Sistem de gradație


Traseul Hoinarilor

Traseu clasic, 4A, 6a (4c/4c+, A0), 3 LC
Sumar
Pitoane
Fantastic
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Grad artificialA0
Număr lungimi3
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA56+
Fr4c/4c+6a
BritS/HSHVS
YDS5.75.10a
Premieră și reparații
Acces
Venind dinspre Rucăr spre Podu Dâmboviței, după ce trecem podul cam în 5 minute de mers cu mașina cotim dreapta pe Valea Cheii pe marcaj TA, PA și BA și mergem prin chei (drum neasfaltat) până ajungem la un mic pod care are pe stânga o mică faleză cu spituri. În partea dreaptă avem loc plat înierbat unde se poate parca și un indicator cu 3 săgeți, una fiind BA la dreapta spre Curmătura Fiarelor. Urmăm poteca marcată BA timp de 40 de minute până ajungem în dreapta Colțului Viperei, unde fie urcăm direct în sus pe grohotiș, fie mai merge 50 m, urcăm și traversăm cam pe curbă de nivel spre copacul de lângă traseu.
Descriere
LC 1 (45m, 5plus): Se urcă în stânga copacului aflat aproape de perete pe o platformă comodă unde avem un piton de regrupare. La capătul fisurii de deasupra noastră avem prima asigurare a lungimii, un piton. Deasupra fisurii dăm de iarbă și de primul spit în dreapta. Asigurăm al doilea spit, aflat pe stânga și urcăm niște bolovani până la o platformă care are în stânga o strungă. Deasupra noastră vedem o mică față încadrată de două fisuri și deasupra un horn. Mai sus de niște ierburi, la baza feței, găsim un piton apoi urcăm pe dreapta spre un spit. Ajunși în horn căutam un piton în partea dreaptă apoi traversăm pe fața stângă a hornului unde asigurăm o ancoră mecanică. Urmează pasul lungimii - ieșirea în stânga tăvănelului care închide hornul - mai asigurăm o dată și vedem regruparea comodă cu 2 spituri. Atenție la coardă, există sub regrupare pe partea stângă un mic solz de stâncă după care se poate bloca.

LC 2 (30m, 6plus): Lungimea pleacă spre stânga, depășește o burtică care are o fisură pe dreapta; deasupra asigurăm un spit și continuăm pe o brână ascendentă îngustă, cu pământ și iarbă (un al doilea spit pe peretele din dreapta) până sub un diedru unde avem o veche regrupare cu 2 pitoane și un spit. Intrăm cu atenție în diedru (sub noi este o mică platformă), prima asigurare fiind un piton subțire. Ceva mai sus avem pasul lungimii. Apropiindu-ne de regrupare, diedrul se transformă în hornuleț, avem și prize pe partea dreaptă. Regruparea este comodă și are 2 spituri.

LC 3 (30m, 6): Asigurăm în piton în stânga regrupării și continuăm pe horn; cățărare frumoasă în spreiz-uri. Când hornul se transformă în diedru, putem fie să continuăm drept în sus, asigurând la pitoane, fie traversăm spre dreapta și continuăm pe creastă, pe teren ușor până în regrupare (posibil să nu mai fie asigurări fixe). Regruparea este comodă și are 2 spituri.
Retragere
În dreapta regrupării de pe vârf, la 2,5 m se află stația de rapel cu două spituri, lanț și inel. Rapelăm 30 m: la început pe un horn larg ierbos și apoi trebuie să ne orientăm spre creasta din stânga noastră și coborâm pe cealaltă parte a ei spre o platformă comodă iarbă și un ienupăr, unde avem o altă stație cu 2 spituri cu lanț și inel. De aici până la baza traseului Fisura Iadului facem fie un singur rapel de 50-55 m, fie un rapel de vreo 20-25 m spre o regrupare cu 2 spituri și cordeline și încă un rapel de 30 m.
Strângem corzile și coborâm pe grohotiș fin spre copac.
La primul rapel este recomandat un prusik, deoarece trebuie să tragem coarda peste muchie. În strunga dintre Colțul Viperei și perete sunt câțiva brăduți legați cu cordeline de un piton, posibilă stație de rapel pe care nu o recomandăm.
Surse
Descriere: Rupi (2020)
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Hoinarilor

Se încarcă...

Comentarii

0 comentarii

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.