grotă formată de un bolovan, unde se poate continua în sus prin iarbă până la brâna mare de pe care începe Fisura Roşie propriu-zisă. Pe această brână se face dreapta până la regrupare 55m.

Lungimea 4: Pe o fisură fină în sus până la o faţă verticală şi friabilă, foarte prost asigurat. Regruparea este la o mică grotă în care se mai văd sticle de o formă pe care sigur bunicii noştri le-au cunoscut...

Lungimea 5: Din regrupare în sus pe un hornuleţ cu o surplombă care se trece direct. Ieşirea este pe iarbă şi de aici mai departe traseul nu mai are dificultăţi decât în ceea ce priveşte slaba asigurare. Se traversează o muchie şi se regrupează. Toate regrupările vor fi într-un singur piton.

Lungimea 6: Pe o brână ascendentă care ocoleşte un mare bolovan pe dreapta.

Lungimea 7: Brâna ascendentă şi oblic dreapta până în Creasta Văii Albe, pe distanţa a mai multe lungimi.
Retragere
Se iese în Creasta Văii Albe şi se coboară pe creastă către Brâna Aeriană. Pe parcurs găsim mai multe ancore mecanice roșii pe care le putem folosi pentru rapel în caz de oboseală sau vreme nefavorabilă. Traversăm Brâna Aeriană (ce are pe tot parcursul ei cablu metalic), Se coboară apoi într-un vâlcel, pe care se continuă până la finalul lui, se face stânga, se intră în alt vâcel pe care în coborâm cu ajutorul unor lanţuri. După ce se termină lanţurile se mai coboară 50 m, apoi se ţine potecuţa de pe crestuliţa din dreapta (cum coborâm). Traversăm dreapta pe o brână (pe deasupra Peretelui Vâlcelului Stâncos), coborâm un fel de vâlcel cu lanţ şi ajungem de unde am plecat, în locul La Pândă. De acolo în 20 de minute suntem înapoi la Refugiu.
Surse
Silvia Iordache - http://silvia-iordache.blogspot.ro/2007/11/tr-fisurile-centrale-4a-circul-2.html
Bucegi Turism Alpinism ed 2 - Emilian Cristea, 1964
Muntii Bucegi Drumetie Alpinism Schi - W Kargel, 2000
Descriere Oskar Schöbesch - Jurnalul unui alpinist și aviator, pg 220-221
Poză - LauraB
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fisurile Centrale

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.