Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Faţa Nordică

Traseu clasic, 5B, 6b+/6c (5a, A1), 5 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Fantastic
Imagini și topo
Sursa foto: Rupi (2019)
Sursă foto: Sport și tehnică 1971
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic5B
Lungime5 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA5+7+
Fr5a6b+/6c
BritHS/MVSE2
YDS5.85.11a
Localizare
Durată apropiere3 ore
Durată parcurgere4 - 5 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 ore

La 10 m în dreapta şi mai jos de FisuraNordică se evidenţiază în perete o surplombă mare. Ea se încadrează printreprimele obstacole ale traseului Faţa Nordicǎ a Turnului Mare al Dianei
Descriere
Comparat cu alte trasee din zonă, traseul denumit Faţa Nordică a Turnului Mare al Dianei este mai dur. De la plecare şi pînă pe linia crestei, obstacolele sînt extrem de dificile. Abunda pasajele spălate şi uneori proeminente, unde reuşita fixării pitoanelor suplimentare este puţin probabilă. Escalada poate fi întreprinsă fără pitoane suplimentare numai de alpinişti bine antrenaţi şi deprinşi cu căţărarea liberă.
        Din hăţaşul uşor conturat pe la baza Peretelui Nordic al Turnului Mare al Dianei începem escalada, căţărîndu-ne liber pînă la baza unei surplombe vizibile, situată la circa 8 m de la plecare. Folosind scăriţele, depăşim proeminenţa direct, ceea ce este un element deosebit de plăcut şi mai rar întîlnit în traseele noastre. Dincolo de aceasta, peretele puternic fisurat are totuşi o rocă sănătoasă care ne permite sǎ înaintăm uneori prin căţărare liberǎ şi fără a folosi scăriţele. Regruparea o efectuăm pe vîrful unui colţ detaşat din perete, exact după 40 m.
        Pentru a prinde linia ascensională de cea mai mare pantă, în cea de-a doua l.c., ne angajăm într-o traversare oblicǎ spre stînga, de-a lungul unei succesiuni de praguri şi brîne, a căror linie ascendentă, în ansamblu, este în zigzag. Punctele dificile din această lungime le constituie treptele de legătură dintre brîne sau praguri, care se prezintă sub forma unor săritori cu prize fine şi lipsite de fisuri. Pe această porţiune intersectăm traseul Fisura Nordică puţin mai sus de punctul de regrupare al lui din prima l.c. Regruparea din a doua l.c. o efectuăm în scǎriţe "la piton", într-un punct unde peretele este orientat către obîrşia Hornului Festivalului.
        A treia l.c. prezintă iniţial o fisură deschisă, care surplombează în două locuri. Urmează apoi o faţă puternic înclinată, unde înaintarea se face folosind frecvent metoda în "bavareză". Regruparea după 40 m "la piton" în scăriţe.
        Penultima l.c. este cea mai dură. Pe parcursul celor 40 m cît mǎsoară, întîlnim între altele şi un diedru spălat. Pe feţele acestuia trebuie să ramonăm circa 15 m după metoda “Dulfer". Deschiderea mare a picioarelor, lipsa prizelor şi înclinarea pantei care în final surplombează ne obligă sǎ ieşim mult în afarǎ, ceea ce moral şi fizic este epuizant. Regruparea o facem după depăşirea proeminenţei şi deasupra unui prag orientat către dreapta.
        Ultima l.c. urmează linia unei muchii ce se conturează tot mai mult şi care prezintǎ la început şi în final cîte o surplombă pe care le depăşim direct. Deşi traseul continuǎ, căţărarea pînă pe vîrful Turnului este elementară (1B), ceea ce ne permite s-o parcurgem neasiguraţi.
Retragere
Traversăm în Hornul cu Fereastră şi găsim cuiele de rapel.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, 1984
Nomenclatorul traseelor
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Faţa Nordică

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.