Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Traseul cu Narcise

Traseu clasic, 4B, 7 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Creastă
Imagini și topo
Vedere din Brâul Richiții. Sursă foto: Rupi
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4B
Lungime7 LC
Localizare
Durată parcurgere4 ore
Cele mai bune luni
Acces
Escalada începe dintr-un punct situat la circa 10 m în aval de Strunga Degetului lui Călineț.
Descriere
Fața care formează în ansamblu versantul drept al Vâlcelului Caprelor prezintă în dreptul Degetului lui Călineț cea mai mare înălțime (aproape 120 m diferenţă de nivel). Obstacolele înșirate pe aceasta sunt deosebit de variate, ceea ce ne îndreptățește să spunem că
traseul este frumos. În porțiunea finală, pe ultimele lungimi de coardă, traseul își pierde din duritate, el urmând linia unei creste înalte.

Prima l.c. Fisura întâlnită inițial este cimentată, ceea ce a determinat fixarea pitoanelor la distanţe mari. După acest pasaj se conturează în perete o muchie de mici proporții, în jurul căreia înaintăm până la consumarea completă a celor 40 m de coardă.

Reluând escalada după regrupare, în a doua l.c., ne orientăm uşor în diagonală către stânga, depășind două pasaje proeminente, prin traversări succesive spre stânga. Ajunși la baza unui horn cu rocă friabilă, ne regrupăm după 30 m de la plecare.

A treia l.c. Printr-un ocol scurt, lăsăm deschiderea hornului în stânga. Paralel cu el prindem apoi o coamă de piatră pe care o escaladăm, ajutați de pitoane până în punctul unde aceasta dispare, peretele rămânând în continuare neted. Foarte dificilă, această față ne supune unui efort susținut, atât prin obstacolele pe care le opune, cât și prin lipsa fisurilor, obligându-ne indirect să ne cățărăm liber pe distanțe mari. Regruparea o facem pe muchia care formează cumpăna către est a Vâlcelului Caprelor.

Ultimele cinci l.c. prezintă numeroase obstacole de 3 și 4, pe care le depășim folosind câteva pitoane pentru asigurare. Unele pasaje, deosebit de frumoase, prezintă prize bune și ne cățărăm liber pe distanțe mari. Traseul ia sfârşit pe un colț singuratic.
Retragere
De pe vârful colțului coborâm (2 m) liber până la pitonul de rapel fixat acolo. Executând rapelul, ajungem într-un punct de unde ne putem continua coborârea liber, ajungând în Vâlcelul Caprelor, la baza traseului nostru.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism, București, 1984.
- Federația română de turism-alpinism, Comisia de omologări, Colan Dionisie, Hurbean Tudor, Vol. IV Premiere alpine 1971-1985 Piatra Craiului Cupa F.R.T.A., p. 101.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul cu Narcise

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.