Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Traseul Arcadelor

Traseu clasic, 5A, 6 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fisură
Fantastic
Imagini și topo
Sursă: Silvia Murgescu
Sursa foto: Rupi (2019)
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5A
Lungime6 LC
Localizare
Durată apropiere3 ore
Durată parcurgere3 - 4 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 ore

Din Zărnești până în poiana Curmătura Prăpăstiilor, unde se află Refugiul Diana, urmăm traseul turistic marcat bandă albastră.
Tot din Zărnești urmăm inițial drumul către Plaiul Foii, după care cotim stânga pe drumul spre Schitul Colțul Chiliilor, de unde continuăm pe marcajul turistic bandă albastră spre refugiul Diana.
De la cabana Plaiul Foii urcăm pe Valea Urșilor până în poiana Curmătura Prăpăstiilor unde se află Refugiul Diana, pe marcaj turistic triunghi galben.
De la Refugiul Diana cotim la dreapta spre valea Padina Popii pe marcaj turistic triunghi albastru.
Intrarea pe Traseul Arcadelor, aflată în dreapta (la 6-7 m de Fața Nordică), marchează limita nord-vestică a Peretelui Nordic al Turnului Mare al Dianei. O coamă de piatră, evidențiată laschimbarea orientării peretelui, către nord-vest, reprezintă obstacolul deînceput al traseului. 
Descriere
Prin obstacolele pe care le opune, Traseul Arcadelor se situează în rîndul escaladelor dificile din masiv. Pasajele de căţărare liberă, cîteva traversări inteligent alese, zonele surplombate şi folosirea frecventă a scăriţelor pentru prinderea pitonului următor.
LC 1: Se intră pe o coamă de piatră (punctul unde piciorul peretelui iese cel mai mult în exterior). Se vizează tăvănelul aflat la 30 m mai sus, regruparea aflându-se la 4 m mai sus de extremitatea lui dreaptă. La plecare nu găsim pitoane, terenul fiind uşor. Mai sus apar şi pitoanele care indică direcţia. În regrupare găsim 2 pitoane.

LC 2: Din regrupare se coboară 1 m și apoi se traversează dreapta orizontal cam 5 m până la baza unei fisuri-diedru. Pe traversare sunt suficiente cuie bune și, chiar dacă prizele de picioare lipsesc, se poate merge la artificial. Apoi urmează cățărarea drept în sus a fisurii-diedru. Pitoane sunt multe și destul de bune.

LC 3: Se pleacă diagonal dreapta, peste niște brâne de iarbă, apoi un mic horn după care se traversează stânga orizontal pe o față până la baza unei fisuri clare pe care se urcă în sus. Se iese din fisură și se regrupează pe o platformă.

LC 4: De pe platformă se urcă o mică fisură care debutează cu o mică surplombă. Apoi urmează un horn scurt care se cațără prin ramonaj (Atenție la rucsac!), apoi la capătul lui se urcă puţin stânga peste nişte praguri, apoi o muchie și apoi din nou peste niște praguri de iarbă. Regrupăm înainte de a face dreapta spre arcadă asfel încât să nu frece corzile. Se poate regrupa egalizând două cuie mai îndepărtate, neexistând un loc efectiv de regrupare.

LC 5: Se caţără diagonal dreapta pe o fisură clară sub formă de arcadă. Asigurările sunt la nivelul fisurii. Se depășește apoi arcada în dreapta prin partea ei cea mai de sus trecând o mică surplombă (aici este şi pasul acestei lungimi), se urcă drept în sus și se regrupează pe o brână de iarbă. E bine să se asigure cu anouri mai lungi pentru ca să nu tragem de corzi pe această lungime sinuoasă.

LC 6: Se cațără încă 15-20 m pe teren ușurel și se iese sus.
Retragere
Se coboară oblic dreapta câțiva metri până în Hornul Ferestrei şi de acolo cu trei rapeluri suntem în poteca turistică din Padina Popii.

Surse
Silvia Murgescu - http://www.silvique.ro/2013/06/2013-06-15-piatra-craiului-tr-arcadei-5a-5lc.html
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984, pag. 73-74, 162-163, 197-205, 210-220.
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Arcadelor

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.