Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Traseul Frontal

Traseu clasic, 4A, (3c/3c+, A1), 5 LC
Sumar
Pitoane
Artificial
Iarbă
Imagini și topo
Rating
Stâncă
Calitate asigurări
Număr asigurări
Frecventat
Priveliște
Dificultate
Grad clasic4A
Lungime5 LC
Grad artificialA1
Conversie grade
SistemImpusRotpunkt
UIAA4
Fr3c/3c+
BritHVD
YDS5.5
Localizare
Durată apropiere3 ore
Durată parcurgere3 ore
Cele mai bune luni
Acces

Durată: 3 ore

Din Zărnești până în poiana Curmătura Prăpăstiilor, unde se află Refugiul Diana, urmăm traseul turistic marcat bandă albastră.

Tot din Zărnești urmăm inițial drumul către Plaiul Foii, după care cotim stânga pe drumul spre Schitul Colțul Chiliilor, de unde continuăm pe marcajul turistic bandă albastră spre refugiul Diana.

De la cabana Plaiul Foii urcăm pe Valea Urșilor până în poiana Curmătura Prăpăstiilor unde se află Refugiul Diana, pe marcaj turistic triunghi galben.

De la Refugiul Diana cotim la dreapta spre valea Padina Popii pe marcaj turistic triunghi albastru.
Descriere
Din micuţul intrând pe care-l face peretele la marginea potecii marcate începem căţărarea în prima l.c. de-a lungul scocului vertical, adâncit pe linia peretelui. Pasajul iniţial prezintă o serie de lespezi mici şi tăiose, încastrate vertical pe circa 25 m. Porţiunea finală, uşor surplombată, o depăşim printr-un "grand ecarte" către stânga, regrupându-ne pe o platformă comodă, situată la 35 m.

A doua l.c. are 20 m. Escalada începe pe o faţă spălată, prevăzută cu două pitoane. În continuare executăm o traversare mică spre stânga. Apoi, urmând muchia uşor teşită a turnului, înaintăm până în dreptul unui scoc care intersectează linia traseului. Pragul punctat cu perniţe de iarbă reprezintă platforma de regrupare.

Pentru a depăşi scocul înierbat, începem escaladarea celei de-a treia l.c. cu un "spreiz" spectaculos, după care înaintăm pe verticală, de-a
lungul unei feţe dispuse între două muchii, până la desfăşurarea completă a celor 40 m de coardă. Regruparea o executăm pe muchia uşor friabilă, situată în dreapta.

În amonte, creasta se vede acoperită cu jnepeniş, ceea ce constituie pentru înaintarea noastră în a patra l.c. un impediment. Pentru a continua escalada, traversăm, circa 15 m la stânga, către o muchie pietroasă. Fără să urmăm linia acesteia ne căţărăm pe feţele ei, urcând până se întind complet cei 40 m de coardă.

După regrupare, escalada următoarei l.c. (a cincea) nu mai prezintă dificultăţi, înaintarea făcându-se prin hăţaşele sinuoase ale pădurii de jnepeni crescute până pe Turnul Galben al Dianei.
Retragere
Ieşim în vârful turnului, într-o mare de jnepeni. Coborâm pe potecă până în Vâlcelul Trecătorii Forţate şi din 2 rapeluri ne-am reîntors în potecă.

Există şi varianta de a coborî traseul urcat în rapeluri.
Surse
Piatra Craiului Turism-Alpinism - Emilian Cristea, Editura Sport Turism, București, 1984, pag. 73-74, 162-163, 197-201, 206, 216.
Topo - Walter Kargel
Wishlist

Cățărători care doresc să parcurgă traseul Traseul Frontal

Se încarcă...

Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.