Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Traseul dintre Fisuri

Traseu clasic, 5B, 8 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Faţă verticală
Horn
Iarbă
Friabil
Nerecomandat
Periculos
Pitoane şi ciocan
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Lungime8 LC
Localizare
Durată apropiere2 ore
Durată retragere2 ore
Altitudine plecare1550 m
Durată parcurgere5 - 6 ore
OrientareS
Echipament
Coardă2 semicorzi
Bucle echipate25
Mobilefrienduri, nuci
Echipament suplimentarscăriţe, pitoane, ciocan
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 2 ore

Accesul se face de la Buşteni pe poteca Schiel din Valea Urlătorilor, până la punctul „La Mese" (pe traseul turistic triunghi albastru). De acolo, un hăţaş ce ocoleşte spre stânga Muchia Urlătorilor, duce la baza acestui perete sudic.
Descriere
Un intinerariu tehnic cât mai complex prin dificultatea şi varietatea obstacolelor.
Dificultățile şi varietatea obstacolelor, anume alese, pentru a se stabili un itinerar tehnic cât mai complex, Traseul dintre Fisuri constituie un examen dur pentru amatorii de escalade de grad superior. Traseul urmează prin mijloc Fața Sud-Vestică a Peretelui Urlătorii Mari; linia sa ascensională deşi nu poate fi ușor identificată de jos, se defineşte însă tot mai clar în cursul escaladei, obstacolele fiind legate între ele prin mici fisuri şi alveole, în care sunt fixate numeroase pitoane.

Din zona de inflexiune a Peretelui Urlătorii Mari coborâm în pantă repede, cca. 50 m, un hățas, acoperit în parte de o vegetație sălbatică, până la baza peretelui, unde distingem în dreapta un pinten ascuțit, de aspectul unui mic contrafort. Este locul din care începe escalada Traseului dintre Fisuri.

În prima L.C. urcăm vertical pintenul sus-amintit, al cărui vârf îl atingem după 20 m, după care ne regrupăm.

Din acest punct escalada urmează, în cursul celei de a 2-a L.C., o înlănțuire de fisuri scurte, ce brăzdează o serie de obstacole foarte dure, care sfârşesc la înălțimea unei platforme înierbate, unde ne regrupăm.

În cea de a 3-a L.C. trecem, succesiv, printr-o fisură înclinată către stânga şi barată de o mică surplombă, iar în continuare, de-a lungul unui diedru de cca. 10 m, foarte spălat, după care, urmând o față cu mici prize, atingem un brâu unde ne regrupăm din nou.

De aci, ajutându-ne de pitoanele fixate în câteva fisuri înguste, înaintăm, în cursul celei de a 4-a L.C., ajungând într-un mic diedru, unde găsim o excelentă platformă de regrupare.

A 5-a L.C. urmează inițial o fisură înaltă de 15 m, blocată la mijloc de un bloc de mici dimensiuni; fisura pierzându-se în perete, continuăm escalada pe linia de cea mai mare pantă a acestuia, până la înălțimea unei noi platforme de regrupare.

Pe desfăşurarea celei de a 6-a L.C. înaintăm cu ajutorul câtorva pitoane fixate în micile alveole de pe parcurs și făcând uz atât de tracționarea la coardă dublă, cât și de prizele de conglomerat, care in această porțiune sunt rotunjite, iar în partea finală, friabile, ieşim pe o platformă înierbată, unde ne regrupăm.

Penultima L.C. (a 7-a) începe cu escalada unei fisuri de cca. 6 m, înclinată către stânga, după care, printr-o schimbare de direcție către dreapta, trecem un obstacol surplombant, iar în final, o față ce sfârşeşte cu un horn incomod, la baza căruia ne regrupăm.

La începutul celei de a 8-a L.C., efectuând o traversare de 3-4 m spre dreapta, ajungem la baza unui al doilea horn, prin care urcăm cca. 5 m, iar printr-o traversare către stânga reintrăm în marele horn părăsit mai jos, a cărui escaladă conduce, după 10-12 m, la vârf.
Retragere

Durată: 2 ore

De pe vârful împădurit, unde escalada se încheie, ne orientăm către nord, urmând creasta, în parte împădurită, până în Drumul Urlătorilor.
Surse
Bucegi Turism Alpinism, Ed. a 2-a, rev. şi adăugită - Emilian Cristea, N. Dimitriu, Editura Uniunii de Cultură Fizică şi Sport, 1964;
Munţii Bucegi Drumeţie Alpinism Schi - Walter Kargel, Bel Alpin, Bucureşti, 2000
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul dintre Fisuri

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.