Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Fisura Cenuşie

Traseu clasic, 4A, 6b (5b, A0), 3 LC
Sumar
Pitoane
Asigurări mobile
Diedru
Fisură
Horn
Iarbă
Fantastic
Imagini și topo
Intrarea in traseu. Sursa foto: Rupi (2019)
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungime3 LC
Grad artificialA0
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA6-7
Fr5b6b
BritMVS/VSE1/E2
YDS5.95.10c/5.10d
Localizare
Durată apropiere3 ore
Durată parcurgere3 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 ore

Din Zărnești până în poiana Curmătura Prăpăstiilor, unde se află Refugiul Diana, urmăm traseul turistic marcat bandă albastră.

Tot din Zărnești urmăm inițial drumul către Plaiul Foii, după care cotim stânga pe drumul spre Schitul Colțul Chiliilor, de unde continuăm pe marcajul turistic bandă albastră spre Refugiul Diana.

De la cabana Plaiul Foii urcăm pe Valea Urșilor până în poiana Curmătura Prăpăstiilor unde se află Refugiul Diana, pe marcaj turistic triunghi galben.

De la Refugiul Diana cotim la dreapta spre valea Padina Popii pe marcaj turistic triunghi albastru.
Descriere
LC1 - Porneşte pe o succesiune de diedre cu prima asigurare destul de sus, urcîndu-se doar pînă la al doilea piton. ATENŢIE! De la al doilea piton NU se continuă în sus pe diedru, cu toată linia de pitoane existentă mai sus, ci se începe o traversare spre dreapta de vreo 10-12 m. Imediat după prima burtă pe care trebuie s-o traversăm orizontal se află un piton de asigurare. De aici mai sunt cam 5-7 m de traversat spre dreapta şi puţin în sus pînă în prima regrupare ce se află fix sub fisura din lungimea a doua. Iniţial dăm peste 2 pitoane foarte proaste, unul bătut într-o zonă friabilă, iar altul bătut după o placă mică ce stă să se rupă şi care, ciocănită, suna foarte sec. La 2 m mai la dreapta de aceste 2 pitoane şi puţin mai sus sunt alte 2 pitoane consolidate cu o cordelină. Aici se regrupează, stînd atîrnaţi în ham.

LC2 - Porneşte în sus pe o fisură tăricică, puţin înclinată spre stînga cu suficient de multe asigurări. Estimez că pasajul ar avea gradul 7, oricum sigur peste 6plus. La ieşirea din aceasta sunt 2 pitoane problematice. Unul nu e foarte solid, iar cel de-al doilea, aflat ceva mai la dreapta, se mişcă în toate direcţiile. De scos nu am reuşit să-l scot, dar nici măcar de moral nu prea poţi să-l foloseşti. Puţin mai sus am montat un friend scăpînd astfel de emoţia pitonului săltăreţ.

La cîţiva metri mai sus de fisură se află regruparea, cam incomodă pentru noi trei aşa că de aici am preferat să mai urc cîţiva metri apoi am traversat stînga ajungînd la o regrupare foarte comodă şi solidă, consolidată cu cordelină şi avînd o za rapidă, aflată pe o prispă înierbată.

LC3 - Se pleacă din regrupare spre stînga vreo 3 m apoi se urcă un mic diedru nesigurat. După ce am urcat puţin am reuşit să asigur cu un anou după un bolovan încastrat în diedru. Deasupra acestui pas se prinde spre dreapta o rampă înierbată. La capătul ei se urcă un prag şi se ajunge la o regrupare intermediară, dar nu prea confortabilă pentru 3 persoane.

De aici, din ce am citit pe net, sunt două variante de continuare, respectiv două hornuri. Cel aflat imediat deasupra regrupării şi la capătul căruia se observă un mare jneapăn, şi un altul aflat ceva mai la dreapta.

Pentru ca prima asigurare de pe primul horn mi se părea a fi cam sus am optat pentru hornul din dreapta. Asigurările sunt puţin mai rare, dar paşii nu sunt dificili, însă oboseala şi lipsa de chef mi-au cam anulat orice plăcere de a urca. Am ajuns într-un final la capătul hornului unde, trecînd de nişte jnepeni şi un brăduţ, am dat de 2 pitoane. De aici mai urmează un urcuş vertical, de vreo 5-7 m, relativ uşor, dar pentru că nu mai aveam coardă am rămas la cele 2 pitoane.


Retragere
Din ultima regrupare se ţine o potecă slab conturată spre stânga, apoi în sus şi ieşim în vârful turnului, într-o mare de jnepeni. Coborâm pe potecă până în Vâlcelul Trecătorii Forţate unde avem piton pe dreapta in coborare şi din 2 rapeluri (sau 1 rapel cu semicorzi de 60 m) ne-am reîntors în potecă.
Surse
Cristi Popescu - http://totpedrum.blogspot.ro/2012/09/fisura-cenusie-3-5lc-4a-7_17.html
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984, pag. 73-74, 162-163, 197-201, 208-209, 216.
Nomenclatorul traseelor 2000
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Fisura Cenuşie

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.